Waarom een eredoctoraat? 

In 1994 zette de VUB met haar eredoctoraat een figuurlijke kroon op het hoofd van psycholoog Theodore Millon.

De persoonlijkheid van de persoonlijkheden

Millon's ontembare drang om de menselijke psyche beter te begrijpen, bracht niet alleen licht voor de wetenschap maar ook voor de lijdende mens zelf. Millons lucide inzichten in de verschillende persoonlijkheden en karaktertypes lieten adequatere aanpak en beter begrijpen van psychische ziektes toe. Zijn prominente wetenschappelijke visies veranderden het beeld van de mentale gezondheidszorg voorgoed.

Een uitgelezen kennis, volharding en veel gevoel voor menselijke waarden: een verwantschap dat de VUB niet kon loochenen.

Ondoorgrondelijk, de menselijke psyche. De geest laat geen exacte wetenschap toe. Niet altijd, tenminste. Hij kronkelt en kruipt, ageert en reageert, soms monotoon en stabiel, evengoed uitbundig en grenzeloos.

Theodore Millon keek decennialang in het hoofd van de mens. Het bracht nieuwe vraagstukken, maar ook inzichten, ankerpunten, antwoorden, verlichting. In je hoofd ben je alleen. En als het daar slecht gaat, overheerst het gevoel van verlatenheid. En dan verlaten mensen zichzelf. Terwijl er alternatieven zijn en móeten zijn.

Theodore Millon hield van de hoop. De hoop om chronisch lijden te verruilen voor betere dimensies.

"One response to feeling abandoned is to abandon yourself."

Over zijn carrière

Mensonterende omstandigheden

Samen met zijn studenten brengt hij een bezoek aan het nabijgelegen allentown state hospital, een psychiatrisch ziekenhuis, om live cases te observeren. Het is een verschrikkelijke ervaring die levensingrijpend blijkt te zijn.

Evidence-Based

Vaak incognito struint millon door de hospitaalgangen om met patiënten te praten. Hij wil hen begrijpen, doorgronden en hun lijden verminderen.

Gouden medaille

2008 Gold Medal Award for Life Achievement in the Application of Psychology.

Prijs op zijn naam

De Theodore Millon Award in Personality Psychology is een belangrijke prijs die de American Psychological Foundation uitreikt.

Licht (brengen) in het hoofd

18/08/1928. In Manhattan (Verenigde Staten) wordt Theodore Millon geboren. Zijn ouders zijn Joden, uit Litouwen en Polen, die midden jaren ‘20 de oversteek maakten naar het beloofde land. Omdat het getal 8 in de middeleeuwse Joodse Kabbala als een geluksgetal werd beschouwd, zien Millons ouders hem als een drievoudig gezegend kind met een aantrekkelijke toekomst.

Theodore studeert aan de universiteit van Connecticut. We schrijven 1954 als hij als assistent-professor aan de Lehigh University (Pennsylvania) aan de slag gaat. Samen met zijn studenten brengt hij een bezoek aan het nabijgelegen Allentown State Hospital (ASH), een groot psychiatrisch ziekenhuis in de buurt, om live cases te observeren. Het is een verschrikkelijke, ontmoedigende en angstaanjagende ervaring.

Dat najaar is er een verkiezingscampagne aan de gang. De democratische kandidaat George Leader klaagt het gebrek aan zorg voor de inwoners van Pennsylvania aan, vooral voor de mensen met een geestesziekte. Millon schrijft hem een brief van maar liefst vijf pagina’s om zijn ongenoegen over de mensonterende omstandigheden in het ASH te spuien.

Groot is Millons verbazing als hij reactie krijgt en Leader samen met hem een bezoek aan het ziekenhuis plant. Ze worden vergezeld door verslaggevers en fotografen uit het hele land. De publieke commotie is enorm. Niet lang nadat George Leader verkozen wordt als gouverneur, krijgt Theodore de vraag om voorzitter van de raad van bestuur te worden van het AHS. Millon vervult die functie met verve voor de komende vijftien jaar.

Vaak incognito, soms in ziekenhuiskledij, struint hij door de hospitaalgangen, om ’s nachts of tijdens het weekend uitvoerig te praten met patiënten. Hij wil hen begrijpen, doorgronden, hun lijden verminderen.

Jaren ’70. Millon is hoofdpsycholoog bij het Neuropsychiatrisch Instituut (NPI) van de University of Illinois Medical Center in Chicago. Hij begint te schrijven over de patronen die de basis zijn van specifieke karaktertypes. Tegen 1980 heeft hij het grootste deel van zijn onderzoek naar persoonlijkheidsstoornissen verzameld en maakt er tien standaardtypes van voor het derde diagnostische handboek van de American Psychiatric Association.

Doorheen zijn carrière schrijft Theodore Millon enorm veel over persoonlijkheden (30 boeken, meer dan 250 artikels en losse hoofdstukken voor publicaties allerlei). Hij ontwikkelt diagnostische vragenlijsten en levert een bijdrage van onschatbare waarde aan de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), een publicatie voor het classificeren van psychische stoornissen. Medici, onderzoekers, instanties voor psychiatrische geneesmiddelen, verzekeringen, de farma en beleidsmakers consulteren het vaak.

Hij zet ook het 'Journal of Personality Disorders' op poten en is voorzitter van de International Society for the Studies of Personality Disorders. Millon doceert aan prestigieuze universiteiten waaronder de Harvard Medical School en de University of Miami.

Op 29 januari 2014 laat zijn hart hem definitief in de steek en overlijdt Theodore Millon. Hij laat de wereld een schat aan psychisch inzichtelijke rijkdom na.

Wat is een eredoctoraat?

Sinds 1978 reikt de VUB elk jaar eredoctoraten uit aan persoonlijkheden met de meest diverse achtergronden die zich op een opmerkelijke manier hebben ingezet voor hun vakgebied en voor de maatschappij.  Vanaf dit plechtige moment van erkenning dragen zij de eretitel van Doctor Honoris Causa van de VUB. 

Alles over eredoctoraten