Voor ondersteuning bij een ERC-aanvraag kan je terecht bij Research Funding Europe (RFE).
Starting Grants
RadNu
Krijn De Vries, RadNu, StG 2018
Radio detection of the PeV - EeV cosmic-neutrino flux
In 2013 detecteerde de IceCube neutrino-telescoop de eerste hoogenergetische neutrino's van buiten ons sterrenstelsel. Boven een paar PeV daalt de kosmische neutrino-flux snel, waardoor meer detectievolume nodig is dan de huidige IceCube. Het RadNu-project van de EU ontwikkelt radar- en radiodetectietechnieken om deze hoogenergetische neutrino's in dichte media te meten.
Lees meer
LUMIERE
Christophe Snoeck, LUMIERE, StG 2020
Landscape Use and Mobility In EuRopE - Bridging the gap between cremation and inhumation
Het LUMIERE-project onderzoekt begraven en gecremeerde menselijke resten om mobiliteit, migratie en landschapsgebruik van vroege Europese bevolkingsgroepen te begrijpen. Door state-of-the-art bioarcheologische methoden te gebruiken, wil het project de isotopische studie van archeologische menselijke resten verbeteren en een breder scala aan specimen onderzoeken.
FROGWY
Wen-Juan Ma, FROGWY, StG 2021
Evolutionary Genomics of Unconventional Sex Chromosomes in Frogs
Kikkers, met hun ongedifferentieerde geslachtschromosomen en frequente omwentelingen, bieden een ideaal model voor het onderzoek naar geslachtschromosoomdiversiteit en -evolutie. Het ERC-gefinancierde FrogWY-project bestudeert deze evolutie bij roverkikkers om traditionele opvattingen uit te dagen.
CURIAE VIRIDES
Liliana Lizarazo-Rodriguez, CURIAE VIRIDES, StG 2020
How the third wave of global judicial (and social) activism is filling ecological governance gaps and challenging the liability-remedy paradigm.
Vandaag wordt ecologische achteruitgang vooral gelinkt aan de mensheid. Veel stakeholders sporen overheden en grote bedrijven aan om noodzakelijke maatregelen te treffen om ecologische risico's en schade te minimaliseren of vermijden. Er is op dit moment echter weinig duidelijkheid over de rol van de slachtoffers van deze ecologische schade. CURIAE VIRIDES onderzoekt de verschuiving naar meer ecocentrische procedures en de rol van rechtbanken, met aandacht voor de gevolgen voor slachtoffers van ecologische schade.
COLOR-UP
Martin Virte, COLOR-UP, StG 2020
All-optical sub-THz signal filtering with multi-COLOR lasers
Het EU-gefinancierde COLOR-UP project richt zich op het verbeteren van sub-terahertz technologie voor draadloze communicatie en beeldvorming door het ontwikkelen van geavanceerde on-chip frequentiefilters met multi-kleuren lasers, getoond in een speciale PIC.
VERITRACE
Cornelis J. Schilt, VERITRACE, StG 2022
Traces de la Verité: The reappropriation of ancient wisdom in early modern natural philosophy
VERITRACE onderzoekt hoe oude wijsheidsteksten, populair bij vroegmoderne natuurfilosofen zoals Kepler en Newton, bijdroegen aan de vorming van moderne wetenschap. Het project analyseert hun invloed in de vroegmoderne periode in Europa door een groot aantal gedrukte werken te bestuderen, gebruikmakend van geavanceerde leestechnieken. Dit zal het begrip verdiepen over de rol van deze geschriften in de wetenschappelijke revolutie.
TRAJECT
Lara Pivodic, TRAJECT, StG 2022
Uncovering commonalities and differences: Towards a novel framework for identifying end-of-life trajectories of older people with serious chronic illness
Dit project onderzoekt de complexiteit van end-of-life trajecten bij ouderen met ernstige chronische ziekten door zowel kwantitatieve als kwalitatieve methoden te integreren. Het streeft ernaar de gemeenschappelijke en individuele aspecten van deze trajecten te begrijpen, evenals de invloeden die ze vormgeven. Deze benadering zal fundamentele inzichten bieden in de bestudering van het levenseinde, wat bijdraagt aan betere zorg en methodologische vernieuwingen in gerelateerde wetenschappelijke velden.
