Praktisch

dinsdag, 21 oktober, 2025 - 19:00 tot 21:30
Cinema RITCS
Antoine Dansaertstraat 70
1000 Brussel
Binnenkort meer info

Up on the Mountain neemt je mee diep in de bossen van het Amerikaanse Westen. Daar volgen Zuidoost-Aziatische vluchtelingen, Latijns-Amerikaanse migranten en plattelandsbewoners het seizoensritme van het wildplukken van paddenstoelen. Ze bouwen een bestaan op dat draait om autonomie, gemeenschapszin en een diepgewortelde kennis van het land.

Deze wildplukkers trekken te voet door openbare natuurgebieden en leven buiten het traditionele systeem van loonarbeid. Ondanks duidelijke bewijzen dat hun oogst duurzaam is, wordt hun toegang tot de bossen waar ze van afhankelijk zijn keer op keer geweigerd. Regisseur Olivier Matthon legt in deze documentaire de raciale en sociale ongelijkheid bloot die in het natuurbeleid verweven zit, en werpt een krachtig licht op de veerkracht en vindingrijkheid van deze vaak onzichtbare gemeenschappen.

Na de vertoning gaan we in gesprek over de centrale thema’s van de film: informele economieĆ«n, overleven buiten het klassieke economische systeem en de politiek rond toegang tot natuur. Regisseur Olivier Matthon deelt persoonlijke inzichten uit zijn eigen leven als paddenstoelenplukker en het maakproces van de film. Historicus BenoĆ®t Henriet (VUB) reflecteert op wildplukken en postkoloniale dynamieken. Het gesprek wordt gemodereerd door antropologe Alice Vittoria (VUB).

Deze avond vindt plaats in het Engels.

Programma

19:00 - Introductie
19:15 - Film screening
20:45 - Gesprek met Olivier Matthon en BenoƮt Henriet, gemodereerd door Alice Vittoria
21:45 - Voorziene einde

De avond vindt plaats in het Engels.

Tickets

Ticketlink eind augustus beschikbaar.

Bios

Olivier Matthon is commercieel paddenstoelenplukker en documentairemaker. Hij behaalde een bachelor in Ethnography, Political Ecology, and Nonfiction Writing aan het Evergreen State College. Zijn werk werd gepubliceerd door Pioneers Press, UTNE Reader en High Country News Magazine. In 2022 maakten zijn foto's van paddenstoelenplukkers deel uit van de tentoonstelling Impossible Sauvage in het Museum of Ethnography van Neuchâtel (Zwitserland). Oorspronkelijk afkomstig uit Québec, woont hij nu in het noordwesten van de Verenigde Staten.

BenoƮt Henriet is hoofddocent geschiedenis aan de VUB en coƶrdinator van het ERC-project FORAGENCY: Foraging, Colonialism and More-than-Human Agency in Central Africa. Zijn onderzoek richt zich op de (post)koloniale geschiedenis van Centraal-Afrika, bekeken vanuit een bottom-up perspectief, met groeiende aandacht voor de verwevenheid tussen mens en milieu. Van 2025 tot 2027 bekleedt hij de leerstoel Casterman-Hamers: History and Philosophy of Sciences aan de VUB. Vanuit die rol co-cureert hij de interdisciplinaire reeks The Foragers, in samenwerking met VUB Crosstalks en artistiek onderzoeker Gosie Vervloessem.

Alice Vittoria is sociaal en milieuantropoloog. Ze behaalde recent haar doctoraat in Social Anthropology aan University College London. Haar onderzoek richt zich op postkoloniaal bosbeheer en sociaal-ecologische verandering, mobiliteit en vestiging, landrechten, en de rol van meer-dan-menselijke actoren in multispecies etnografieƫn. Als postdoctoraal onderzoeker binnen het FORAGENCY-project aan de Vrije Universiteit Brussel bestudeert ze de impact van kolonialisme op de relatie tussen lokale gemeenschappen en hun leefomgeving in Centraal-Afrika, met bijzondere aandacht voor geneeskrachtige planten en helende praktijken.

Deel van The Foragers

In een tijd van stedelijke druk en digitale versnelling nodigt The Foragers: Engagements Beyond the Human ons uit om onze relatie met de natuur te herontdekken, niet alleen in verre wildernissen, maar juist binnen het stedelijke weefsel van het moderne leven. Dit interdisciplinair kunst-wetenschapsproject brengt kunstenaars, onderzoekers en enthousiastelingen samen die het eeuwenoude wildplukken herdenken als een gedurfde, verbeeldingsrijke en toekomstgerichte praktijk.

Meer over The Foragers

De wereld heeft je nodig

Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld. 

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creƫer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten