Op 22 maart is het Wereldwaterdag. Ook aan de VUB focussen we graag op duurzaam watergebruik. Onderzoeker Dimitri Crespin is hydroloog aan de vakgroep Hydrologie en Waterbouwkunde (HYDR) en lid van het HYDR Green Impact Team. Samen met Preventie en Milieu lanceert zijn team een watercampagne, met een warme oproep om meer kraantjeswater te drinken.

De komende maand focust de VUB op de vele voordelen van kraantjeswater. Het HYDR Green Impact Team en Preventie en Milieu slaan de handen in elkaar om van de VUB een Blue Community te maken. Nog niet overtuigd? Onderzoeker Dimitri Crespin vertelt waarom wat meer appreciatie mag voor wat er uit onze kranen komt.

Voor de prijs, voor de kwaliteit of voor het milieu: er zijn genoeg redenen om je flessen water in te ruilen voor kraantjeswater. “Er heersen grote misverstanden over de kwaliteit van kraantjeswater”, vertelt Dimitri Crespin. “Dat het niet goed is, slecht smaakt of dat de waterleiding niet proper is bijvoorbeeld. Of dat het niet zo puur is als fleswater. Maar we weten bijvoorbeeld dat kraantjeswater meer gecontroleerd wordt dan fleswater. Er is absoluut geen besmettingsgevaar in kraantjeswater. Water in Brussel komt voornamelijk van de Maas in Wallonië, maar ook van grondwatertafels. Dat water moet niet schoongemaakt worden, het wordt direct doorgepompt naar onze kranen. Dat is echte puurheid.”

Is de kalk in het Brusselse kraantjeswater niet je ding? Leer die appreciëren, want er zit meer goeds in dan je zou denken. “Kalk is heel goed voor de gezondheid. Er zitten veel mineralen in die andere soorten water of voedsel niet altijd hebben. Als je last hebt van kalk in je keukentoestellen, is azijn een goedkoop schoonmaakalternatief dat perfect werkt.” Ook een waterverzachter houdt goede mineralen op afstand. “Je verwijdert de calcium daarmee”, verduidelijkt Dimitri Crespin. “Kraantjeswater bevat echt veel goede zaken. Mensen vergeten ook dat al het water dat we gebruiken drinkbaar is terwijl het dat niet moet zijn. Wassen, douchen, poetsen, afwassen… het is een luxeding dat uit onze kranen komt en er is absoluut geen risico. Er wordt enkel een kleine hoeveelheid chloor toegevoegd zodat er geen bacteriën in komen. Als je last hebt van de geur of smaak, kan je de kraan een paar seconden openen waarna die verdwijnen. Het is gas en gaat dus weg, het kan helemaal geen kwaad.”

Daarnaast is ook de ecologische voetafdruk veel groter bij fleswater. De watervoetafdruk is maar liefst zes keer groter door het water in flessen te steken, te verschepen, naar de winkel te brengen, te verkopen…en dan is er nog de enorme milieu-impact. “Ook al beweren sommige drankenproducenten dat zij minder uitstoten tijdens hun productie. Het is goed dat bedrijven erover nadenken, maar kraantjeswater blijft de meest verantwoorde keuze.” Zo wordt fleswater bijvoorbeeld gepromoot als beste keuze voor zwangere vrouwen en baby’s. “Er is bronwater dat meer magnesium bevat, maar dat zit bijvoorbeeld ook in bananen.”

Ook in Belgische horecazaken is kraantjeswater nog geen voor de hand liggende keuze. “In Frankrijk bijvoorbeeld zijn alle zaken wettelijk verplicht om kraantjeswater te geven. In België voorlopig nog niet, maar ze zijn de wetgeving aan het herbekijken. Het is tegenwoordig wel al gemakkelijker om water van de kraan te vragen, vooral in nieuwere bars.” De VUB is op de goede waterweg, met kraantjeswater in de resto en splinternieuwe drankfonteinen. “Het idee van een Blue Community is ontstaan in Canada. We willen de VUB mee op dat pad krijgen door bijvoorbeeld geen fleswater meer te bieden op vergaderingen en recepties en kraantjeswater te promoten. We moeten mensen op weg helpen om hun watergedrag aan te passen. De samenwerking tussen de verschillende departementen is een goede start. We kunnen onder meer een inventaris maken van Sipwell-toestellen en het aantal drankautomaten afbouwen.”