Na je studie

Met je masterdiploma op zak beschik je over alle troeven en attesten om les te geven in het hoger secundair onderwijs. Je kan overal in Vlaanderen aan de slag als leerkracht voor de vakgebieden in de vakdidactieken die je hebt opgenomen. Ontdek hier welke vakken je mag geven.

Maar dat is nog niet alles! De competenties en vaardigheden die je verwerft binnen de Educatieve Master kunnen ook van pas komen bij andere educatieve functies, zoals studenten begeleiden, een educatief project opstarten of vormgeven, of bedrijfstrainingen en -opleidingen geven. En natuurlijk kan je met jouw vakinhoudelijke kennis ook kiezen voor een job in de sector van jouw specialisatiedomein. Kortom, je kan heel wat verschillende kanten uit.

Wat heb je geleerd?

Als afgestudeerde educatieve master in de maatschappijwetenschappen beschik je over een sterk inhoudelijke opleiding. Dankzij je grondige basiskennis heb je toegang tot minstens 2 vakdidactieken. Afhankelijk van je keuzeprofiel kan je kiezen uit:

  • Maatschappijwetenschappen
  • Gedragswetenschappen
  • Geschiedenis
  • Economie
  • Wiskunde
  • Rechten
  • Project Algemene Vakken (PAV)

 

Verder studeren

Wil je na het behalen van je Educatieve Master nog even verder studeren alvorens je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Na deze opleiding is je expertise in de maatschappijwetenschappen ongeëvenaard. Als professional in de maatschappijwetenschappen kan je dan ook heel wat verschillende richtingen uit:

  • Leraar in het secundair onderwijs. Dankzij je sterke inhoudelijke basiskennis heb je toegang tot minstens 2 vakdidactieken. Of je nu vakdidactiek maatschappijwetenschappen, gedragswetenschappen, PAV, rechten, wiskunde, economie of geschiedenis volgt, je bent helemaal klaar om maatschappelijk relevante discussies aan te gaan binnen je vakgebieden.
  •  Spreekt het hoger onderwijs je meer aan? Daar sta je in voor de opleiding van professionals in de maatschappijwetenschappen, bijvoorbeeld als lector in de rechtspraktijk of lerarenopleider in je specifiek vakgebied.
  • Je kan ook kiezen voor een job buiten het onderwijs. Je kan bijvoorbeeld aan de slag in educatieve diensten van musea, bij het kinderrechtencommissariaat of in de gevangenis. Je kan ook training geven over mediawijsheid. Of misschien sta je te popelen voor een functie als beleidsmedewerker of als wetenschapper? Dan kan je bijvoorbeeld bestuderen hoe onze (onderwijs)rechten op Europees en internationaal niveau beschermd zijn.
Wist je dat we soms ook leerkrachten maatschappijwetenschappen zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als leerkracht maatschappijwetenschappen of specialist in het onderwijzen van maatschappijwetenschappen: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB behoor je tot een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten (ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk ervaringenideeën en andere vormen van kennis uit te wisselen om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven én ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

  • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
  • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
  • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
  • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
  • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.