INEQNEWS
Antonis Kalogeropoulos, INEQNEWS, StG 2022
Understanding and Alleviating Inequalities in Digital News Consumption
Dit project onderzoekt hoe ongelijkheden in digitale nieuwsconsumptie en politieke kennisverwerving aangepakt kunnen worden, met aandacht voor de invloed van sociale verschillen en digitale platforms. Het identificeert kwetsbaarheden voor desinformatie en test interventies om deze ongelijkheden te verminderen. De aanpak combineert diverse methoden binnen een globaal Noord/Zuid vergelijkingskader.
FORAGENCY
Benoît Henriet, FORAGENCY, StG 2022
Foraging, Fishing and Hunting as Agency in Colonial Central Africa (c. 1885 - c. 1960)
FORAGENCY onderzoekt hoe inheemse gemeenschappen in koloniaal Centraal-Afrika koloniale overheersing tegengingen door traditionele praktijken zoals jagen, vissen en foerageren, die alternatieve inkomsten en behoud van culturele kennis mogelijk maakten. Dit onderzoek belicht de economische en sociale strategieën buiten het koloniale kapitalisme en draagt bij aan een nieuw begrip van inheemse ecologieën en weerstand tegen kolonialisme. Het biedt nieuwe perspectieven op decoloniale en posthumanistische studies.
REEL BORDERS
Kevin Smets, REEL BORDERS, StG 2020
Fiction Film and Borderlands
Het REEL BORDERS project gebruikt fictiefilms om te onderzoeken hoe grenzen identiteit en gemeenschapsgevoel in de EU beïnvloeden, en belicht de rol van film in het vormgeven van percepties van grenzen. Dit inzicht verrijkt culturele studies en het gebruik van fictiefilm, met focus op conflict, migratie en geopolitiek.
DATAUNION
Rocco Bellanova, DATAUNION, StG 2021
The European Data Union: European Security Integration through Database Interoperability
Het DATAUNION project onderzoekt de impact van databankinteroperabiliteit op machtverhoudingen. Dit in het kader van het creëren van een Europese Data Unie die de toegang van overheidsinstanties tot verschillende IT-systemen vergemakkelijkt. Dit project zal de socio-materiële praktijken die databankinteroperabiliteit ondersteunen theorieën, de implicaties van de constructie van de Data Unie evalueren, en nieuwe inzichten leveren over de fricties die de vorming van een Europese Data Unie beïnvloeden.
ICE³
Harry Zekollari, Ice cubed, StG 2023
ICE³ : Modelling the global multi-century evolution of glacier ICE in 3D
Het ICE³ project innoveert de modellering van gletsjers wereldwijd door onzekerheden in modelinput te verminderen, 3D modelleringstechnieken te verbeteren, en gletsjerevolutie op eeuwenlange schaal te simuleren. Dit zal leiden tot nauwkeurigere projecties van gletsjerevolutie en hun bijdrage aan zeespiegelstijging en waterbeschikbaarheid onder verschillende emissiescenario's. Deze inspanningen ondersteunen beleidsvorming en adaptatiestrategieën voor klimaatverandering door het verbeteren van klimaatimpactmodellen.
CODE
Antonio Calcara, CODE, StG 2023
Competition in the Digital Era: Geopolitics and Technology in the 21st Century
CODE onderzoekt de technologische strijd tussen China, de VS en Europa in halfgeleiders, cloud computing en ruimtevaart, met het doel om de concurrentiedynamiek om kritieke technologieën te verklaren. Het combineert methoden uit internationale betrekkingen, politieke economie, en innovatiemanagement, en gebruikt netwerkanalyse en machine learning om markt- en patentgegevens te analyseren. Het project belicht de geopolitieke, economische en strategische gevolgen van deze technologische concurrentie.
