Flanders Technology & Innovation (FTI) vestigt haar maatschappelijke hoofdzetel in het Green Energy Park (GEP) in Zellik. Het GEP is een proeftuin waar VUB, UZ Brussel, bedrijven, onderzoekinstellingen en overheden in co-creatie samenwerken aan innovatieve en duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Directeur Inne Peersman: “Naast de domeinen energie, mobiliteit, klimaat, milieu en gezondheid wordt hier ook onderzoek gedaan rond robots, AI en electronics.”

Het programma van FTI Brussel vindt u hier (event afgelopen).

De datum van de vestiging van het FTI is niet toevallig gekozen. Tot 24 maart liet het FTI-festival het brede publiek via verschillende initiatieven kennismaken met technologie en innovatie in Vlaanderen.

Green Energy Park
Het onderzoekscentrum GEP van de VUB en het UZ Brussel is nog in volle opbouw, maar ontpopt zich nu al tot innovatiehub bij uitstek. Zo zal een duurzaam CO2-neutraal Nexus datacenter van circa 10.000 m² de servers van de VUB en het UZ Brussel en de eerstvolgende Vlaamse Tier-1 supercomputer huisvesten. Die digitale infrastructuur stelt Vlaamse onderzoekers, overheden en industrie in staat om sneller en efficiënter berekeningen te maken en dus verder te werken aan de grote uitdagingen van morgen.

Directeur GEP Inne Peersman

Directeur algemeen beheer van het GEP Inne Peersman

Directeur algemeen beheer van het GEP Inne Peersman: “Iedere onderzoeksgroep van de VUB is bij ons welkom. Wij bieden hen een heel gemotiveerd en gepassioneerd team dat luistert naar hun specifieke behoeften en verwachtingen. Vervolgens bekijken we in welke mate wij hen kunnen begeleiden met de bestaande state-of-the-art proeftuinen of met de proeftuinen van morgen. We hebben nu proeftuinen rond energie en klimaat en we staan aan de vooravond van een proeftuin rond gezondheid.”

"Er is dus is altijd wel een directe of indirecte link als onderzoeker te vinden met de onderzoeken die hier nu al plaatsvinden.”

“De samenwerking met onze proeftuinen is maar een deel van het verhaal, we willen ook zoeken naar ruimte voor nieuwe onderzoekers en we bekijken samen met bedrijven en federaties hoe we hun onderzoek op de markt kunnen afstemmen. Er komen hier veel bedrijven en scholen langs die geïnteresseerd zijn in innovatie en in co-creatie. Ook daar willen we de onderzoeksgroepen bij ondersteunen, omdat ze daar zelf niet altijd de tijd of het netwerk voor hebben. Naast de domeinen energie, mobiliteit, klimaat, milieu en gezondheid wordt hier ook onderzoek gedaan rond robots, AI en electronics. Er is dus is altijd wel een directe of indirecte link als onderzoeker te vinden met de onderzoeken die hier nu al plaatsvinden.”

“Vandaag beschikken we met het datacenter over 10.000 vierkante meter, maar er moet nog heel wat bijgebouwd worden. Zodra ons labogebouw er staat - eind 2025, begin 2026 - komt er immens veel ruimte bij. En er volgen nog gebouwen. Op 7 mei openen we het datacenter.”

Onderzoeksproject op GEP: Ecologisch circulair bouwen

Drie VUB-onderzoeksgroepen, de Ingenieur-architecten, Bouwkunde en Fysische Chemie, werken in het Europees onderzoeksproject samen onder de naam Reconstruct. In een demonstrator op de site van het GEP testen ze hoe prefab bouwsystemen een verschil kunnen maken op het vlak van duurzaamheid. Er werd een gebouw opgetrokken, dat in onderdelen uit elkaar kan worden gehaald en vervangen worden door nieuwe, circulaire betonelementen. 

“Tegenwoordig verandert de bestemming van een gebouw heel snel.”

