Op het Green Energy Park van de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel draait alles om - hoe kan het ook anders - energie. Energie is een containerbegrip waarbij veel disciplines een rol spelen. Elektriciteit, warmte, koeling en mobiliteit zijn stuk voor stuk het gespecialiseerde onderzoeksdomein van een breed gamma aan vorsers. Vandaag zien we dat deze verschillende energievectoren alsmaar meer gekoppeld worden in één systeem. Precies dat systeemniveau is het onderzoeksdomein van de VUB-onderzoeksgroep EVERGi, onder leiding van Thierry Coosemans en Maarten Messagie.

Op systeemniveau is er in elk van die energievectoren nog een significante rendementswinst mogelijk als dit optimaal wordt ontworpen en slim beheerd. VUB-professoren Thierry Coosemans en Maarten Messagie van de onderzoeksgroep EVERGi maakten er hun expertise van.

One stop shop

"We zijn een interdisciplinaire onderzoeksgroep die werkt rond duurzame multi-energiesystemen”, verduidelijkt Messagie.

"We willen samen met het Green Energy Park het referentiecenter worden voor de energietransitie, dat als ‘one stop shop’ de noodzakelijke innovaties kan co-creëren, samen met de industrie én voor de maatschappij. Vraag daarbij is: hoe kunnen we alle actoren in een groot project zoals Green Energy Park daarin meekrijgen? Daarvoor werken we aan de bouw van een CO2-neutraal living lab, een unieke setting waar we alle nieuwste technologieën kunnen implementeren om stapsgewijs de energietransitie te realiseren en te demonstreren. We vervullen daarbij een belangrijke pioniersrol met tal van industriële partners."

Diplomatie

Naast het technische aspect dat komt kijken bij het optimaliseren van de energie is er ook nood aan een flinke portie diplomatie om zo'n project tot een goed einde te brengen. Hierbij moeten Messagie en Coosemans proberen om alle spelers en belanghebbenden op dezelfde lijn te krijgen. Wie heeft warmte nodig? Wie elektriciteit? Wie heeft energie over? Welke andere energievormen zijn beschikbaar en wie heeft ze waar en wanneer nodig? En dit voor het volgende kwartier, maar ook voor het volgende jaar.

Replica's moeten leiden tot energietransitie

"Het volledige onderzoek moet resulteren in een demo, die ook op andere, bestaande bedrijvenparken of bij individuele bedrijven en huishoudens tot een energietransitie kan leiden. De replicatie van de opgebouwde kennis en de uitrol van meer klimaatneutrale energiegemeenschappen zijn van fundamenteel belang als we een dam willen opwerpen tegen de klimaatswijziging", zegt Coosemans. "We doen al gelijkaardige oefeningen voor enkele bestaande sites in het kader van het Europese project Renaissance, waarbij we een aantal hypotheses en praktische oplossingen hebben uitgetest. We werken van lage TRL (Technology Readiness Level – ofwel marktrijpheid) naar hoge TRL. Hiervoor bouwen we een labo genaamd het Smart Village Lab én een living lab waarin de gebruikersinteractie zal worden getoetst."

“De replicatie van de opgebouwde kennis en de uitrol van meer klimaatneutrale energiegemeenschappen zijn van fundamenteel belang als we een dam willen opwerpen tegen de klimaatswijziging" – Professor Thierry Coosemans

Lees verder onder de video.

 

Interdisciplinair samenwerken

"Het is erg belangrijk dat we daarrond interdisciplinair kunnen samenwerken met tal van collega’s en onderzoeksgroepen binnen de VUB", vinden beide wetenschappers.

Zo werkt EVERGi vandaag al samen met verschillende disciplines uit de VUB-onderzoeksgroepen: B-PHOT (onderzoeksgroep o.l.v. professor Hugo Thienpont rond fotonica: nieuwe lichttoepassingen), FLOW (onderzoeksgroep o.l.v. van professor Julien Blondeau rond thermodynamica envloeistofmechanica), AI-LAB (het Artificial Intelligence Lab, o.l.v. professor Ann Nowé, een consortium van drie VUB-onderzoeksgroepen die samenwerkenrond human-centered AI, met een focus op dynamische leeralgoritmen), Brussels School of Governance  (expertisecentrum en denktank met focus op de EU in een internationale context), MOBI (onderzoeksleider in elektromobiliteit, so- cio-economische evaluaties voor duurzamemobiliteit en logistiek o.l.v. professoren Cathy Macharis en Joeri Van Mierlo) en BIC (MOBI’s Battery Innovation Centre o.l.v. professor Maitane Berecibar, doet onderzoek naar en ontwikkelt energieopslagsystemen voor tractie en stationaire toepassingen).

"We hopen dat die samenwerkingen in de toekomst kunnen worden uitgebreid naar andere noodzakelijke wetenschappelijke disciplines in die boeiende transitie. Daarnaast werken we vandaag met tal van bedrijven samen voor het co-creëren van industriële innovaties en ook hier hopen we die samenwerking verder uit te breiden."

Lees meer over Green Energy Park:

Green Energy Park vzw is op 4 juli 2019 opgericht in een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel. Als Strategisch Proeftuincentrum, stimuleert Green Energy Park de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheden en eindgebruikers door hen ‘living labs’ aan te bieden waar ze hun innovatieve ontwikkelingen kunnen testen, verfijnen en tentoonstellen in een realistische omgeving.

Met de proeftuinen en haar kennis-, expertise- en opleidingscentrum wil Green Energy Park de brug vormen tussen onderzoek, ontwikkeling en economie binnen vier onderzoeksdomeinen: energie en mobiliteit, het ziekenhuis van de toekomst, slimme regio’s en biotechnologie.