PoreMADNeSS
Anastassia Vorobieva, PoreMADNeSS, StG 2023 (hosted by VIB)
Massive parallel de novo design of sensing nanopores
Eiwitten ingebed in membranen spelen een sleutelrol in het behoud van celintegriteit, homeostase en communicatie. Opkomende technologieën (nanopore sequencing, synthetische cellen, ...) imiteren biologische systemen en hergebruiken membraaneiwitten voor het transport en de detectie van nieuwe analyten door synthetische membranen. Deze toepassingen hebben de vraag naar (synthetische) membraaneiwitten met eigenschappen en functies die in de natuur niet voorkomen, aangewakkerd. Structure-based computational protein design zorgt voor een revolutie in veel aspecten van de biotechnologie, maar heeft zich bijna uitsluitend gericht op eiwitvouwing in water. Het doel van PoreMADNeSS is om innovatieve strategieën te ontwikkelen voor het ontwerpen van transmembraan β-barrels (TMBs), een klasse van membraaneiwitten met uitstekende eigenschappen om dienst te doen als nanopore-sensoren. Door gebruik te maken van multidisciplinaire benaderingen zullen we fundamentele biofysische kennislacunes aanpakken die momenteel het ontwerp van TMB's beperken. Het ontwerp van TMB vouwing in synthetische membranen geeft toegang tot een rijkdom aan TMB sequenties en structuren die niet in de natuur voorkomen vanwege beperkingen geassocieerd met biogenese en de samenstelling van biomembranen. We stellen een combinatie voor van massaal parallel de novo ontwerp en adaptief machinaal leren om deze onbekende TMB ruimte te verkennen, om cruciaal inzicht te krijgen in de determinanten van TMB vouwing en om robuuste ontwerpmethodes te ontwikkelen. Dit project heeft alle componenten om te leiden tot transformatieve vooruitgang in nanopore detectie en sequencing door de nanopore R&D gemeenschap te voorzien van nauwkeurige en innovatieve computationele ontwerpmethodes.
CAGED
Diete Humblet, CAGED, StG 2024 Ouder worden in een gevangenisomgeving: de existentiële dimensies
De wereldwijde toename van het aantal personen dat ouder wordt achter de tralies, leidt tot een verhoogde bezorgdheid over de mate waarin de opgesloten omgeving de basisvoorwaarden voor ouder wordende individuen kan bevorderen om een zinvol leven te leiden. De onderontwikkeling van onderzoek naar veroudering is echter een van de belangrijkste hedendaagse uitdagingen in de sociaal wetenschappelijke studie van crimineel gedrag en de reactie van de samenleving daarop. Vooral in Europa blijft de wetenschappelijke kennis achter. Het CAGED-project richt zich op die kritieke behoefte door te begrijpen hoe existentiële psychosociale veranderingen als gevolg van het ouder worden zich verhouden tot de effecten van opsluiting. Het project overbrugt twee verschillende academische gebieden: gerontologie, de multidisciplinaire studie van het ouder worden, en penologie, de studie van straf en opsluiting.
Het project zal disciplinaire grenzen verleggen, zowel methodologisch als theoretisch, door een interactieve mixed-methods en interdisciplinaire aanpak toe te passen die wordt geleid door drie doelstellingen: Ten eerste zal het project zich verdiepen in de existentiële dimensies die verweven zijn in de verhalen van oudere gedetineerden, door gebruik te maken van meervoudige en nieuwe interviewmethoden. Ten tweede zal het project een nieuw instrument ontwikkelen om existentiële betekenis onder verschillende regimes en groepen van ouder wordende individuen te meten.
