
Praktisch
Steenweg 32
2800 Mechelen
De Vrije Universiteit Brussel en het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA) nodigen je uit voor een expo met het werk van Belgisch fotograaf Roland Minnaert.
Minnaert nodigt ons uit in een universum waarin reizen en naaktfotografie verrassend veel gemeen hebben: beide zijn vormen van ontdekken, ontrafelen, voelen zonder te hoeven verklaren ... van verwondering. Zijn foto’s laten dromen, vertellen verhalen en doen vurig verlangen. Zijn beelden zijn geen antwoorden, maar vragen — fluisterend, prikkelend, intens menselijk. Ze raken aan iets diepers dan het oog kan vangen, iets wat pas voelbaar wordt als je vertraagt.
Door lichaam en landschap naast elkaar te zetten, nodigen we de kijker uit om deze brede waaier aan menselijke eigenschappen te zien en te ervaren. Het werk van Minnaert is bovendien erg betekenisvol omdat het ruimte maakt voor avontuur en nieuwsgierigheid en tegelijk de spanning blootlegt tussen kracht en kwetsbaarheid, nabijheid en afstand.
In een tijdskader van snelle oordelen, dito meningen, absoluut jezelf kunnen zijn, expliciet je grenzen aangeven, herinnert Minaert ons aan de waarde van langzaam kijken en écht (laten) zien.
Wat deze expo bijzonder maakt, is dat ze geen spektakel biedt. Het is geen manifest of statement, maar een uitnodiging om te kijken zoals Minnaert zelf keek: om even stil te staan, te observeren en je te verwonderen. Een trage wandeling langs lichamen en landschappen, verlangens en vergezichten. Zoekend, open, zacht. Wat je ziet, zal je raken — en wat je niet ziet, misschien nog meer.
Curator van deze expo is Benny Madalijns, dr. in de Kunstwetenschappen (VUB) en vriend van Roland Minnaert.
Openingsuren
Meer info over de openingsuren volgt eind juli.
Tijdens het openingsweekend op 23 en 24 augustus ben je van harte welkom in het VUB pop-up café dat net als de expo plaatsvindt in VC De Schakel.
>>> Lees meer over het VUB pop-up café
Over Roland Minnaert
Op 23 januari 2025 overleed Antwerps kunstfotograaf Roland Minnaert op 85-jarige leeftijd. Hij was een pionier binnen de humanistische fotografie. Hij onderscheidde zich door zijn vrijgevochten en vrijzinnige benadering van de fotografie. Zijn oeuvre is een visueel manifest van het groeiende zelfbewustzijn in een veranderende maatschappij. Altijd gewapend met zijn camera als trouwe metgezel, zocht Roland naar de essentie van vrijheid. Wanneer de realiteit niet aan zijn verwachtingen voldeed, regisseerde hij scènes vol dramatiek en zette hij de werkelijkheid naar zijn hand. Met ironie, humor en een open blik vond hij aansluiting bij de meest uiteenlopende mensen: van libertijnse bohemiens tot excentriekelingen in de kunst- en cultuurwereld.
BRON: Johan Swinnen voor Het Humanistisch Verbond
De wereld heeft je nodig
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.
Creëer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten