VUB en ULB schrijven samen met Amnesty International een dringende brief aan premier Alexander De Croo en minister Sophie Wilmès: doe al het mogelijke om Ahmadreza Djalali van de dood te redden, en doe het nu. Universiteiten in Zweden en Italië doen eenzelfde oproep aan hun regering. Samen moet het mogelijk zijn!
---
Geachte mevrouw de Minister,
Geachte heer Eerste Minister,
De Vrije Universiteit Brussel, de Université Libre de Bruxelles en Amnesty International vragen opnieuw uw dringende aandacht voor de situatie van dr. Ahmadreza Djalali.
We vrezen immers, samen met de familie van dr. Djalali en de experten van de Verenigde Naties, dat de situatie onhoudbaar is geworden. De man riskeert te sterven als gevolg van de foltering en mishandeling waaraan hij wordt onderworpen, nog voordat hij zou worden geëxecuteerd.
"We vrezen dat de situatie onhoudbaar is geworden."
België heeft de zaak op de voet gevolgd. U kent het verhaal. U weet dat de man bijna vijf jaar vastzit en – in een farce van een rechtszaak – tot de dood werd veroordeeld. Er is nochtans niet het minste bewijs dat hij betrokken was bij een misdrijf.
Sinds eind november vorig jaar is het dr. Djalali verboden om contact te hebben met zijn echtgenote, kinderen of advocaat. In al die tijd mocht hij enkel tweemaal contact hebben met familieleden in Iran. Zij rapporteren over een erg zorgwekkende fysieke en mentale achteruitgang.
Zijn familieleden rapporteren over een erg zorgwekkende fysieke en mentale achteruitgang.
Dr. Djalali spendeerde de afgelopen vier maand in een kleine isolatiecel. Hij heeft er enkel een dekentje om op te slapen. Er is 24u/24u fel licht op hem. De hele tijd is er de dreiging van executie.
Mevrouw de minister, meneer de premier, de Belgische staat is uiteraard niet schuldig aan de zeer ernstige mensenrechtenschendingen waar Ahmadreza Djalali aan wordt onderworpen – enkel de Iraanse autoriteiten zullen we daarvoor ter verantwoording blijven roepen.
"De Belgische staat is uiteraard niet schuldig aan deze zeer ernstige mensenrechtenschendingen."
U kreeg in resoluties van zowat alle parlementaire assemblees in België wel de opdracht om het mogelijke te doen om de man veilig thuis te krijgen. Meer dan honderdduizend Belgen tekenden petities om dat mandaat kracht bij te zetten. Ook Vida Mehrannia, de vrouw van dr. Djalali, deed recent opnieuw een indringende oproep aan de Belgische en andere Europese beleidsverantwoordelijken om verder actie te ondernemen.
"Meer dan honderdduizend Belgen tekenden petities."
We vragen u vandaag met aandrang om uw inspanningen te bestendigen en te versterken, gezien de urgentie van dr. Djalali's situatie. Alleen dan zullen we als burgers en politici van dit land kunnen zeggen aan zijn echtgenote Vida en aan hun kinderen - en hopelijk ook aan Ahmadreza zelf - dat België alles heeft gedaan wat het kon.
"Alleen dan zullen we als burgers en politici van dit land kunnen zeggen dat België alles heeft gedaan wat het kon."
Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen
Philippe Hensmans, directeur Amnesty International Belgique Francophone
Caroline Pauwels, rector Vrije Universiteit Brussel
Annemie Schaus, rector Université Libre de Bruxelles