De meting omvat alle carceraliserende omgevingen in België. België staat bekend om zijn verschillende benaderingen van de integratie en segregatie van ouderen in een opgesloten omgeving en is daarom een uitstekende casestudy met een brede relevantie voor andere Europese jurisdicties. De meetstudie zal zich ook uitstrekken tot een leeftijdsgescheiden voorziening voor oudere volwassenen in Duitsland, uniek in Europa. Door die inzichten samen te brengen zal het project uiteindelijk uitmonden in een baanbrekend interdisciplinair theoretisch kader. CAGED zal het veld van studies naar carceral veroudering vooruit helpen en een nieuw veld van geronto-penologie lanceren.
AFROPRESS
Cedric Van Dijck, AFROPRESS, StG 2024
Recovering Global Exchanges from Sub-Saharan Africa’s Cultural and Political Magazines in the Age of Black Internationalism, 1918-68
Sub-Saharaans Afrika wordt vaak overgeslagen in wereldgeschiedenissen, en zijn drukculturen worden zelden benaderd door een transnationale lens. Om een verloren geschiedenis van mondiale betrokkenheid te herstellen, zal AFROPRESS zich richten op de culturele en politieke tijdschriften van het subcontinent uit de periode 1918-1968—een enorm, maar langzaam verdwijnend archief. Deze tijdschriften speelden een sleutelrol in het teweegbrengen van verandering, van het aanwakkeren van de dekolonisatie tot het creëren van literaire en artistieke canons. AFROPRESS stelt de hypothese dat tijdschriften deze transformatie vormden door hun mondiale oriëntatie, dat wil zeggen, de manier waarop ze over grenzen heen reikten binnen en buiten Sub-Sahara Afrika, naar zwarte internationalistische en antikoloniale netwerken. Het project zal deze dynamieken onderzoeken in vijf landen: Congo-Brazzaville, Democratische Republiek Congo, Oeganda, Zuid-Afrika en Madagaskar. Recente inspanningen om periodieken uit deze landen te digitaliseren hebben de perfecte gelegenheid gecreëerd om deze bronnen te verkennen, vaak voor de eerste keer.
Om de hiaten in de digitale archieven aan te pakken en de veelzijdige aard van een reeks periodieken te bestuderen, zal AFROPRESS een team samenstellen met expertise in literaire en tijdschriftstudies, evenals in kunst-, boek-, sociale en politieke geschiedenis. De innovatieve strategie combineert interviews met historische actoren en onderzoek in diverse nationale en privé-archieven in Europa en Sub-Saharaans Afrika.
Hiermee zal AFROPRESS op drie niveaus baanbrekend werk verrichten: Analytisch: Het wil een mijlpaal zijn in ons begrip van de wereldwijd interactieve aard en invloed van culturele en politieke tijdschriften uit Sub-Sahara Afrika. Methodologisch: Het zal de tijdschriftstudies openstellen voor verdere interdisciplinaire onderzoek en een uitwisselingsmodel ontwikkelen dat tijdschriftstudies, wereldliteratuur en postkoloniale en Afrikaanse studies met elkaar verbindt. Empirisch: Het zal weinig bekende bronnen herstellen die wetenschappelijke betrokkenheid vereisen, en dienen als aanzet voor verdere digitaliseringsinspanningen.
CoRe Defense
Doris Vandeputte, CoRe Defense, StG 2024
Fortifying the resident gut microbiota’s colonization resistance to combat intestinal bacterial infections
Momenteel vertrouwen we op antibiotica om potentieel levensbedreigende gastro-intestinale (GI) bacteriële infecties te bestrijden. De gevoeligheid voor infectie en de ernst van de symptomen kunnen echter aanzienlijk verschillen tussen individuen die aan dezelfde ziekteverwekker worden blootgesteld.1-3 Als we de factoren zouden kunnen ontrafelen die verantwoordelijk zijn voor verschillen in infectiegevoeligheid, zouden we strategieën kunnen formuleren om de incidentie van symptomatische infecties te verminderen, waardoor uiteindelijk levens worden gered en de behoefte aan antibiotica afneemt. Traditioneel hebben onderzoekers deze puzzel vanuit twee invalshoeken benaderd: een mensgerichte benadering, waarbij de fijne kneepjes van het immuunsysteem van de gastheer worden onderzocht, of een pathogeengerichte benadering, waarbij variaties in bacteriestammen worden onderzocht.