Hubert Rahier

Onderzoeksleider Reconstruct professor Hubert Rahier

Professor Hubert Rahier leidt de onderzoeksgroep Reconstruct: “Tegenwoordig verandert de bestemming van een gebouw heel snel, denk maar aan kantoorruimten of woonzorgcentra. Daar veranderen om de tien jaar de gewoontes en regels en moet een gebouw worden aangepast om het bewoonbaar te houden. Dan is het goedkoper om te werken met een systeem waarbij de ruimte moduleerbaar is, dankzij de mobiele elementen. We ontwikkelen ook een nieuw ecologisch vloerpaneel. In beton wordt meestal staal gebruikt om het te wapenen, we vervangen dat door textiel om een aantal redenen. Je kan veel dunnere panelen maken, het is niet brandbaar en isoleert het geluid beter. De bedoeling is om een constructie te maken waarvan het beton bijna CO2-neutraal zal zijn. Dat doen we met ons tweede project, Tecaton, waarbij we cement vervangen door een alternatief bindmiddel.”

“Tecaton startte op 1 maart. Het project richt er zich onder meer op om cement uit het productieproces te halen. Daarvoor ontwikkelen we innovatief beton op basis van alkali-geactiveerd cement, waarin gemalen gegranuleerde hoogoven- en biomassa-assen zijn verwerkt. Met dat materiaal kunnen we 80 procent van de koolstof-uitstoot besparen in vergelijking met gewoon cement.”

Onderzoeksproject op GEP: EVERGI: duurzaam energiegebruik

“We zijn met de onderzoeksgroep EVERGI gefocust op multi-energie”, zegt onderzoeksleider professor Thierry Coosemans. “Ondertussen heeft het Smart Village Lab heel wat stappen vooruitgezet, onder meer bij een aantal Europese en Vlaamse projecten. Bovendien werden net twee nieuwe projecten goedgekeurd die de komende twee jaar voor een essentiële uitbreiding zullen zorgen. Tot nu toe waren we voornamelijk gefocust op intelligent gebruik van elektrische componenten: slimme laadpalen, zonnepanelen en batterijen. Nu wordt meer aandacht besteed aan de integratie van thermische componenten en worden zelfs hernieuwbare gassen zoals groene waterstof en andere hernieuwbare moleculen aan het systeem toegevoegd. Het zal zorgen voor een nieuwe complete set-up die bijna alle mogelijkheden van energievormen kan combineren op kleine schaal.” 

“Onze aanwezigheid op het GEP heeft ons toegelaten om aan een aantal Europese projecten deel te nemen.”

 

Thierry Coosemans

Onderzoeksleider EVERGI professor Thierry Coosemans

“Daarnaast bieden we een echte interdisciplinaire aanpak aan. Zo evalueren we steeds ook de duurzaamheid van de technologieën en producten via onze unieke LCA-softwaremodellen met 6 LCA (levenscyclusanalyse) experten. Na de screening van de duurzaamheid zoeken we samen met de industrie hoe we de impact op het milieu kunnen reduceren, kritische materialen vermijden en hoe de sociale impact in de bevoorradingsketen kan worden verbeterd. Daarbij vergeten we ook de economische haalbaarheid van nieuwe technologie zeker niet”, zegt EVERGI-directeur professor Maarten Messagie.

Thierry Coosemans: “Onze aanwezigheid op het GEP heeft ons toegelaten om aan een aantal Europese projecten deel te nemen. Dankzij GEP konden we ook kennis ontwikkelen en valideren rond Energy Management en het slim laden van voertuigen waarbij we zoveel mogelijk hernieuwbare bronnen gebruiken. De bedoeling is nu om door het gebruik van hernieuwbare gassen binnen het Energy Management, algoritmen en technologieën kunnen ontwikkelen op het Smart Village Lab. In Vlaanderen zijn we daar vrij uniek in. Het zal ongetwijfeld een voordeel opleveren bij het binnenhalen van nieuwe projecten.” 

Actieve onderzoeksgroepen en contact GEP

Op het GEP zijn momenteel volgende VUB-onderzoeksgroepen actief: Sustainable Material Technologies, Etro, Thermodynamics And Fluid Mecanics Group, Artificial Intelligence Research Group en Brussels Photonics. Heeft jouw onderzoeksgroep interesse om onderzoek te verrichten in de stimulerende omgeving van het GEP? Neem dan contact via info@greenenergypark.be op.