Amnesty International maakt zich ernstige zorgen over de gezondheidstoestand van Ahmadreza Djalali, die een hartaanval heeft gekregen in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. Volgens zijn vrouw Vida Mehrannia moest hij ondanks zijn kritieke medische toestand 3 uur wachten voordat hij naar de ziekenboeg werd gebracht van de gevangenis. Daar werd een hartaanval vastgesteld, iets wat dr. Djalali die zelf arts is al vermoedde op basis van zijn symptomen.

“Ahmadreza Djalali moet onmiddellijk alle nodige medische zorg krijgen en herenigd worden met zijn gezin in Zweden. Iran moet hem vrijlaten, en zowel Zweden als België moeten alles op alles zetten om dat te bewerkstelligen. Zijn leven hangt ervan af”, aldus Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Dr. Djalali zou nog steeds niet zijn onderzocht door een specialist, zoals een cardioloog. Amnesty wijst erop dat de gevangeniskliniek onvoldoende is uitgerust om ernstige medische aandoeningen te behandelen en dat dr. Djalali onmiddellijk toegang moet krijgen tot ziekenhuiszorg buiten de gevangenis. Hij moet ook zo lang als nodig in het ziekenhuis kunnen blijven zonder gedwongen te worden voortijdig naar de gevangenis terug te keren. Een abrupte stopzetting van zorg, zou zijn gezondheid verder kunnen schaden. Alles moet in het werk worden gesteld om te voorkomen dat zijn gezondheid verder verslechtert.

Amnesty International roept Iran al lange tijd op om dr. Djalali toegang te geven tot ziekenhuisbehandeling voor de ernstige gezondheidsproblemen die hij in de gevangenis heeft ontwikkeld. Het nieuws van de hartaanval maakt deze eis nog acuter.

"Dicht bij breekpunt"

Het gebrek aan medische zorg voor gevangenen is een terugkerende mensenrechtenkwestie in Iran. Amnesty International heeft dit al in verschillende rapporten en acties aan de orde gesteld. Daarbij stelde de mensenrechtenorganisatie herhaaldelijk vast hoe de Iraanse autoriteiten met name gevangenen die vastzitten omwille van politiek gemotiveerde aanklachten, de toegang tot adequate gezondheidszorg vertragen en/of ontzeggen.

Eind april zei dr. Djalali nog dat hij “dicht bij het breekpunt zit” in een opgenomen audioboodschap vanuit de gevangenis die werd vrijgegeven op de negende ‘verjaardag’ van zijn arrestatie in Iran.

Bron: Amnesty International