De Vrije Universiteit Brussel heeft aanvankelijk slechts één campus, maar groeit al snel uit tot een universiteit met meerdere campussen. Voor de realisatie van de eerste campus wordt in 1969 een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven. Deze hoofdcampus krijgt verschillende opeenvolgende namen. Eerst ‘Campus Etterbeek’ waarmee het bestuur de gemakkelijke ligging bij het station wil benadrukken, hoewel de campus gelegen is in Elsene. Het bemoeilijkt de postbedeling enigszins. Vervolgens raakt de campus beter bekend als ‘Campus Oefenplein’, en wordt ze in het nieuwe millennium omgedoopt tot ‘Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus’.

Een tweede campus is gelegen in Jette, naast het Academisch Ziekenhuis. Bij het ontstaan van de VUB gaat prof. Frans De Pauw met een collega op zoek naar een geschikte locatie voor een academisch ziekenhuis. Ze merken tijdens een wandeling aan de rand van het Laarbeekbos een vrijend koppeltje op en concluderen dat de plek een vruchtbare omgeving is voor een ziekenhuis. Dat opent in 1977. Campus Jette is ook bekend onder de naam 'Brussels Health Campus'. Op dezelfde locatie zijn de faculteitsgebouwen van de Erasmushogeschool gehuisvest.

Een derde campus, de 'Brussels Photonics Campus', ligt in Gooik (Vlaams-Brabant). Hier wordt in 2013 een laboratorium geopend, gespecialiseerd in nieuwe lichttoepassingen.

Een vierde campus, Campus Kaai, bevindt zich in Anderlecht. Deze staat ook bekend als de 'Brussels Technology Campus'.

Verder kunnen studenten voor een verkorte Educatieve Master terecht op campus COOVI in Anderlecht en in de CVO’s van Diest en Leuven. De campussen zelf hebben nog allerlei extensies.

De VUB deelde met de ULB in het verleden 'Campus Bierenberg' in Sint-Genesius-Rode (gebouwd in 1963). De wet verplichtte de ULB op langere termijn uit Vlaanderen te vertrekken. Daardoor kwam het onderhoud van de campus volledig ten laste van de VUB. Bovendien was ze niet gemakkelijk bereikbaar. De VUB trok er weg in 2001 en de campus raakte in onbruik. Er zijn plannen om de campus een nieuwe universitaire bestemming te geven.

Meer weten? Lees dan zeker R. Hebbelinck en N. Van Craen (red.), Campusarchitectuur sinds 1970, bouwen aan de Vrije Universiteit Brussel. Campus architecture since 1970, building the Vrije Universiteit Brussel. L’architecture du campus depuis 1970, construire la Vrije Universiteit Brussel, Brussel, VUBPress, 2015. Je kan dit boek raadplegen in de leeszaal van CAVA (lokaal 0.B.036).