Lessen trekken voor welzijn van mensen in extreme leefomstandigheden
In samenwerking met de Koninklijke Militaire School en met onderzoeksinstellingen over de hele wereld, lanceren Prof Nathalie Pattyn van de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie, Prof Martine Van Puyvelde en Prof Olivier Mairesse van de Faculteit Psychologie en Opvoedkunde van de Vrije Universiteit Brussel en Dr Aisha Cortoos van Brainwise (brainwise.be) onderzoek naar de impact van de isolatiemaatregelen door het coronavirus op het gedrag, de emoties, de slaap en het psychologisch en sociaal welzijn van mensen.
Prof. Pattyn: “De survey is gebaseerd op onze inzichten uit langtijdstudies naar de extreme leefomstandigheden op Antarctica, het Internationaal Ruimtestation en in duikboten en tijdens militaire operaties. De opgelegde isolatie door corona geldt voor de meesten onder ons als een “extreme omstandigheid”.
Deelnemen aan de studie kan via deze link: https://www.dshs-koeln.de/centre-for-health-and-integrative-physiology-in-space-chips/?fbclid=IwAR0LZRCu7uUqdqw0Q82NLoU8a1oRWCg9lxcqamY9LB-jXz4n9GXKTUiXsuU.
Vandaag wordt de hele wereld geconfronteerd met een heel bijzondere situatie. De autoriteiten nemen zeer strenge maatregelen om deze coronaviruspandemie in te dammen. De maatregelen dwingen meer dan twee miljard mensen om hun sociale contacten en normale activiteiten te beperken. Deze opgelegde langdurige isolatie is voor de meeste mensen een extreme situatie die dezelfde impact kan hebben als de extreme omstandigheden waarin mensen geïsoleerd leven, zoals bijvoorbeeld op Antarctica of het Internationaal Ruimtestation ISS.
Voor haar onderzoek bracht Pattyn zelf 15 maanden door in een onderzoeksstation op Antarctica, waarvan 9 maanden tijdens het barre winterseizoen, opgesloten met 12 man, zonder enige vorm van fysieke uitwisseling met de rest van de wereld. Uit dit onderzoek naar extreme leefomstandigheden weet Pattyn dat extreme situaties beter worden getolereerd als mensen een structuur in hun leven aanhouden, zichzelf doelen stellen, fysiek actief blijven, en ondanks de afstand de sociale relaties met hun “significant others” onderhouden.
De vraag is nu hoe dit in deze lockdownsituatie zal zijn. Pattyn kan alvast zeggen dat er uit isolement en opsluiting zowel negatieve als positieve aspecten te halen zijn uit extreme omstandigheden: “In het geval van deze lockdown zou dat bijvoorbeeld onthaasting kunnen zijn of meer tijd voor creativiteit of het gezin als positieve aspecten. Extreme eenzaamheid, ontregeling of fysieke en psychologische geweldsituaties door het wegvallen van sociale controle zijn de andere aspecten. extreme eenzaamheid.”
Om hierover nog meer te weten te komen doet zij dan ook een warme oproep om informatie over gedrag, emoties, slaap en psychologisch en sociaal welzijn met de onderzoekers te delen: “Dit onderzoek zal ons vooral meer inzicht geven in hoe we als maatschappij problemen op het gebied van gedrag, emoties, slaap en psychologisch en sociaal welzijn door isolatiemaatregelen kunnen voorkomen.”
---