Hoe oud en verankerd de publieke omroep ook is, een heilig boontje is het niet. Ook in Vlaanderen zorgen de vijfjaarlijkse onderhandelingen voor vurige discussies. Het ‘contract’ tussen de VRT en haar opdrachtgever de Vlaamse Overheid, blijft een moeilijke klus. Onderzoeker en professor Politieke Economie aan de Vrije Universiteit Brussel Tim Raats brengt met medeschrijvers perspectieven bijeen waardoor het boek de meest volledige update is van de VRT. Een korte schets.
Taak van de VRT
De staat sponsort mee de publieke omroep en de richting van deze partnerdans wordt hoognodig in kaart gebracht. Vragen rond de financiering en afbakening van de publieke opdracht, gaan daarbij gepaard met bredere vragen over de rol en de positie die de VRT nog kan en mag innemen in het 21ste-eeuwse medialandschap. Sommigen bepleiten daarbij de blijvende noodzaak van een krachtige VRT die een breed publiek bereikt met een diversiteit aan programma’s. Van nieuws en cultuur, tot sport en ontspanning, en dit bovendien niet alleen via de traditionele kanalen, maar ook via nieuwe online platformen. Anderen zijn voorstander van een beperktere opdracht voor de VRT, één die ervan uitgaat dat de VRT niet alles kan, mag en hoeft te doen wat private spelers ook binnen de markt aanbieden. De discussies roepen op tot kritische reflectie en iedereen heeft baat bij de cartografische opdracht waar dit boek aan tegemoet wilt komen. Het boek kunt u hier vinden.
De discussie
Wat het huidige omroepdebat zo verschillend maakt, is dat de VRT zich vandaag in een medialandschap, dat gigantische veranderingen ondergaat, staande moet houden: niet alleen komt het ‘lineair’ televisiekijken op de helling te staan, advertentie-inkomsten verschuiven en nieuwe spelers als Netflix stellen bestaande rollen van omroepen in vraag. Het gevolg is een ongeziene zenuwachtigheid en publieke omroep waar meer van verwacht wordt dan ooit tevoren.
Tegelijkertijd krijgt de VRT vandaag af te rekenen met drastische besparingen die de omroep vandaag dwingen om keuzes te maken die de toekomst van de organisatie en hoe die er morgen nog uitziet, gaan bepalen. Kortom, 2015 en 2016 vormen een cruciale censuur en cesuur in de Vlaamse en West-Europese omroepgeschiedenis.
We zijn blij dat we met dit boek kort op de bal konden spelen.
Doel van de publicatie
Het boek analyseert grijpt dit belangrijke momentum en speelt in op de discussies binnen beleid, onderzoek en praktijk, maar wil het huidige debat verrijken vanuit inhoud en kritische reflectie. Resultaten van niet minder dan vier studies (een stakeholderbevraging, publieksbevraging, onpartijdigheidsstudie en een benchmarkstudie) uitgevoerd in 2015, worden afgewisseld met bredere duiding en context. Het boek brengt de expertise van de drie Vlaamse universiteiten samen en brengt de huidige protagonisten van de Vlaamse omroep aan bod.