Met CoRe defense pleit ik voor een paradigmaverschuiving door te kiezen voor een microbiota-gecentreerd perspectief. Deze benadering is gebaseerd op het concept van kolonisatieresistentie, het mechanisme waarbij de darmmicrobiota zichzelf beschermt tegen het binnendringen van nieuwe micro-organismen. Ondanks hun enorme potentieel om bacteriële infecties te voorkomen en te behandelen, zijn microbiële alternatieven voor antibiotica nog steeds dun gezaaid omdat we momenteel niet beschikken over adequate methoden om potentiële kandidaten te selecteren. Mijn doel is om een methode te ontwikkelen voor de selectie van gepersonaliseerde bacteriële consortia die Campylobacteriosis kunnen voorkomen. Ik zal dit doen door de ecologische niche en concurrenten te onderzoeken via metabole modellering, te screenen op groeireducerende bacteriestammen of consortia met behulp van een nieuw ontwikkeld in vitro co-cultuurplatform, en de voorspellingen van kolonisatieresistentie van een eenvoudig model te testen op basis van deze in silico en in vitro resultaten in humaan-microbioom geassocieerde muizen. Door de beschermende functie van de microbiota te onderzoeken, zal ik baanbrekende bevindingen genereren die ons begrip van factoren die bepalend zijn voor de gevoeligheid voor bacteriële infecties zullen veranderen. Het zal een tijdperk inluiden waarin we bacteriën niet alleen als het probleem zien, maar ook als een deel van de oplossing. Met CoRe defense pleit ik voor een paradigmaverschuiving door te kiezen voor een microbiota-gecentreerd perspectief. Deze benadering is gebaseerd op het concept van kolonisatieresistentie, het mechanisme waarbij de darmmicrobiota zichzelf beschermt tegen het binnendringen van nieuwe micro-organismen. Ondanks hun enorme potentieel om bacteriële infecties te voorkomen en te behandelen, zijn microbiële alternatieven voor antibiotica nog steeds dun gezaaid omdat we momenteel niet beschikken over adequate methoden om potentiële kandidaten te selecteren.
Het doel is om een methode te ontwikkelen voor de selectie van gepersonaliseerde bacteriële consortia die Campylobacteriosis kunnen voorkomen. Ik zal dit doen door de ecologische niche en concurrenten te onderzoeken via metabole modellering, te screenen op groeireducerende bacteriestammen of consortia met behulp van een nieuw ontwikkeld in vitro co-cultuurplatform, en de voorspellingen van kolonisatieresistentie van een eenvoudig model te testen op basis van deze in silico en in vitro resultaten in humaan-microbioom geassocieerde muizen. Door de beschermende functie van de microbiota te onderzoeken, zal ik baanbrekende bevindingen genereren die ons begrip van factoren die bepalend zijn voor de gevoeligheid voor bacteriële infecties zullen veranderen. Het zal een tijdperk inluiden waarin we bacteriën niet alleen als het probleem zien, maar ook als een deel van de oplossing.
Consolidator Grants
SINATRA
Luis Simón, SINATRA, CoG 2021
Subject or Object? SINo-American competition and European sTRAtegic autonomy
Het SINATRA-project onderzoekt hoe Europa zich kan positioneren in de toenemende rivaliteit tussen de Verenigde Staten en China, met speciale aandacht voor de mate van autonomie van de EU in haar interacties met beide supermachten op gebieden als handel, technologie, en buitenlands- en veiligheidsbeleid. Het project verwerpt de theorie dat de EU louter een onafhankelijk subject, object, of strijdtoneel in de Sino-Amerikaanse rivaliteit zal worden, en stelt in plaats daarvan dat de EU zowel subject als object is.
