In deze tijden van Corona, slimme professionals genoeg aan de VUB. Maar werken aan de VUB is nu vooral werken voor de VUB en van thuis uit. Wat met de verschuiving van werkplek naar woonplek? Hoe gaan we om met de vervaging van de balans tussen werk en leven?

Herken je deze situaties? Met het nieuwe thuiswerken vroegen we aan onze VUB- collega’s hoe zij omgaan met deze nieuwe realiteit. Met het oog op ‘best practice’ delen zij graag hun verrassende tips & tricks. Ontdek op deze pagina alle verhalen.

Alexis Valenzuela Espinoza

Alexis werkt al 8 jaar voor de VUB. Eerst was hij 4 jaar de man achter de VUB spin-off Zebra Academy. Daarrna werkte hij aan zijn doctoraat in de gezondheidseconomie. Dat Alexis ondernemersbloed in zich heeft, is duidelijk; de laatste 2 jaar houdt hij zich bezig met het ASP2030-project Start.VUB, de incubator voor ondernemende studenten aan de VUB . Hij woont in Sint-Gillis in een appartement samen met 2 vrienden, een chiroporactor en een tolk.

Zijn thuiswerkbasis? Tot voor de coronacrisis was er niet echt een aparte ruimte om te studeren in het appartement. Een van de gemeenschappelijke ruimtes is ingericht om te sporten. Een van de eerste zaken die ze gedaan hebben is de sportruimte ook om te toveren tot een thuisbureau. Dit is nu ideaal om werken te combineren met een workout.

Coronacrisis als katalysator van vooruitgang?

Alexis stond jaren geleden mee aan de wieg van de VUB spin-off Zebra Academy. Door ziekenwagens uit te rusten met telegeneeskunde, kon de ziekenhuisarts een beroertepatiënt in de ziekenwagen contacteren, basisgegevens registreren en op basis van gevalideerdevragen de ernst van een mogelijke beroerte evalueren en zo een eerste diagnose en eventueel een behandeling instellen, nog voor die ziekenwagen aankwam op Spoed.

Door het verslag tijdens die rit al te delen met ziekenhuispersoneel, kon dat team werk maken van de organisatie van de zorg en tijd winnen. Alexis: “Wat vandaag actueler is dan ooit. Maar een van de sleutels die we toen nog misten om ons businessmodel volledig te doen slagen, was de terugbetaling van consultaties via telegeneeskunde. We zien vandaag dat onder impuls van de quaraintaine de regelgeving eindelijk aangepast wordt en dat consultaties via telegeneeskunde wel terugbetaald worden. Misschien zal dit zelfs een katalysator zijn voor verdere vooruitgang in telegeneeskunde, zowel op spoed als bij patiënten thuis..”

Alexis.PNG

Foto: launch event in Usquare.

Entrepreneur in hart en nieren

Met de jaren merkte Alexis dat hij liefst met mensen en projecten bezig is. Sinds 2018 gebruikt hij de ervaring die hij opdeed in die eerste jaren om nu zelf student-entrepreneurs te coachen. Dat doet hij met Start.VUB, samen met Marc Goldchstein en Thomas Crispeels. “Onze VUB-studenten zijn best wel ondernemend. Uit onze survey in 2018 bleek dat meer dan 300 studenten interesse hadden in het starten van een onderneming. Zo’n 85 daarvan hadden al concrete plannen. Die jonge ondernemers begeleiden we met een incubatieprogramma; we coachen hen persoonlijk met feedback op hun businessplan, we bieden hen een plek in onze co-working ruimte op Usquare en toegang tot een pool van mentoren en boekhoudkundige en juridische experts – dat zijn dan mensen van de VUB en alumni –, we organiseren workshops en netwerkevents. Maar toen kwam de COVID-19 ertussen.”

Zelf 10 dagen ziek

Het is helemaal niet zeker dat het corona was, want Alexis werd niet getest. "Op 12 maart moest ik plots veel hoesten en was ik enorm moe. Op 13 maart was het de 2de jurymoment voor Start.VUB. Veel juryleden vielen ook uit door de Corona situatie. Er was nog geen sprake van lockdown, maar last minute hebben we toch beslist dat het veiliger was om de jury digitaal te laten verlopen. Die avond daarvoor heb ik nog de hele online jury opgezet en vrijdag heb ik de hele dag via Skype de jury begeleid. ’s Ochtends hebben we 12 nieuwe startups gezien en in de namiddag 9 startups, die al deel uitmaken van ons programma. Vrijdagavond ben ik voldaan gecrasht en zaterdag werd het pas duidelijk: ik was serieus ziek. Gelukkig hebben mijn huisgenoten goed voor mij gezorgd."

