Praktisch

woensdag, 1 maart, 2023 - 13:00 tot 17:00
Capital vzw
Antwerpselaan 40
1000 Brussel
Gratis, maar registratie verplicht
Inschrijving tot 

Onze samenleving vraagt veel op mentaal vlak. De huidige generatie jongeren staat wat dat betreft extra onder druk omdat de verwachtingen van leren en werken veel hoger zijn dan bij vorige generaties. Depressieve en angstklachten bij jongeren zijn de afgelopen twee jaar enorm toegenomen, maar erover spreken is nog steeds een taboe.

Eerder dit jaar organiseerde VUB Crosstalks i.s.m. Capital een brainstorm met een 20-tal jongeren over mentale gezondheid. Daaruit bleek dat praten helpt, maar dat jongeren ook willen leren hoe ze signalen van mentale problemen kunnen herkennen, wat ze eraan kunnen doen, en hoe ze erover kunnen praten. VUB Crosstalks, Capital, CAW en De Vlaamse Jeugdraad slaan daarom de handen in elkaar en organiseren op 1 maart een heuse ‘Mag-het-wat-luider-dag’. Met korte bijdrages van experten en ervaringsdeskundigen en een aantal workshops willen ze mentaal welzijn en psychische problemen bespreekbaar maken en op een educatieve en speelse manier het welbevinden van jongeren een boost geven.

Programma

13:00 - Welkom en inleiding 

13:15 - Lifehacks om je mentaal welzijn een boost te geven. Vier korte presentaties (15’) door experten en ervaringsdeskundigen

  • Imke Baetens (VUB): ‘Ca Va? Een huidig beeld van psychische klachten bij jongeren’
  • Annelies Smolders: ‘Energie overdag, slaap in de nacht’
  • Isabelle Bergen (Mediawijs): 'Vibe Check – de invloed van sociale media op het mentaal welzijn van jongeren'
  • An Vandeputte (Eetexpert): 'Goed eten, wat is dat nu eigenlijk ?'

14:30 - Pauze en doorstroom naar de workshops

15:00 - Workshops naar keuze

  • Van droedels tot poëzie: schrijf- en schetsworkshop met Evangeline Agape (Kriebelsessies)
  • Mindfulness by Céline
  • Workshop filmen met Wajow 
  • Initiatie boks met Team Marco Boxing Academy 
  • Yoga voor beginners met yoga.sté

16:30 - Afsluitmoment met voorstelling advies van de Vlaamse Jeugdraad door Priscilla Keuppens

17:00 - Einde

Bio's

Evangeline Agape (1996) uit Antwerpen is schrijver, illustrator en sociaal werker met een grote passie voor kinderen en cultuur. Haar dada is het bespreekbaar maken van mentale gezondheid. Ze deelt haar illustraties en gedachten op Instagram als Kriebelsessies. Daarnaast geeft ze lezingen en workshops. Haar eerste dichtbundel met illustraties, Ooit Bouwden Wij Luchtkastelen, verscheen voorjaar 2022 bij uitgeverij Pelckmans.

Imke Baetens is professor in de klinische psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Ze is mede-oprichter van Brussels University Consultation Center (BRUCC), waar ze werkt als gezins- en relatietherapeute. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van zelfverwonding bij jongeren. 

Isabelle Bergen is communicatie- en projectmedewerker bij Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum digitale- en mediawijsheid. Mediawijs helpt de inwoners van Vlaanderen en Brussel om digitale technologie en media actief, creatief, kritisch en bewust te gebruiken en begrijpen. Isabelle focust zich binnen dit team op thema’s zoals kinderrechten en mentaal welzijn

Eetexpert is het Vlaams kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen. Zij slaan de brug tussen wetenschappelijk onderzoek en praktijk. Via een focus op preventie van eet- en gewichtsproblemen en versterking van de zorg voor mensen met eet- en gewichtsproblemen wil Eetexpert de fysieke en psychosociale gezondheid van de Vlaming verbeteren. An Vandeputte is klinisch psychologe, gedragstherapeute, en coördinator van het kenniscentrum Eetexpert.be

Céline Gaza (zij/haar) is een gecertificeerde mindfulnesstrainer, activiste en performer. Ze is geboren in Brussel, opgevoed door een Poolse moeder en een Congolese vader. Ze gebruikt meditatie, beweging en stem om onrecht te bestrijden, (raciaal) trauma aan te kaarten en te transformeren en om gewoon in het nu zijn. Ze gebruikt die instrumenten in haar eigen helend proces, haar kunst en in de begeleiding die ze anderen biedt. Céline vindt het belangrijk om haar meditatieve, sociale en kunstprocessen met elkaar te combineren en haar kennis met anderen te delen. In haar leerproces werd ze geïnspireerd door vele leraren, mentoren en voorouders, onder andere Resmaa Menakem, Tara Brach, Thich Nhat Hahn en Ruth King.

Annelies Smolders is (neuro)psycholoog, psychotherapeut en slaapexpert. Ze is auteur van de boeken Start to Sleep en ontwikkelaar van de gelijknamige online slaaptraining. Haar aanpak is gebaseerd op ACT, cognitieve gedragstherapie insomnia (cgt-i) en chronobiologie. Ze werkt in haar praktijk Huis Midori te Hasselt waar ze face-to-face werkt. Ze volgt ook veel slechte slapers op via haar online slaaptrainingsplatform Start to Sleep. 

Boksen gaat niet alleen over stoten geven. Het mentaal aspect waaronder de controle van emoties, zichzelf kunnen beheersen, het zelfvertrouwen en gedisciplineerd zijn is even belangrijk als het fysieke. TMBA is een Boxing Academy waar het mentaal welzijn centraal staat. Met een paar Brusselaars zorgen wij om de jongeren te helpen met hun mentale ontwikkeling tot volwassene. Wij ondersteunen deze jongeren dan ook verder in hun studies, werk en privéleven, dit om een beter toekomst te kunnen opbouwen. De jongeren van vandaag zijn de toekomst van morgen.

Jonge creatievelingen tussen 14 en 24 jaar, krijgen binnen WAJOW TALENT FACTORY de kans om te experimenteren met content creation & film. Zowel voor als achter de camera krijgen jonge talenten de kans om hun droom waar te maken als toekomstig influencer, regisseur of acteur/actrice. WAJOW Talent Factory focust zich op meer diversiteit binnen de artistieke scene. WAJOW laat zien dat je geen luxe apparatuur nodig hebt om jezelf uit te drukken met videocontent en we laten jongeren op een creatieve manier experimenteren met technologie. Bovendien willen we stereotypen in de Belgische media te doorbreken, door te laten zien dat talent ook daar zit waar het momenteel nog niet gezocht wordt.



Het inclusieve yoga-project yoga:sté, een initiatief van het Imelda Instituut, streeft naar een verhoging van het lichamelijk en mentaal welbevinden bij jongeren. Yoga is een krachtige tool die jongeren helpt om veerkrachtig uitdagingen aan te gaan en mentale en fysieke blokkades helpt wegwerken. Door laagdrempelige yoga-technieken probeert het project de innerlijke balans te herstellen en aandacht te hebben voor verstilling in een drukke omgeving.