ReplaceMi
Kiavash Movahedi, ReplaceMi, CoG 2022
Microglia engineering and replacement to treat brain disease
Het ReplaceMi project richt zich op het vervangen van microglia in de hersenen met behulp van specifieke stamcelvoorlopers. Deze aanpak biedt nieuwe mogelijkheden voor celtherapie bij neurologische aandoeningen, door microglia om te vormen tot eiwitproductiecentra en hun ziekterespons te verbeteren.
MERLIT
Ulrike Pirker, MERLIT, CoG 2022
Meritocracy and Literature: Transcultural Approaches to Hegemonic Forms
MERLIT onderzoekt de evolutie en impact van meritocratische verhalen in literatuur, van de 17e eeuw tot heden, en belicht hoe deze verhalen zowel empowerment bieden als kritiek oproepen door hun verbintenis met dominantie en privilege. Het project verbreedt de focus door radicale schrijfpraktijken uit het mondiale Zuiden en Anglofone contexten te betrekken en daagt de perceptie uit dat meritocratisch denken een recent fenomeen is. MERLIT combineert literatuurgeschiedenis met nieuwe formalistische theorie en culturele vertaling, om diepgaand inzicht te bieden in de vormende rol van literatuur.
FLUX
Steven GODERIS, CoG 2023
Tracing the FLUX of cosmic dust arriving to Earth during the Phanerozoic
FLUX bestudeert hoe micrometeorieten (MMs) de aarde beïnvloeden door fossiele MMs uit het Fanerozoïcum te analyseren, om te onderzoeken hoe de instroom van kosmisch stof veranderde en de dynamiek tussen het Zonnestelsel en de Aarde beïnvloedde. Dit project zal inzicht geven in de evolutie van kosmisch stof, de impact op aardse processen, en bijdragen aan een beter begrip van de interactie tussen de Aarde en het Zonnestelsel.
LACRIMA
Wim Thiery, LACRIMA, CoG 2023
LAgrangian Climate Risk and Impact Attribution
Als de opwarming van de aarde blijft toenemen, zullen extreme gebeurtenissen zoals hittegolven de komende decennia verder toenemen in frequentie, intensiteit en duur. Studies naar de gevolgen van klimaatverandering evalueren routinematig de verandering in gevaren en blootstelling over discrete tijdsvensters, maar gaan daarbij voorbij aan hoe kwetsbaarheid en klimaatrisico's evolueren doorheen een mensenleven. Omgekeerd heeft demografisch onderzoek een lange traditie in het beoordelen van bevolkingsprocessen en kwetsbaarheid vanuit een cohortperspectief, maar over het algemeen worden klimaateffecten verwaarloosd. Dit project zal nieuwe concepten en methodologieën ontwikkelen om de gevolgen en risico's van klimaatverandering uit te drukken vanuit een cohortperspectief. Door een brug te slaan tussen fysieke klimaatwetenschap, demografie en planetaire gezondheid, zal LACRIMA uitgebreid in kaart brengen of en waar mensen een ongeëvenaard leven zullen leiden in termen van klimaatimpact, en hoe mitigatiekeuzes de impact van klimaatverandering op jonge generaties over de hele wereld kunnen veranderen.
IONIAN
Nikos Deligiannis, IONIAN,CoG 2024
Reinventing Multiterminal Coding for Intelligent Machines
Vooruitgang op het gebied van sensoren en deep learning heeft het waarnemingsvermogen van machines vergroot, waardoor autonomie op middelhoog niveau binnen bereik is gekomen. De overvloed aan hoogdimensionale gegevens, waaronder video en dynamische puntenwolken, vergt echter het uiterste van de huidige opslag- en communicatietechnologieën en beperkt het vermogen van machines om samen de omgeving waar te nemen, een kritieke factor voor het bereiken van veiligheid en het ambitieuze doel van autonomie op hoog niveau. De meest recente coöperatieve waarnemingsmethoden zijn puur gebaseerd op een datagestuurde aanpak, vereisen enorme trainingsgegevens en rekenkracht, en missen interpretabiliteit, verklaarbaarheid en een solide theoretische basis.
