BSGgtgv organiseerde zijn eerste Feest-Concert, met bal, punch en champagnewijnen op 14 februari 1879. Het eerste echte galabal, dat al snel het geuzenbal werd genoemd, vond plaats in 1956, ter gelegenheid van 100 jaar BSGgtgv. Na enkele verlieslatende edities werd beslist om in plaats van op zaterdag het event ’s vrijdags te laten doorgaan. Met goed gevolg. Tot in de jaren 1990. Toen namen de facultaire kringen het initiatief over van het OSB.
Rokkostuum en lange avondjurk
Als we Wikipedia** mogen geloven, dan is een gala of gala-avond is een deftig feest waar men in galakleding verschijnt. Ook de kleding zelf wordt gala genoemd. Een bal in galakostuum heet wel een galabal.
Bij een gala is de dresscode 'White Tie'. White Tie houdt in dat de heren in een rokkostuum komen en de dames in een lange avondjurk, gedragen met lange handschoenen tot over de elleboog.
Gala-etiquette
De heer vraagt de dame in een brief, handgeschreven met zilveren pen op blauw papier, of zij hem wil vergezellen naar het gala. De dame antwoordt hierop met een brief, handgeschreven met gouden pen op roze papier, waarin zij de heer uitnodigt om een kopje thee te komen drinken. Tijdens deze visite wordt er niet over het gala gesproken. Als de dame het verzoek afwijst, serveert zij niets bij de thee. Gaat ze mee naar het gala, dan serveert ze koekjes, en is ze geïnteresseerd in meer dan alleen het gala, dan serveert ze zelfgebakken taart. Slagroom op de taart is de klap op de vuurpijl. Als de dame besluit mee te gaan, moet ze tijdens de visite op de een of andere tersluikse wijze de kleur van haar jurk duidelijk maken, zodat de heer de kleur van de corsages*** hierop aan kan passen. Dit kan ze bijvoorbeeld doen door een tipje van de jurk uit de kast te laten hangen, of bloemen van een bepaalde kleur te verzorgen.
In een schrikkeljaar zijn de rollen echter omgedraaid: de dame moet de heer uitnodigen op dezelfde wijze en zij verzorgt de corsages.
Voorafgaand aan het gala wordt er gedineerd. De heer haalt de dame bij haar thuis op en begroet haar door middel van een handkus, waarbij de lippen de hand nauwelijks mogen raken. Wanneer de dame handschoenen draagt is de handkus echter taboe, want een gehandschoende hand kust men niet.
Tijdens het gala is het niet gepast om een horloge te dragen, immers: gezelligheid kent geen tijd.
De heer heeft op het gala twee zakdoeken bij zich: één om eventueel zichzelf het zweet van het voorhoofd te deppen en één voor zijn date, die immers zelf geen zakken heeft. Verder heeft de heer weinig bij zich buiten huissleutels, entreekaartjes en geld voor de taxi. Een mobiele telefoon is toegestaan, mits deze op de "stille" stand staat. Voor een dame is, indien nodig, een klein handtasje toegestaan.
Na het gala verzorgt de heer voor de dame gepast vervoer naar huis.
Noteer deze galabals in je agenda
Zo weet u dat ook weer. En weet ook dat het galabal van de Humane Wetenschappen op vrijdag 17 maart doorgaat, dat van de Ingenieurs één week later op 24 maart en de Nacht van de Wetenschappen op 21 april gepland staat.
Mogen we jullie verzoeken de tofste foto’s te posten op instagram met #VUBPROM ? Ook deze van de reeds gedanste bij GF LK en RC?
*Zie Scheelings (F.). "Zwieren, zingen en springen: de geschiedenis van de bals van de Vlaamse studenten in Brussel". In: OSB Briefing, 2006, XXXV, 6, pp. 4-6. En het daaropvolgende nummer, pp 4-5.
** https://nl.wikipedia.org/wiki/Gala_(feest)
***bloemstukje