“Natuurlijk weet ik waar mei '68 over gaat: de studentenrevolte in Parijs. En de start van de VUB, die er na de protesten in Brussel en na een rondje taaldiplomatie is gekomen. Sorry, maar als kringlid (Tim is voorzitter van de Letteren- en Wijsbegeertekring, nvdr) moét je zulke dingen weten. Het maakt deel uit van de folklore die je als schacht erin geramd krijgt.”

Stel dat studenten vandaag het rectoraat zouden bezetten, zoals vijftig jaar geleden: voor welk thema zouden ze bereid zijn hun academiejaar op het spel te zetten? “Als het vrijzinnige gedachtegoed van de VUB bedreigd zou worden. Of als het studiegeld obsceen verhoogd zou worden – ik ken veel mensen die maar nipt kunnen studeren”, zegt Tim, terwijl hij er meteen aan toevoegt dat een bezetting niet veel zal oplossen. “Ik denk dat je verder geraakt met een dialoog.”

Debat en openheid: waren dat niet de eisen van de mei '68'ers?



Tim kan zich overigens wel iets voorstellen bij de vaak gehoorde verzuchting dat studenten vandaag minder geëngageerd zijn dan vroeger. “Ik denk wel dat dat klopt. Maar als ik een kanttekening mag plaatsen: zelfs vanuit mijn beperkte scope van het kringleven vind ik dat wij dingen bespreekbaar maken. Vorig jaar was er wat heisa over seksisme bij de studentenverenigingen van de VUB. Wij wisten daar eerlijk gezegd niets van, maar we hebben het bespreekbaar gemaakt en deelgenomen aan een debat. Sinds dit jaar heeft onze studentenkring een verantwoordelijke bij wie je terechtkan als je vindt dat er dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen. Debat en openheid: waren dat niet de eisen van de mei '68'ers?”