Na twee digitale edities zakken opnieuw een honderdtal onderzoekers en docenten van de Vrije Universiteit Brussel en de Brusselse hogescholen af naar Muntpunt voor het Wetenschapsfestival Brussel naar aanleiding van de Dag van de Wetenschap. Op 27 november staan een vijftigtal wetenschapsactiviteiten en een special rond het WK voetbal in Qatar op het programma. 

Wie interesse heeft in wetenschappen maar toch geen minuut van de Rode Duivels wil missen, kan tijdens het Wetenschapsfestival Brussel om 14 uur de wedstrijd België-Marokko volgen, met commentaar door Wilfried Mostinckx. Hij is sportverslaggever en coördinator van de master in de Journalistiek (radio en tv) aan de Vrije Universiteit van Brussel. De deelnemende wetenschappers en docenten geven bovendien korte blitz-interviews over hun (voetbal)onderzoek. 

Wetenschap en voetbal?

Er zijn verschillende manieren waarop de match tussen wetenschap en voetbal tijdens het Wetenschapsfestival realiteit wordt. Zo voorspellen onderzoekers met ‘parallel computing’ de winnaar van het WK. Daarnaast kan je binnenkijken in het lichaam van een voetballer en op zoek gaan naar typische voetbalblessures, trappen de deelnemers zelf een bal en voorspellen ze aan de hand van machine learning algoritme of de volgende uithaal raak is, en ontdekken de deelnemers wat de gevolgen zijn van mentale en fysieke vermoeidheid op een sportprestatie. Ten slotte staat de organisatie stil bij de vraag of het WK dit jaar beter niet (in Qatar) had plaatsgevonden. 

Bezoekers die aan het voetbal willen ontsnappen vinden op het Wetenschapsfestival vanzelfsprekend evengoed hun gading met een uitgebreid programma. Kinderen kunnen er deelnemen aan het meespeeltheater “Koninkrijk der Weetgieringen”. Volwassen deelnemers ontrafelen de laatmiddeleeuwse heteroseksueel aan de hand van vliegende fallussen en wandelende vulva’s. Ten slotte eten de bezoekers zich sterk met peulvruchten vooraleer ze plaatsnemen in het mobiele laboratorium genaamd Databuzz.