Dit voorstel presenteert een baanbrekend multiterminal coderingsparadigma voor intelligente machines dat datacompressie en communicatiesystemen mogelijk maakt die de huidige grenzen van het voorspellende coderingsarchetype doorbreken. Het bouwt een uniek concept dat traditionele gedistribueerde broncodering en kennis van signaalverwerking combineert met moderne deep learning. Ten eerste maakt het gebruik van machinaal leren om al lang bestaande problemen in de multiterminal coderingstheorie op te lossen en codeconstructies te bedenken die de fundamentele grenzen bereiken, waardoor een theoretisch kader wordt vastgesteld dat de hoeveelheid informatie definieert die per agent moet worden verzonden om de coöperatieve perceptietaak op te lossen. Ten tweede maakt het gebruik van domeinkennis om het ontwerp van interpreteerbare en data- en parameterefficiënte machine-learning modellen voor coöperatieve perceptie te stimuleren. Ten derde versterkt het deze wisselwerking door baanbrekende verklaringen die de interpreteerbaarheid van de ontworpen modellen afdwingen en beoordelen. IONIAN zal een diepgaande invloed hebben op de manier waarop intelligente machines, waaronder grond- en luchtvoertuigen en mobiele robots, multi-sensorische gegevens comprimeren en communiceren om samen de omgeving waar te nemen voor autonome veilige navigatie, wat uiteindelijk zal leiden tot een betrouwbare werking en acceptatie van dergelijke systemen.
MARIS
Pieter-Paul Verhaeghe, MARIS, CoG 2024
A Multidimensional Analysis of Racism and Immobility at the Societal Level
Twee van de meest diepgaande bronnen van uitsluiting in hedendaagse samenlevingen zijn de etnische en sociale afkomst van mensen. Het hoofddoel van MARIS is om de onderling verbonden patronen van verschillende dimensies van racisme en intergenerationele sociale immobiliteit op het niveau van samenlevingen te onderzoeken. Racisme verwijst naar historisch gegroeide overtuigingen en praktijken die bepaalde etnisch-raciale groepen systematisch benadelen. Dat wordt geconceptualiseerd en gemeten door verschillende onderzoekstradities, die zich elk richten op een ander aspect van racisme. Intergenerationele sociale immobiliteit verwijst naar de overdracht van de sociaaleconomische positie van ouders op die van hun kinderen. Ook hier zijn er verschillende tradities om deze posities te onderzoeken. Wat beide onderzoeken naar racisme en sociale mobiliteit gemeen hebben, is dat er weinig interdisciplinaire integratie is van hun dimensies. Dit is een ernstig hiaat omdat elke benadering slechts een specifiek aspect bestrijkt en vaak verschillende antwoorden geeft op fundamentele onderzoeksvragen.
Daarom begint MARIS met een theoretische en empirische integratie van vier dimensies van racisme op macroniveau: discriminerend gedrag, waargenomen discriminatie, expliciete attitudes en impliciete vooroordelen. De macrobenadering zal de recente macro-sociale wending in racismeonderzoek consolideren en opent een nieuw paradigma van onderzoeksvragen. In dezelfde geest integreer ik ook vier dimensies van sociale mobiliteit: sociale klasse, status, inkomen en opleiding. In de volgende stap onderzoekt MARIS de onderling verbonden patronen van racisme en sociale mobiliteit op macroniveau. Hoewel racisme en immobiliteit met elkaar verweven zijn in het leven van mensen en ik theoretisch vier mogelijke combinaties van beide bronnen van uitsluiting kan verwachten, hebben eerdere studies de neiging om ze afzonderlijk te onderzoeken.
