Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat LGBTQ+ personen advertenties interpreteren op basis van de sociale acceptatie en tolerantie die ze ervaren in hun omgeving. âVoor marketeers is het van vitaal belang om rekening te houden met de relevante sociaal-politieke context bij het benaderen van dit specifiek consumentensegmentâ, zegt VUB-doctoraatstudent Rein Demunter. Samen met VUB-professor Joke Bauwens publiceerde Demunter een artikel in het vakblad European Journal of Marketing: âGoing all the way? LGBTQ+ peopleâs receptiveness to gay-themed advertising in a Belgian contextâ.
âDe respons op de verschillende reclamestrategieĂ«n en de voorkeuren van LGBTQ+ personen worden beĂŻnvloed door het sociale klimaatâ, zegt Demunter. âDe participanten toetsen de advertenties af aan hun gemeenschappelijke sociale kennis of referentiekader. Vaak was dit referentiekader nogal Noord-Amerikaans georiĂ«nteerd. Toch vonden heel wat deelnemers impliciete reclames met een LGBTQ+ thema zelfingenomen en bedrieglijk in een Belgische context, waar de wetgeving toch meer vooruitstrevend is dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.â
âIn dit onderzoek bekijken we specifiek hoe Vlaamse LGBTQ+ personen gay-themed advertising evaluerenâ, zegt Demunter. âWe bekeken vooral ook hoe deze evaluaties samenhangen met de Vlaamse sociale context waarin de geĂŻnterviewden leven en deze advertenties ontvangen.â Dat laatste bleek erg belangrijk, aangezien de socio-politieke en culturele context waarbinnen LGBTQ+ personen leven erg kan verschillen tussen regio's. âIn ons onderzoek, dat werd uitgevoerd in een West-Europese, LGBTQ+ vriendelijke samenleving, kwamen kritische beoordelingen over gay-washing en het dirty laundry effect naar boven.â Uit de reacties van de deelnemers op reclame met een LGBTQ+ thema bleek een gezonde dosis scepsis ten aanzien van de onderliggende motieven van de merken. âGay-washing houdt in dat bedrijven onoprecht zijn in hun steun naar LGBTQ-personen. Ze willen vooral inspelen op wat momenteel populair isâ, zegt professor communicatiewetenschappen Joke Bauwens. Het âdirty laundry effectâ, de perceptie van het doelpubliek over hoe anderen hen zouden kunnen zien, beĂŻnvloedt ook hun mening over de reclame. âDit betekent dat LGBTQ+ mensen eerder negatief reageren op reclame die de gemeenschap naar hun mening in een ongelukkig daglicht zet. Het maakt dan niet uit of deze voorstelling waarheidsgetrouw is en aansluit bij hun beleefde ervaringen en levensstijlen.â
Uit het onderzoek van Demunter en Bauwens blijkt dus dat de context van de reclame zelf ook het verschil maakt. Focust een campagne op eigenheid of normalisatie? âHet spanningsveld tussen âliberation and differenceâ, bevrijding en verscheidenheid, en âmainstream assimilationâ, je aanpassen aan de sociale normen, is cruciaal om de reacties te begrijpenâ, zegt Bauwens. âNon-conformisme, het recht op anders-zijn, zichzelf zijn en activisme aan de ene kant. Conventioneel burgerschap, normalisatie, opgaan in de mainstream samenleving aan de andere kant." Beide benaderingen spelen bij de geĂŻnterviewden. "Mainstream herkenning, ook binnen marketing, is nog steeds van grote symbolisch waarde voor de geĂŻnterviewden. De positieve waarderingen van expliciete LGBTQ+ thema's en inclusieve advertenties benadrukken het belang van reclame voor een inclusieve samenleving. Onze bevindingen onderstrepen het sociale belang van reclame gericht op minderheden. Niet alleen kan zoân reclame de maatschappelijke integratie en sociale erkenning van minderheidsgroepen bevorderen. Ze kan ook een sleutelrol spelen bij de vorming en normalisering van identiteiten."
Er werden kwalitatieve diepte-interviews afgenomen bij 17 Vlaamse zelf-geĂŻdentificeerde lesbiennes, homoseksuele mannen en biseksuele personen. âEr zijn al veel studies die zich richten op de effectiviteit van reclame met een LGBTQ+ thema bij LGBTQ+ publiekâ, zegt Demunter. âMaar het merendeel is uitgevoerd in de VS met zijn unieke geschiedenis van reclamecultuur en LGBTQ+ activisme. Bovendien heeft de bestaande literatuur onsamenhangende en soms zelfs tegenstrijdige implicaties voor reclame- en marketingpraktijken opgeleverd.â De onderzoekers stelden vragen over het mediagebruik van de deelnemers en hun perspectieven op reclame in het algemeen. Daarna volgden vragen over hun ervaringen en positionering in de samenleving als leden van de LGBTQ+ gemeenschap en hun gevoelens over de acceptatie en houding van de samenleving ten opzichte van LGBTQ+ personen. Ten slotte kregen de deelnemers een reeks gedrukte en op televisie uitgezonden reclames met LGBTQ+ thema gepresenteerd als visueel materiaal om over te oordelen.
Meer informatie vindt u hier.