De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is erin geslaagd om een asteroïde van baan te laten veranderen. Het was een test voor het geval er ooit echt een gigantisch levensbedreigende asteroïde op onze aarde zou afstevenen. Maar wat betekent dat nu precies voor ons? Kunnen ze vanaf nu de wereld echt redden als dat nodig zou zijn? Astrofysicus Joris Blommaert van de VUB legt het aan de keukentafel uit.

Er bestaat een kansje dat er ooit een grote asteroïde afstevent op onze aarde die een groot deel van alle leven wegvaagt, net zoals ooit een asteroïde-inslag de dino's fataal werd. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA was zich daarvan bewust en liet in september 2022 een onbemand ruimtetuig doelbewust inslaan op het stuk ruimtesteen om deze van baan te laten veranderen. De proef slaagde. Maar de aarde wordt voortdurend bekogeld door puin uit de ruimte. Hoe groot is de kans echt dat een asteroïde ons leven bedreigd?

De Universiteit Van Vlaanderen voerde hierover een zeer verhelderend gesprek met VUB-prof Joris Blommaert. Alle podcasts en video's met onderzoekers en wetenschappers van de VUB vindt u hier.

Joris Blommaert

 

 

VUB-astrofysicus Joris Blommaert: "Er zijn nu 30.000 astroïden bekend die nabij de baan van de aarde passeren. In het begin lijkt het soms een risico in te houden. Maar als je de baan van de astroïde dan beter berekend, blijkt het uiteindelijk mee te vallen. Aan het einde van dit decennium hebben we eentje van 170 meter groot en die komt wel op een afstand van 30.000 kilometer langs de aarde. De maan ligt op 340.000 kilometer van de aarde. Dat levert geen gevaar op, maar in astronomische betekenis staat hij voor de deur."