Mentor & Professional Jeska Pepermans over archeologie

Wil jij net als Jeska Archeologie studeren? Ontdek dan snel de opleiding

Jeska Pepermans behaalde in 2017 haar master in de Kunstwetenschappen en Archeologie aan de VUB en is momenteel projectmanager archeologie bij J. VERRIJCKT Archeologie en advies. Archeologe worden was een kinderdroom voor Jeska en ze is dan ook bijzonder blij dat ze die onmiddellijk in vervulling zag gaan toen ze afstudeerde. 

“Als kind vond ik archeologie al interessant en aangrijpend. Hoewel die hele wereld mij sterk fascineerde, was het geen evidente studiekeuze. Op het ogenblik dat ik mijn studies startte, was de regelgeving niet zo gunstig voor archeologen als nu. Ik was dan ook bang dat ik geen job zou vinden, maar dat was uiteindelijk geen enkel probleem.” 

Studentenjobs helpen 

Terwijl Jeska in het laatste jaar haar masterproef afrondde, was ze ook als jobstudent aan het werk als archeoloog bij Monument Vandekerckhove. Toen ze haar proef indiende en afstudeerde, mocht ze blijvend in het bedrijf aan de slag als vaste archeologe. Het was haar eerste echte job binnen de privéarcheologie in Vlaanderen en de ervaring die ze er opdeed vormde een belangrijk opstapje naar haar job van vandaag. 

“Tijdens mijn studies deed ik vaak stages of studentenjobs. Bij Monument werkte ik zes maanden aan een stuk als student. Ik heb er enorm veel geleerd van mensen die meer ervaring hadden dan mij op alle vlakken. Daardoor groeide ik zelf ook meer en meer en al snel stond ik in voor de veldwerkleiding van projecten en de rapportage daarvan. De ervaring die ik in die job heb opgedaan zorgde ervoor dat ik uiteindelijk als projectmanager aan de slag kon bij het bedrijf waar ik nu voor werk.” 

Projectmanager archeologie 

In het begin van 2020 werd Jeska projectmanager archeologie bij J.VERRIJCKT Archeologie & advies. Daar staat ze in voor het uitvoeren, verwerken en in goede banen leiden van alle stappen die komen kijken bij een archeologisch (voor)onderzoek. Een doordeweekse werkdag kent Jeska niet. Soms graaft ze proefsleuven, boort ze op het veld of leidt ze een opgraving. Andere dagen rapporteert ze over het onderzoek en verwerkt ze de vondsten. Haar expertise verwierf Jeska vooral door zelf aan de slag te gaan. Vaak komt ze voor onverwachte situaties te staan waar theoretische handboeken ontoereikend voor zijn. 

“Er doen zich regelmatig onvoorziene omstandigheden voor waardoor je de dingen toch net iets anders moet aanpakken dan de Code voorschrijft. Het is tof en uitdagend om daar op een creatieve manier mee om te gaan. Je moet een balans vinden tussen de archeologische principes en de bouwheer die uiteindelijk het onderzoek moet betalen. Ik vind het ook geweldig om bijzondere vondsten te doen. Ik hou van het besef dat ik de unieke kans krijg om zo dicht bij mensen te staan die zoveel jaar voor ons leefden.” 

Kennis over het verleden verrijken 

Jeska behaalde slechts drie jaar geleden haar masterdiploma, maar legde sindsdien al een indrukwekkend parcours af in de sector. In de toekomst wil ze graag op dezelfde weg verder gaan. Bovendien wil ze niet alleen haar eigen archeologische kennis verrijken, maar wil ze ook anderen in haar bevindingen laten delen. 

“Ik heb al veel bereikt, maar in de toekomst hoop ik natuurlijk op nog meer mooie projecten die ik volledig kan uitwerken. De bedoeling is dat mijn werk een steentje kan bijdragen aan de kennis over ons ruime verleden. Ik ben ook bezig aan enkele specialisaties in het vak. Die hoop ik goed te kunnen uitvoeren zodat ik binnen die archeologische domeinen een gewaardeerde waarde kan worden.” 

Jeska’s tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Beperk je niet tot de verplichte stages. Je leert enorm veel van veldwerk. Doe tijdens je vrije tijd en vakanties een studentenjob bij één van de vele archeologische bedrijven in Vlaanderen. Zoek ook regelmatig contact met je professoren en medestudenten en praat met hen. Als er even iets niet lukt, dan zal je merken dat ook zij er voor je zijn en je zullen sturen waar nodig. 

Voor laatstejaarsstudenten: Laat je niet ontmoedigen door je thesis. Praat regelmatig met je promotor en vraag raad aan de mensen die iets weten over je onderwerp. Als je tijd over hebt, kan je misschien ook al een studentenjob zoeken in je laatste jaar. Als je werkgever tevreden is over je werk, kan je misschien wel onmiddellijk na het afstuderen aan de slag. 

Voor alumni in de sector: Ben je afgestudeerd in een periode waarin het niet zo eenvoudig was om aan een job te raken in de archeologie? Als je dat als een gemis zou zien, grijp dan nu je kans. De wereld staat voor je open.

Geïnspireerd door Jeska? Ontdek de opleiding Kunstwetenschappen & Archeologie of contacteer Jeska via LinkedIn