Deze week viert de Solvay-conferentie voor scheikunde in Brussel haar honderdste verjaardag. De eerste vond plaats in 1922. Van de 17e tot de 19e oktober dit jaar is de wetenschappelijke conferentie. Donderdag 20 oktober is het hoogtepunt met de academische sessie "Chemistry and the future of society" in aanwezigheid van koning Filip  en een sjiek galadiner. Op deze viering worden talloze prominenten en een rits Nobelprijswinnaars verwelkomd. De organisatie is in handen van de Internationale Solvay Instituten voor Fysica en Chemie, waarmee de VUB en ULB nauw verbonden zijn.

Namens de Belgische regering geven premier Alexander De Croo en staatssecretaris van wetenschapsbeleid Thomas Dermine acte de présence. Zij zien maar liefst vier Nobelprijswinnaars passeren.

De eerste is Ben Feringa, hij leidt de paneldiscussie over hoe fundamenteel onderzoek in de scheikunde naar duurzame oplossingen moet leiden. In 2016 kreeg deze Nederlandse hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen de Nobelprijs voor de Scheikunde voor zijn onderzoek naar moleculaire nanomachines.

De volgende twee Nobelprijswinnaars in de rij zijn Jean-Marie Lehn en Stefan Hell. Zij spreken over "The remarkable (and often unpredictable) impact of basic research". De 83-jarige Franse scheikundige Jean-Marie Lehn kreeg in 1987 de Nobelprijs voor de ontwikkeling en gebruik van moleculen met structuurspecifieke interacties met hoge selectiviteit.

De Duitse natuurkundige Stefan Hell ontving in 2014 de nobelprijs voor de ontwikkeling van superresolutie fluorescentiemicroscopie; een lichttechniek die wordt gebruikt in biologisch en medisch onderzoek.

De Zwitsers chemicus Kurt Wüthrich sluit de rij met Nobellaureaten af. Hij leidt de discussie "Economic impact and funding of fundamental research". In 2002 kreeg hij de Nobelprijs voor zijn revolutionaire werk werk aan de structuuropheldering van eiwitten.

De Solvay-conferenties

De Solvay-conferenties in Brussel zijn waarschijnlijk de beroemdste conferenties in de natuur- en scheikunde. Zij vormen een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de wetenschap. Zij waren verantwoordelijk voor de eerste ontmoeting tussen Einstein en Poincaré, en van groot belang voor het begrip van de theorie van de kwantummechanica. En later voor de ontwikkeling van vele andere gebieden in de moderne fysica en chemie.  

Volgend jaar wordt de 29e driejaarlijkse Solvay-conferentie voor fysica gehouden.