Waarom een eredoctoraat? 

William Kentridge ontving op 17 november 2021 een eredoctoraat van de VUB, University of the Western Cape en Universiteit Gent als erkenning voor zijn eindeloze humanistische en artistieke zoektocht naar het verzoenen van volkeren door het voortdurend opnieuw uitvinden van het tekenaarschap en het nastreven van het idee van het Gesamtkunstwerk via alle mogelijke manieren van zien. 

“Forgetting is natural, remembering is the effort one makes.” 

Over zijn carrière

William Kentridge is een van de meest gewaardeerde hedendaagse kunstenaars. Hij is actief in de film-, theater-, opera- en beeldende kunst. Hij is een voorbeeldfiguur van de zogenaamde kunstenaar als opvoeder. Gedurende meer dan vier decennia heeft hij zich met zijn artistieke werk en culturele interventies ingezet tegen de apartheid. In samenwerking met een interdisciplinair netwerk van wetenschappers, kunstenaars, filmmakers, muzikanten en poppenspelers heeft hij de Zuid-Afrikaanse ervaring steeds in verband gebracht met de wereldwijde strijd tegen de plaag van racisme en milieuvernietiging.

Ubu and the Truth Commission

Kentridge's productie van de beroemde Ubu and the Truth Commission, die hij samen met Jane Taylor schreef, werd onlangs uitgevoerd in een tweede iteratie over de hele wereld.  Het aanhoudende succes van de productie, die wereldwijd breed wordt onderwezen als een tekst over de Waarheidscommissie, leent zich voor een interdisciplinaire dialoog die centraal staat in de visie van de University of the Western Cape (UWC) om een postapartheidsuniversiteit op te bouwen die de emotionele littekens en effecten van het kolonialisme en de apartheid wil helen en omkeren.

Wereldwijd gewaardeerd

William Kentridge is een van de meest geconsulteerde kunstenaars met betrekking tot vragen over beeldcultuur, esthetiek en de mens en wordt, meer dan elke andere Zuid-Afrikaanse kunstenaar, gevraagd om bij te dragen aan het wereldwijde debat. Sinds hij in 1987 de jonge kunstenaar van de Standard Bank werd, is hij door Rolex geselecteerd als mentor. In die rol heeft hij jongere kunstenaars creatief begeleid. Hij won talloze prijzen en eredoctoraten, waaronder de Kyoto Award en de Carnegie-prijs. De afgelopen jaren hebben zijn lecture-performances grote wereldwijde belangstelling gewekt en deze werken genereren een diepgaande esthetische en politieke vernieuwing, omdat hij vragen over de geschiedenis van de wetenschap, het kolonialisme en de Esthetische Theorie samenbrengt. 

Ook erkenning van Kentridges vader

Door William Kentridge te nomineren, wordt ook de rol van zijn vader, Sydney Kentridge, als advocaat in het “Treason Trial” erkend. Onlangs heeft Kentridge via zijn Centre for the Less Good Idea een volgende generatie kunstenaars uitgenodigd en ondersteund, zoals de jazzmuzikant Kyle Shepherd, Ilze Wolff, architect en voormalig onderzoeker in de CHR, en UWC Artist in Residence, Tony Miyambo, via zijn Centre for the Less Good Idea. Shepherd, Wolff en Miyambo worden elk beschouwd als belangrijke interpretatieve stemmen van de Zuid-Afrikaanse eigenheid, zowel lokaal als internationaal.

Voorbeeld van vrede en verbondenheid

William Kentridge is een voorbeeldige intellectueel die ernaar streeft om de complexiteit van de Zuid-Afrikaanse ervaring te vertalen en te communiceren door middel van kunstvormen die de vooruitzichten op een toekomst na de apartheid willen bevestigen. Hij is een inspiratiebron geweest voor veel van de kunstwerken die deel uitmaken van de uitgebreide collecties van de UWC. William Kentridge zou een waardige ambassadeur zijn voor de UWC's inzet om de erfenis van het ras te ontrafelen in een wereld waar de effecten van het ras scherper en met meer intensiteit voelbaar zijn.

Passend bij de waarden van de VUB

De wijze waarop William Kentridge via zijn werk als kunstenaar probeert om de bladzijde van de apartheid in Zuid-Afrika te helpen omdraaien, maakt hem tot een voorbeeld van vrede en verbondenheid. Hij sluit hiermee aan op de waarden die wij als VUB hoog in het vaandel dragen: gelijkheid en respect voor diversiteit. Op veel plaatsen in de wereld staan dergelijke waarden tegenwoordig onder druk. Met een eredoctoraat voor William Kentridge kunnen we een duidelijk signaal geven dat wij als VUB die waarden altijd en overal zullen verdedigen.

Wat is een eredoctoraat?

Sinds 1978 reikt de VUB elk jaar eredoctoraten uit aan persoonlijkheden met de meest diverse achtergronden die zich op een opmerkelijke manier hebben ingezet voor hun vakgebied en voor de maatschappij.  Vanaf dit plechtige moment van erkenning dragen zij de eretitel van Doctor Honoris Causa van de VUB. 

Alles over eredoctoraten