2022_No planet B_Klimaatadaptie_VUB

Help Brussel in de strijd tegen de klimaatopwarming via The Rain Water Resource! 

Ben jij iemand die studeert, werkt of woont aan de VUB-campus in Etterbeek? Vind jij het klimaat een heel belangrijk topic? Zou je graag klimaatveranderingen zoals de hevige overstromingen van afgelopen zomer helpen tegengaan? Dan is The Rain Water Resource iets voor jou! 

De afgelopen zomer bracht voor een groot aantal Belgen heel wat ellende met zich mee. De overstromingen door de hevige regenval in Wallonië zorgden ervoor dat velen zonder een dak boven hun hoofd kwamen te zitten, waardoor ze al hun bezittingen verloren. Wetenschappers voorspellen dat zulke overstromingen door de klimaatopwarming steeds vaker zullen voorkomen, afgewisseld met hevige periodes van droogte. Brussel is een Europese stad die het water vooral via rioleringen afvoert. Dat zorgt voor heel wat problemen, zoals verontreiniging van het milieu en een verhoogd overstromingsrisico. Dat maakt dat onze stad in de nabije toekomst in de gevarenzone komt. Daarom besloot de VUB om actief iets te doen aan deze problematiek! De onderzoeksgroep HYDR wil tegen de Wereldwaterdag op 22 maart gratis publieke waterreservoirs installeren die het watergebruik goed reguleren. Op die manier kunnen ze overstromingen in onze stad voorkomen en periodes van droogte Brussel voorzien van voldoende water. Om een goed beeld te krijgen van het regenwaterverbruik op de campus in Etterbeek, voert HYDR daarom onderzoek naar de regenwateropslag en het regenhergebruik door studenten, personeel, buren, enzovoort. Mensen zoals jij, dus!  

Hoe kan jij helpen? Concreet woon je als deelnemer van het project 2 workshops bij. Als eerste volg je de verkenneningsworkshop. Via een wandeling op de campus probeer je samen met de andere deelnemers in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn om het wateropslag te verbeteren op en rond de campus. Je beoordeelt bovendien de mogelijkheden tot een beter regenwatergebruik in de vorm van een collaboratieve mapping. Dat helpt de onderzoekers van HYDR om zo goed mogelijk in kaart te brengen waar er tekortkomingen zijn op vlak van opslag en hergebruik van het regenwater. Tijdens de tweede workshop denk je samen met de andere vrijwilligers uit de groep na over een mogelijke strategie om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Dat is nodig zodat het initiatief zich ook ruim buiten Etterbeek over heel Brussel kan verspreiden. Tijdens de twee workshops mag je rekenen op de steun en begeleiding van de mensen van HYDR. Alle input van de 2 workshops publiceren zij bovendien binnen de VUB en integreren ze in het BlueGreenVision Project. Dat alles zetten ze ten slotte om in de installatie van gratis publieke regenwaterreservoirs voor Wereldwaterdag op 22 maart. Als nauw betrokken VUB’er, buurtbewoner, onderzoeker,… van de campus kan jij met jouw ideeën, opmerkingen en vragen daarbij een belangrijke nieuwe blik op de waterproblematiek werpen. Twijfel dus niet en doe mee! 

Vacature

Je bent… 
  • Iemand die aan de VUB-campus in Etterbeek woont, werkt, studeert,… 
  • Iemand die zijn steentje wil bijdragen aan de klimaatproblematiek 
  • Begaan met Brussel 

     
Je hebt… 
  • Zin om een belangrijke bijdrage te leveren aan waterinstallaties, zoals de regenwaterreservoirs 

     
What’s in it for you?  
  • Jouw ideeën kunnen doorslaggevend zijn voor de waterproblematiek 
  • Je maakt mee mogelijk dat Brussel in de toekomst een leefbare stad blijft voor iedereen! 

Inschrijven

Contactgegevens

Projectleider: Dimitri Crespin 

E-mail: Dimitri.Crespin@vub.be

TEL: +32 (0)497485195

*Als Urban Engaged University roepen we onze VUB-community op om mee te bouwen aan een betere wereld via maatschappelijk engagement. Op het platform “De Wereld Heeft Je Nodig”  verzamelt de VUB maatschappelijk zinvolle projecten, waar studenten, medewerkers, alumni en sympathisanten rond kunnen samenwerken. Deze projecten vertegenwoordigen de universiteit niet. De initiatieven en communicatie zijn voor rekening van de organisatoren van het project, en vertolken geen standpunt van de universiteit.