Praktisch

vrijdag, 7 februari, 2025 tot en met zondag, 10 augustus, 2025 - 11:00 tot 19:00
BOZAR - Paleis voor schone kunsten
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Als academische partner van de expo 'When we see us' in Bozar nodigt de Vrije Universiteit Brussel je uit om deze expo te bezoeken.

Geïnspireerd door Ava DuVernay's serie When They See Us, weerspiegelt de titel van de tentoonstelling een fundamenteel perspectief dat de pan-Afrikaanse zelfrepresentatie en wereldwijde subjectiviteit verkent. De ongeveer 150 werken van zo’n 120 kunstenaars zijn gegroepeerd in zes thema's: ‘Het Alledaagse’, ‘(Feest)Vreugde’, ‘Rust’, ‘Sensualiteit’, ‘Spiritualiteit’ en 'Triomf en Emancipatie.' 

Door de focus op deze thema's biedt de tentoonstelling een rijk en genuanceerd beeld van het zwarte leven en denken, waarbij de veerkracht, essentie en politieke lading van pan-Afrikaanse vreugde worden benadrukt. Het belicht de relaties tussen kunstenaars en kunstwerken in geografische, generationele en conceptuele contexten, en bevordert een dieper begrip van een complexe en ondervertegenwoordigde genealogie geworteld in Afrikaanse en zwarte moderniteiten. When We See Us moedigt discussie aan over zwarte bevrijdings- en intellectuele bewegingen en viert ervaringen uit Afrika en de Afrikaanse diaspora die bijdragen aan de kunsthistorische canon. 

De tentoonstelling werd gecureerd door Koyo Kouoh, directeur en hoofdconservator van Zeitz MOCAA in Kaapstad, die in mei 2025 onverwacht overleed. Iedereen bij Bozar rouwt om haar verlies. Voor deze tentoonstelling werkte ze nauw samen met co-curator Tandazani Dhlakama. 

Deze tentoonstelling is ontworpen en wordt uitgevoerd door Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (MOCAA) in Kaapstad. When We See Us wordt in Bozar getoond onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.

LEES MEER OVER DE EXPO

VUB als academische partner

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) is als academische partner betrokken bij de tentoonstelling en levert een bijdrage via publieksprogramma’s, lezingen en educatief materiaal. Deze samenwerking verrijkt de tentoonstelling en moedigt bezoekers aan om zowel visueel als intellectueel in dialoog te gaan met de gepresenteerde thema’s. Op die manier wil de VUB bijdragen aan het bredere maatschappelijke en intellectuele gesprek dat deze tentoonstelling oproept, en zo een dynamische wisselwerking creëren tussen kunst en wetenschap.

De samenwerking kwam tot stand op initiatief van het Centre for Literary and Intermedial Crossings (CLIC) in samenspraak met de Universiteitsbibliotheek van de VUB.

Ben je gefascineerd door taal, literatuur, kunst en cultuur? Door geschiedenis, archeologie en erfgoed? Of filosofie?

Kies voor een VUB-opleiding en verdiep je kennis:

ONTDEK ALLE OPLEIDINGEN