NULL

Edukado: onderwijs voor iedereen

 
Camille en Tom – twee doctoraatsstudenten aan de VUB – vertellen hoe ze in 2009 samen met drie andere VUB-studenten Edukado hebben opgericht.
 
Ik had er altijd al van gedroomd om aan ontwikkelingswerk te doen, maar deelnemen aan een humanitair project bij een grote organisatie bleek heel duur te zijn” vertelt Camille. “Een groot deel van het inschrijvingsgeld voor een dergelijk ontwikkelingsproject gaat naar administratieve kosten, in plaats van naar de lokale bevolking. Wij vonden dat dit beter moest kunnen.”
 
Zo trokken ze  voor hun eerste ontwikkelingsproject – Haspatal 2010 - naar Bangladesh, waar ze een bevallingsruimte voor een lokaal ziekenhuis uit de grond stampten. Sindsdien organiseren ze elk jaar een bouwproject in een ontwikkelingsland. Ondertussen ligt de focus van de organisatie op het verschaffen van onderwijs en het team kiest dan ook dikwijls voor het bouwen van klaslokalen. Daarom kozen ze ook voor de naam Edukado, wat in het Esperanto ‘onderwijs’ betekent.
 
We werken steeds samen met een lokale partnerorganisatie die ter plaatse een schooltje runt. Deze organisaties hebben dikwijls nood aan bijkomende infrastructuur, maar hebben te weinig budget om dit te realiseren. Edukado lanceert daarom jaarlijks een projectoproep waarin het organisaties uitnodigt om een bouwproject voor te stellen. Uit deze aanvragen selecteren we dan het meest geschikte project”, aldus Tom en Camille.
 
Dit jaar koos het team voor de bouw van drie klaslokalen in Burkina Faso in samenwerking met de partnerorganisatie Betsaleel.
 

Het bouwproject: van A tot Z

 
Andy - masterstudent Industriële Wetenschappen Elektromechanica - , nam vorig academiejaar deelnam aan Sierra Leone 2017. Volgens hem zijn studenten van begin tot eind bij het project betrokken. “We hebben geen stempel, maar een ganse voetafdruk kunnen zetten op het project!”
 
Het Edukado-team screent en selecteert een geschikt bouwproject, maar het is aan de 12 studenten om het project volledig uit te werken. Het team ondersteunt en begeleidt de studenten, maar laat ze ook vrij in hun aanpak. De oprichters zijn ervan overtuigd dat de studenten zich op die manier meer betrokken voelen en er ook meer voldoening uit halen.
 
Dat beaamt ook Melina, masterstudente Criminologie, die vorig academiejaar mee klaslokalen bouwde in Sierra Leone. “Het team heeft ons heel goed begeleid, maar we kregen ook de vrijheid om de activiteiten zelf te kiezen en te organiseren. Je leert samenwerken én je plan trekken.”
 
Ook dit academiejaar organiseren de vrijwilligers hun befaamde Eetfestijn, Resto-week en kalenderverkoop. Vanaf december kan je je steentje bijdragen en je op de campus een Edukado-kalender aanschaffen. Stay tuned, want de studenten bedenken ongetwijfeld nog andere creatieve acties.
 

Steen voor steen

 
Tijdens de zomermaanden bouwen de studenten onder leiding van een lokale aannemer enkele klaslokalen. Edukado beschouwt het bouwproject ook als een uitwisselingsproject, waarbij de samenwerking met de lokale bevolking centraal staat.
 
Andy en Melina vonden het werk zwaar, maar het gaf hen ook veel voldoening. “Je ziet ook echt de vooruitgang die je boekt”, aldus Andy.
 
Het harde labeur wisselen de studenten af met ander vrijwilligerswerk, zoals vormingssessies, koken of activiteiten voor de kinderen organiseren. Uiteraard is er ook steeds tijd voor ontspanning. Afgelopen zomer bezochten de studenten op hun vrije dagen de hoofdstad, gingen ze lekker luieren op de prachtige stranden en werden ze zelfs uitgenodigd voor een echte Afrikaanse doopceremonie.  
 
We hebben ook eens een voetbalmatch gespeeld met de lokale bevolking” vertelt Andy. “Dat was echt heel leuk, het hele dorp stond de voetballers aan de zijlijn aan te moedigen!”
 

 
Aan het eind van dit avontuur vormen de studenten een hechte vriendengroep. “Dat kan ook niet anders” vertelt Melina, “Je hebt bijna twee maanden voortdurend samen geleefd en je hebt samen ongelooflijke ervaringen beleefd.
 

Een onvergetelijk avontuur

 
Alle vrijwilligers zijn het er over eens: deelnemen aan een Edukado-project verruimt je blik op de wereld. “Het is een echte eye-opener. Je leeft twee maanden samen met mensen die gelukkig kunnen zijn met niets” vertelt Camille.
 
Andy vindt de band met de lokale bevolking het mooiste dat hij aan deze reis overhoudt. “Ik ga zeker nog terug om te zien hoe de kinderen les krijgen in de klaslokalen die wij gebouwd hebben”.
 
Ook Melina heeft nog geen seconde spijt gehad van Sierra Leone 2017. “Toen we terug naar België moesten vertrekken, gingen we afscheid nemen op de werf. De lokale werkmannen waren nog bezig de laatste puntjes op de i te zetten. We stonden daar met tranen in de ogen, vol trots te kijken naar wat we gebouwd hadden.
 
De studenten die geselecteerd werden om deel te nemen aan Burkina Faso 2018 gaan zonder twijfel een onvergetelijk avontuur tegemoet.
 
Meer informatie over Edukado en haar projecten vind je op hun website of Facebookpagina.