Na zijn afwijzing door de VUB werd Marcel zelfstandig consultant in de onderwijsonkunde. Zijn boek “Met kleerscheuren door de examens” is inmiddels een bestseller. Dankzij onderstaande tips slagen zelfs de beste studenten erin om alsnog tweede zit te halen.
Het belang van een goede examenvoorbereiding wordt zwaar overschat.
1. Beperk je uitgaansleven niet enkel tot de nacht van oud op nieuw. Hoe langer je de examens negeert, hoe meer pret vooraf en achteraf!
2. Installeer je studeerbureau één dag voor je eerste examen op een strategische manier. Laad hem vol met kerstkitch en flikkerende lampjes, want chaos is de beste remedie tegen saaiheid.
3. Installeer dat bureau vooral dicht genoeg bij de tv om ook de controllers van de Playstation er een plaats te kunnen geven. Ook de afstandsbediening is een must. Hou je multiscreen sociale media non-stop bij de hand om te kunnen wachten op een interessante post op VUB Confessions of prikkelende snap. Echte examenpro’s installeren onder hun bureau een soepwarmer vol glühwein.
4. Een blanco cursus is de beste cursus! Ad hoc creativiteit met markeerstift is de prettigste manier om de dag voor het examen door te komen. Maak geen structuur en al zeker geen schema! Enkel watjes doen dat.
5. Speel op de verrassing en vermijd saaie info: Wat is je leerstof? Welk soort examen is het? Waar moet je zijn? Echte avonturiers willen deze zaken vooraf niet weten. Volg liever tijdens de blok een cursus bij de improvisatieliga. Lachen gegarandeerd!
6. Wil je studeren met anderen in jouw buurt? Ga dan op café. Massablokken is de slechtste uitvinding sinds het bedenken van het concept onderwijs zelf.
7. Ga zeker niet langs bij de VUB-studiebegeleiding. Gun die mensen ook eens wat eindejaarsvrede.
Examination lifestyle
8. Kies voor een evenwichtige voeding. Bepaal vooraf of je voor frieten of kebap gaat en hou dit heel de examenperiode consequent vol.
9. Geen examens zonder voetbal! Zo gauw het vaderlandse Kerstvoetbal opkraamt, doet de Premier League non-stop door tot 4 januari! Je kan ook 'live' naar het veldrijden: de wereldbeker in Heusden-Zolder, de Azencross in Loenhout, de avondcross in Diegem of de Grote Prijs Sven Nys. Feestje gegarandeerd.
10. Kleurenwiezen, nageltje klop, bierpong, BK barbecue … misschien kan je tijdens de examens eens andere sporten uitproberen? Op TV uiteraard, want van zelf bewegen word je moe.
Vermijd een gestructureerd dagritme en volg zeker niet je eigen tempo.
11. Stel een onrealistisch en onhaalbaar doel per dag waarbij je geen rekening houdt met de leerstof. Schat in wat voor jou onmogelijk is. Kijk bijvoorbeeld na wat je zeker niet kan verwerken binnen een bepaalde periode en gebruik dit om je doelen niet bij te stellen. Pret gegarandeerd!
12. Ongeveer een ‘werkdag’ per dag, een 8-tal uren, is aanbevolen. We hebben het hier dan over jenevertjes drinken op de Kerstmarkt. Voor studeren volstaat een ‘part time’ zonder tikklok.
13. Vermijd saaie structuren. Probeer wat variatie in je schema te brengen door elke dag anders te organiseren. Doe aan intervalblokken. Eenzelfde tempo is boooorrring!
14. Draai je dag- en nachtritme om. Bij voorkeur via energiedrankjes, voedingssupplementen en studeerpillen van de zwarte markt.
Vragen? Hou ze voor het examen.
15. Heb je nog vragen over jouw cursussen? Stel ze zeker niet op voorhand. Wat blijft er anders nog over voor het examen zelf? De blokpermanenties, georganiseerd door je prof, zijn erg gevaarlijk. Don’t sleep with the enemy!
16. Ken je wat je geleerd hebt? Neen, goed zo! Creëer geen extra stress en problemen door anderen te bevragen of door nieuwe oefeningen te maken.
Stragisch examens invullen, totaal onnodig!
17. Er zijn verschillende strategische tips die je kan toepassen bij het maken van het examen, zoals het “rondesysteem”: vul eerst de vragen in die je niet weet of moeilijk vindt, zodat je de stress wat opdrijft. Hou gemakkelijke of zekere vragen voor op het einde, zodat je alsnog kans maakt om die te verknoeien door tijdsgebrek. Doe mij nog maar een rondje.
18. Gebruik geen structuur in het beantwoorden van jouw examens. Vertrek niet vanuit belangrijke kernwoorden en bouw je antwoord zeker niet van hieruit op. Start met een mop of een leuk verhaaltje, zodat de prof goed gezind blijft bij de verbetering. Ook zij hebben recht op vrolijkheid!
19. Hou bij multiple choice geen rekening met giscorrectie. Lees je vragen niet aandachtig en vertrouw al zeker niet op je kennis. Neem beter een blinddoek mee en een vogelpikpijltje om je keuze tussen A en D te bepalen.
Doe in je broek van de schrik.
20. Op de VUB stellen we alles in vraag, dus ook de leerstof, de vakkennis van de prof en al zeker je eigen denkvermogen. Ga ervan uit dat je het niet kan, en mits toepassing van bovenstaande tips, zal je zeker gelijk krijgen!
Wél slagen?
Al wie wél een diploma ambieert, kan terecht op de droge webpagina van Marcels ‘imaginary colleagues’ van de VUB-studiebegeleiding. Onderstaande filmpjes geven ook wat tips van enkele ‘intimi’.