Veel collega’s zijn oprecht bezorgd om de privacy van de studenten, en om de groeiende ongelijkheid

Frederik Dhondt doceert in het tweede semester Historische en Vergelijkende inleiding tot het Publiekrecht in de eerste bachelor rechten en Rechtsgeschiedenis in de master rechten.



In het begin leek corona een welkome adempauze in een jachtig semester. Maar bij het doceren mis ik toch de interactie met het auditorium. Dat kan deels worden aangepakt via televoting of chat, maar dat is niet vergelijkbaar. Doordat ik al jaren intensief gebruik maakte van lesopnames, is de overgang voor sommige studenten waarschijnlijk niet zo enorm geweest. Voorbereiden en doceren neemt nog steeds evenveel tijd als anders, maar ik ben duidelijk vermoeider aan het einde van de les dan normaal. Het onderzoek loopt voort zoals anders, dankzij uitzonderlijke toegang tot belangrijke internationale databanken, en de performante IBL-dienst van de bibliotheek. Het is fijn om te zien dat ook studenten dit oppikken voor taken en masterproeven. Hopelijk is dit wél een “blijver”. Ook de sociabiliteit met de Belgische en buitenlandse collega’s in mijn vakgebied wordt gemist, ondanks online congressen en seminaries.



Er is zonder twijfel veel meer voorbereidingswerk aan de online examens. Het is ook voor ons aanpassen aan de omschakeling naar online examineren, maar de administratie doet heel veel om ons online bij te scholen. Veel collega’s zijn oprecht bezorgd om de privacy van de studenten, en om de groeiende ongelijkheid. Ik hoop dat we een juist evenwicht gevonden hebben om deze uitzonderlijke en tijdelijke periode te overbruggen. Dit mag absoluut niet het nieuwe normaal worden. We doen er alles aan om de studenten voor te bereiden. Er zal natuurlijk ook begrip zijn voor studenten bij wie het niet onmiddellijk lukt.



TIP? Geef niet op. Tel de dagen niet. Hecht niet te veel belang aan het dagelijkse nieuws en zoek -als het gaat- verstrooiing die niets met corona te maken heeft, bijvoorbeeld in topseries als “Babylon Berlin” of “The Plot Against America”. Voor wie tijd en zin heeft, is er overigens nog nooit zoveel gratis te lezen en te bekijken geweest als vandaag. Via www.europeana.eu kan je miljoenen schilderijen, boeken, kranten, handschriften, video’s en objecten uit het rijke Europese verleden raadplegen, over eender welk onderwerp. 

 

katiasegers



We zullen er alles aan doen om de studenten erdoor te loodsen

 

Katia Segers doceert het vak Corporate Communication aan de BA2 studenten en schakelstudenten communicatiewetenschappen. 



Deze periode was zoals voor iedereen onwezenlijk. Het was nodig om snel aan te passen om het lesaanbod aan onze studenten te blijven garanderen. Dat is voor mij wel gelukt, maar ik bevind mij dan ook in de luxepositie waarin ik constant met zes mensen in huis ben (waaronder 3 studenten, 1 scholier en mijn echtgenoot die ook doceert), maar ik niet in de zeer moeilijke situatie ben van velen op een appartement met kleine kinderen. Ik denk dat we echt niet mogen onderschatten hoe deze situatie weegt op studenten Ă©n lesgevers en onderzoekers. We mogen hier allerminst licht over gaan. 



We zijn met de vakgroep communicatiewetenschappen al tijdens de eerste week van de lockdown snel geschakeld om onze lessen digitaal te organiseren. We hebben daarbij een beroep kunnen doen op de dienst onderwijsinnovatie en hebben zeer veel met elkaar opties en eerste ervaringen uitgewisseld. Het was heel fijn te zien hoe we onmiddellijk in de juiste modus schoten om elkaar te helpen en te coachen. Zelf had ik nog geen ervaring met Big Blue Button, maar dankzij collega Karen Donders die mij wegwijs hielp, heb ik deze zeer gebruiksvriendelijke tool ontdekt om les te geven en zelfs gastdocenten te laten presenteren. 



Al voor de paasvakantie heb ik in samenspraak met de decaan beslist om mijn mondelinge examens digitaal te laten plaatsvinden in een aangepaste vorm. In plaats van een examen op basis van het cursusmateriaal, heb ik een alternatieve opdracht uitgewerkt. De studenten gaan een poster maken waarbij ze de (crisis)communicatie van een bepaalde organisatie of sector n.a.v. COVID-19 analyseren. Die opdracht werd positief onthaald door de studenten. Ik krijg vele mails van studenten met vragen, wat mij gerust stelt dat ze bezig zijn met de opdracht en er geĂŻnteresseerd aan werken. Om mij zelf goed voor te bereiden om digitaal te examineren, heb ik graag gebruik gemaakt van het aanbod van onderwijsinnovatie om een coaching te volgen. Die coachingsessie, samen met een klein groepje collega’s van andere faculteiten, was zeker en vast zeer leerrijk. 



Aan de studenten wil ik vooral meegeven dat we er als docenten zijn voor hen, dat dit voor ons ook een ongekende situatie is, waarin we het ook soms moeilijk hebben, maar er alles aan zullen doen om de studenten erdoor te loodsen. Als we met z’n allen begrip hebben, elkaar bijstaan en als onze alma mater goed blijft luisteren naar alle verzuchtingen en signalen van zowel studenten als lesgevers, moet het lukken om dit academiejaar succesvol af te ronden. 



lucdv

Uiteraard is dit alles ook zwaar voor de studenten, maar allen samen komen we er zeker door!

Luc De Vuyst is vicedecaan van de Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen, waar hij ook deel uitmaakt van de crisiscel, en doceert IndustriĂ«le Voedingsbiotechnologie.



De voorbije periode was een zeer stressvolle periode. Vooral het begin van de lockdown en nu de laatste weken opnieuw. Het begin omdat er heel veel overlegmomenten waren op facultair niveau en we ook prompt alle lessen dienden te geven via online platformen die ik helemaal niet kende. En ik heb er inderdaad voor gekozen om op de normaal geplande momenten les te geven, hetgeen de studenten sterk appreciëren. Echter, als je niet veel af weet van dergelijke online tools is het moeilijk om ze te gebruiken.



Gelukkig waren er vele mensen om hierbij te helpen, zowel op de faculteit (ik wens Tom Dorissen in het bijzonder te vermelden en te danken) als bij Onderwijszaken. Ik heb dan ook alle infosessies van Onderwijszaken gevolgd. Helaas laat geen enkel platform toe om op handige wijze wiskundige afleidingen of chemische formules op te schrijven of tekeningen te maken. En dat is waar ik nog steeds mee worstel. Kortom, ik mis het krijtbord!



De laatste weken zijn opnieuw zwaar en stressgevend omwille van de voorbereiding van de examens die ook heel anders zullen verlopen, hetgeen niet evident is voor opleidingsonderdelen met oefeningen. Uiteraard is dit alles ook zwaar voor de studenten, maar allen samen komen we er zeker door! In ieder geval zullen we de lessen IndustriĂ«le Voedingsbiotechnologie zoals ieder jaar afsluiten met een practicum bierdegustatie aanstaande woensdag. En ditmaal digitaal op veilige afstand. Ik kijk ernaar uit en zo ook de studenten hoop ik. Tenslotte wens ik alle studenten van de ganse universiteit veel succes met het studeren ter voorbereiding van de examens!