Door beide te combineren slaat dit project een brug tussen twee reeds lang bestaande onderzoeksgebieden binnen de sociale en economische wetenschappen. Tot slot analyseer ik de verschillende niveaus van racisme en mobiliteit tussen landen en in de tijd door hun verband met macrobeleid en recessies.
Advanced Grants
CoHuBiCol
Mireille Hildebrandt, CoHuBiCoL, AdG 2017
Counting as a Human Being in the Era of Computational Law
Dit project verkent de invloed van kunstmatige intelligentie en blockchain op de wetgeving, met de focus op hoe deze technologieën de rechtspraktijk en het concept van de rechtsstaat kunnen veranderen. Het streeft naar het ontwikkelen van een nieuwe interpretatiemethode voor het computationeel recht, om de juridische bescherming en toegang tot juridische middelen in het digitale tijdperk te begrijpen en te herdefiniëren. Door rechtstheorie te combineren met computerwetenschap, beoogt het een fundamentele vernieuwing in juridische methodologie.
Allosteris
Jan Steyaert, Allosteris, AdG 2023 (hosted by VIB)
Allosteric modulation of immune checkpoint complexes as a new mode of therapeutic intervention in immunotherapy
Het snelle reactievermogen van ons immuunsysteem om infecties of kanker te bestrijden en auto-immuunreacties te vermijden, wordt geregeld door co-remmende en co-stimulerende immuun-checkpointcomplexen (ICC's), die belangrijke doelwitten voor geneesmiddelen zijn geworden. We zijn getuige van de razendsnelle vooruitgang in kankerimmunotherapie met antilichamen die onderdrukkende ICC's blokkeren, terwijl Abs die stimulerende ICC's blokkeren in klinische proeven worden gebruikt voor de behandeling van auto-immuunziekten. Verrassend genoeg, maar waarschijnlijk gevoed door de meest voor de hand liggende focus op IC-remmers, heeft het onderzoek grotendeels genegeerd dat ICCs transmembraanreceptoren zijn die signalen uitzenden na binding van een extracellulair eiwitligand. Hierdoor blijven onontgonnen therapeutische interventiemodi onontdekt die ik zal blootleggen door allosterische Nanobodies (Nbs) te valideren die ICC's binden en stabiliseren in ternaire associaties om hun activiteit te agoniseren als eerste allosterische modulatoren in hun klasse, en zo de balans van de immuun-homeostase om te buigen in tegengestelde richting van ICC-remmers voor de behandeling van auto-immuniteit of kanker.
Proof of Concept Grants
EVO-LC
Wim De Malsche, EVO-LC, PoC 2022
Column with AC-EOF Induced Vortices for HPLC
Het EVODIS project, geleid door Prof. Wim De Malsche van VUB, heeft een techniek ontwikkeld om met een oscillerend elektrisch veld de massatransport in microapparaten te versnellen door vortex menging, wat de efficiëntie van HPLC-kolommen tot 3 keer verbetert. Deze innovatie, verder ontwikkeld in EVO-LC, maakt snellere en efficiëntere scheidingen mogelijk voor gebruik in laboratoria en point-of-care settings, zoals bij diabetes monitoring.
VORTEX SENSOR
Wim De Malsche, VORTEX SENSOR, PoC 2022 (start project 1/03/24)
Vortex microflow inducer that enables detection of ultra-low concentrations of species in sensors
De WHO rapporteerde in 2018 dat watervervuiling door meer dan 100.000 chemicaliën bijdraagt aan ecologische en gezondheidsproblemen. Het VORTEX SENSOR project, voortbouwend op ERC's EVODIS, ontwikkelt een geavanceerde biosensor die vortices creëert voor effectievere detectie van lage concentraties schadelijke stoffen in water, essentieel voor afvalwaterbehandeling en aquacultuur. Deze technologie belooft snelle, ter plaatse analyse van waterkwaliteit, cruciaal voor het monitoren van aquacultuurpathogenen.