Word wereldwijde changemaker op vlak van gendergelijkheid en SRGR* in een wereld die snel opwarmt

*Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten 

Ben jij een gedreven VUB’er die strijdt voor gendergelijkheid en SRGR? Hou je van campagnevoeren? Ben je bovendien gebeten door het klimaat, en wil je je steentje bijdragen aan een slagkrachtige internationale beweging? Dan heeft CHanGE - The Climate Edition jou nodig! 

De ene globale uitdaging valt niet zomaar los te koppelen van de andere. Een van de belangrijkste thema’s die de toekomst van gendergelijkheid en seksuele gezondheid mee zal bepalen, is de klimaatcrisis. In een wereld die drastisch opwarmt, worden ongelijkheden genadeloos uitvergroot. De grootste slachtoffers van deze klimaatcrisis hebben de kleinste verantwoordelijkheid in hoeveel er historisch gezien al is uitgestoten en het minste macht in het veranderen ervan. 

CHanGE (Campaign for sexual Health and Gender Equality) is een project van UCOS dat zich inzet voor gendergelijkheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR). Het mobiliseert een breed publiek dat al dan niet geïnformeerd is over gender, SRGR en ongelijkheid. Om dat te realiseren, is CHanGE – The Climate Edition dit najaar  op zoek naar jou, geëngageerde VUB’er, die samen met 11 medestudenten en de partners van CHanGE via een onderzoeksreis en een Belgische campagne het verschil wil maken in een wereld die sneller opwarmt en waar niet enkel vrouwen, maar ook personen van kleur, indigenous bevolkingsgroepen en LGBTQ+-personen vooral op de barricades staan voor een gezonder leefmilieu. 

Op die barricades, wereldwijd, willen ze bij CHanGE – The Climate Edition positieve verhalen vinden, over moedige individuen en krachtige bewegingen die geduldig strijden voor gendergelijkheid, seksuele gezondheid op een veranderende planeet. 

Als gedreven VUB'er leer je tijdens het voorbereidingstraject 11 medestudenten kennen waarmee je een hechte groep vormt. In die groep deel je je kennis rond gender en SRGR, internationale solaridariteit, campagne voeren en vooral klimaat en wakker je elkaars campagnevuur aan. Na het voorbereidingstraject vertrek je in drie groepjes naar het buitenland. Tijdens die onderzoeksreis laat je je inspireren door straffe individuen en organisaties die werken aan verandering op vlak van klimaat, gender en SRGR. Indrukwekkende reisbestemmingen als DR Congo, Oeganda, India, Cuba, Marokko en Libanon stonden de afgelopen jaren al op de agenda. 

De opgedane inspiratie uit het buitenland gebruik je achteraf voor de Belgische campagne die je uitbouwt. Samen met de twee andere groepjes zoek je naar een thematische draad in de verhalen tussen de drie landen én de Belgische context. Je komt in actie via die innovatieve campagne, verspreid de buitenlandse verhalen en stelt voor waar we in België nog van kunnen leren. Zo word je een echte CHanGE-maker en geef je het project de stem in de maatschappij die het verdient!

Meer info 

Change heeft je nodig!

Vacature

Jij bent… 
 • Een voorvechter van gendergelijkheid  
 • Een geëngageerde strijder voor seksuele en reproductieve gezondheid en gelijke rechten 
 • Een klimaatstrijder

   
Jij hebt… 
 • Een vat vol ideeën voor campagnes 
 • Heel veel motivatie om deel uit te maken van een van de drie projectgroepen 
 • Grote goesting om te reizen (wanneer het terug kan)  
 • Een echt gevoel voor teamspirit 
 • Een vrije agenda in de maanden juli / augustus
 • Een passie voor gendergelijkheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten 
What’s in it for you? 
 • Een onvergetelijke buitenlandse ervaring 
 • Je komt terecht in een gemotiveerde werkgroep die functioneert als een hechte vriendengroep 
 • Je krijgt een belangrijke stem voor gendergelijkheid en SRGR  die impact heeft op de hele maatschappij 
 • Je levert een belangrijke bijdrage aan een slagkrachtige internationale beweging

Inschrijven

*Als Urban Engaged University roepen we onze VUB-community op om mee te bouwen aan een betere wereld via maatschappelijk engagement. Op het platform “De Wereld Heeft Je Nodig”  verzamelt de VUB maatschappelijk zinvolle projecten, waar studenten, medewerkers, alumni en sympathisanten rond kunnen samenwerken. Deze projecten vertegenwoordigen de universiteit niet. De initiatieven en communicatie zijn voor rekening van de organisatoren van het project, en vertolken geen standpunt van de universiteit.