Alexis 2.PNG

Foto: Marianne Behaegel van Creativity Fitness geeft tijdens de webinar een workshop rond creatief denken. 

Digitaal student-ondernemers begeleiden

Sinds twee weken is Alexis terug op de been. Nu is het uiteraard heel druk om alle werk, dat bleef liggen, in te halen. Maar het is tegelijk ook heel anders werken. Alexis: “De netwerkevents die voor ons incubatie-programma zo belangrijk zijn, vielen plots in het water. Waar ik die 16de maart nog zou gaan flyeren en posters ophangen voor ons eerste Student Entrepreneurship Day in Usquare, volgde de dag nadien het nieuws van de lockdown. We zijn niet bij de pakken blijven zitten en vingen dat op met 2 online webinars met 40 inschrijvingen. Al bij al dus toch een mooi resultaat, al mis je toch die dynamiek en de interactie en het face-to-face netwerkmoment achteraf, net dat wat wij onze student-ondernemers willen aanbieden. Onderussen blijven we onze student-ondernemers digitaal begeleiden via video-calls en het organiseren van online workshops. Er staan er nog twee op het programma: juridische aspecten van een start-up en pricing. De webinars en mijn eigen korte talk + intro tot Start.VUB – in samenwerking met een van onze startups, GraduFair - staan trouwens ook online.”

En thuis?

Alexis’ huisgenoten zijn allemaal hun werk kwijt door Corona, dus hij is de enige die werkt. Een chiropractor kan geen patiënten meer ontvangen en aangezien alle conferenties zijn geannuleerd, zit ook zijn andere huisgenoot zonder werk en inkomen. “Soms is het heel moeilijk om me te motiveren als de enige die werkt en structuur in mijn leven te brengen. Ik probeer dan ook echt op mijn normaal uur op te staan, me aan te kleden en mijn eigen ritme te volgen. Ik ben uiteraard heel dankbaar dat ik nog kan werken, mijn beide huisgenoten zijn hun inkomsten volledig kwijt. Ik prijs me ook gelukkig dat ik niet alleen woon en op die manier toch nog sociaal contact kan hebben.

Ik ben van plan om minstens 2x per week te lopen.

Eens goed zweten doet goed

Alexis mist het buiten zijn en bewegen enorm. Hij is van het sportieve type, liep bijvoorbeeld de 20 km door Brussel en verplaatst zich ook altijd met de fiets door Brussel. Sinds hij in quarantaine zit, valt dat wel zwaar. “Ik heb gelukkig een kleine stadstuin, maar mis het bewegen. Toen ik drie jaar geleden mijn enkel brak, raadden dokters me af om ooit nog te lopen. Uit noodzaak ben ik nu toch terug beginnen lopen. Het voelde zo goed om terug te zweten en in dat ritme te geraken. Mijn enkel heeft het gehouden, maar ik had 4 dagen spierpijn van 5km te lopen. Nu ben ik van plan om minstens 2x per week te lopen.“

Alexis handen.PNG

Foto: Alexis’ vingers op het hangboard in de tuin.

Blijven klimmen

Mijn passie is klimmen en ik kan nu uiteraard ook niet meer naar de Ardennen of naar de klimzaal om te trainen. Daarom heb ik een hangboard gekocht, een houten paneel met kleine inkepingen waaraan je met je vingers kan hangen om te trainen. Ik hoop dat mijn vingers sterker dan ooit zullen zijn na deze quarantaine.

De tips van Alexis

  • "Probeer toch zoveel mogelijk digitaal te organiseren, je leert er veel uit. Ik ben heel blij dat ik de workshops toch digitaal heb laten doorgaan en ben van plan de komende maand nog 2 workshops via webinars te organiseren."

     
  • "Nu het werk 100% digitaal verloopt, vind ik het belangrijk om in mijn vrije tijd niet achter een scherm te zitten. Ik speel dan board games, lees en sport."

     
  • "Gebruik elk moment dat nu vrijkomt om strategisch en op de lange termijn na te denken, zowel persoonlijk als professioneel."

---

Wil jij ook je verhaal kwijt? Neem contact met ons op en deel jouw verhaal!

Stuur een mail naar ikhebnieuws@vub.be

---

DOE MEE aan het VUB-onderzoek. De onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel onderzoekt samen met het onderzoeksbureau hbits de sociale gevolgen van de corona-crisis. We werken anders, de scholen en veel winkels zijn gesloten en het openbare leven valt stil. Wat zijn de gevolgen hiervan voor jouw dagelijkse leven? Doe mee aan dit onderzoek en vertel ons hoe jouw dagelijks leven is veranderd via www.dagelijksleven.eu

Lees ook het artikel van professor Ignace Glorieux: Leven in tijden zonder vaste tijden.