VUB-studenten staan er niet alleen voor tijdens de blok- en examenperiode. De Studiebegeleiding biedt verschillende soorten hulp en advies om zo tegemoet te komen aan de diverse noden van studenten.
 
In december staan er verscheidene examenworkshops op het menu. Tijdens deze sessies leren studenten hoe ze een examen het best aanpakken en hoe ze een studieplanning opstellen. Uiteraard is het ook mogelijk om een individuele afspraak te maken met een studiebegeleider of studentenpsycholoog voor begeleiding op maat. Zeker als je last hebt van stress of faalangst kan een gesprek met een studentenpsycholoog voor verademing zorgen. Studenten zijn bovendien altijd welkom bij het Contactpunt.
 
Vol goede moed om aan de examens te beginnen? Vink deze checklist van de Studiebegeleiding af en je bent alvast goed voorbereid. Isa Lemaitre, die afgelopen academiejaar met glans slaagde voor haar tweede opleiding aan de VUB, kan dit beamen. Ze vinkte onderstaande checklist af en vertelt hieronder over haar eigen examenervaringen.
 

Studiemateriaal verzamelen en administratie

 
Eerst en vooral is het belangrijk om na te gaan of je voor al je vakken bent ingeschreven. Enkel als je voor een vak ingeschreven bent, mag je deelnemen aan het examen. Bovendien moet je je voor mondelinge examens inschrijven via Pointcarré. Kijk dus zeker na vanaf wanneer je je kan registreren, want de gegeerde examenmomenten zijn snel ingenomen!
 
Je studiemateriaal verzamelen staat zeker ook op je to-do-lijstje in december. Heb je al je boeken en cursussen aangekocht? Extra lesmateriaal kan je meestal via Pointcarré downloaden. Zorg zeker ook dat je je nota’s van de lessen bijeensprokkelt, want deze bevatten dikwijls nuttige informatie. 
 
“Het was altijd een hele opluchting om in mijn nota’s te ontdekken dat we een stukje van de leerstof niet hoefden te studeren!” vertelt Isa.
 

Informeer je over je examens

 
Kijk om te beginnen na wat er voor elk vak verwacht van jou verwacht tijdens het examen.
 
Ik herinner me dat we eens een examen hadden waarbij we voor enkele vragen ons handboek mochten gebruiken. Enkele studenten waren hun boek vergeten. Die stress kan je op zo’n moment niet echt gebruiken”, aldus Isa.
 
Ga zeker ook naar de laatste les, want meestal geven de professoren dan tips.
 

Studieplanning

 
Een studieplanning maken is één van de gouden tips om je blok- en examenperiode vlot door te komen én te slagen voor je examens. Bovendien werkt het afstrepen van afgelegde examens ontzettend motiverend. De Studiebegeleiding geeft je alvast deze tips mee:
 
Houd een evenwicht tussen studie en ontspanning


Om niet oververmoeid te geraken en efficiënt te kunnen blijven studeren, zijn pauzes onontbeerlijk! Behoud daarom in je planning een evenwicht tussen studie en ontspanning.
 
Analyseer het examenrooster

Het examenrooster vormt de leidraad bij het opstellen van een studieplanning. Vergeet vooral dat laatste examen niet uit het oog!
 
Plan bufferdagen


Er loopt al wel eens iets mis met je planning. Reken daarom op voorhand bufferdagen in om onverwachte omstandigheden op te vangen.
 
Behoud eenzelfde ritme tijdens de blok- en examenperiode


Hoe saai het ook is, probeer een vast ritme aan te nemen tijdens de blok- en examenperiode. Ga elke dag op hetzelfde uur slapen en sta op hetzelfde uur op. Neem ook best fysiek actieve pauzes om je energielevels op te krikken.
 
Blokken of vieren?
 

Je wil niet blokken tijdens Kerstmis, oud-en Nieuwjaar? Dat hoeft ook niet! Zorg er gewoon voor dat je deze rustdagen inplant en geniet er dan van met volle teugen!
 
Ik heb altijd Kerst en Nieuwjaar gevierd tijdens mijn studies. Even ontspannen deed me echt deugd!”, vertelt Isa.
 

Leerstof voorbereiden

 
De basis voor een goede studiemethode bestaat uit je leerstof begrijpen, structureren en herhalen. Zorg er in december zeker voor dat je alles begrijpt. Bovendien is het nuttig om je leerstof te structureren voor je begint te blokken. Voor sommige moeilijke vakken waarbij je veel leerstof moet memoriseren, is herhaling essentieel. Begin daarom op tijd met studeren voor deze vakken.
 
Prioriteiten stellen in december is ook belangrijk. Opdrachten met deadlines vóór de blokperiode krijgen altijd voorrang. Uiteraard werk je deze taken best zo snel mogelijk af, zodat je kan beginnen met voorbereiden voor je examens.
 
De VUB wenst alle studenten heel veel succes met hun examens!