2-jarige opleiding
Het programma wordt gespreid over 2 jaar en omvat in totaal 24 tot 25 dagen van 7 cursusuren (meestal op vrijdag), waarvan minstens 6 collectieve supervisiedagen. Bovendien volgen studenten minstens 10 uur individuele supervisie, en dient er 1 geïntegreerd eindverslag per academiejaar te worden gemaakt.
Doelstelling
- In onze samenleving is er een toenemende vraag naar psychodiagnostiek vanuit allerlei instanties (VAPH, RIZIV, Ministerie van Sociale Voorzorg, ziekenfondsen, gerecht, verzekeringen, ...), collega’s (psychiaters, psychotherapeuten, ...) of vanuit de cliënt zelf.
- Bovendien wordt psychodiagnostiek in de laatste bepalingen omtrent de gezondheidszorgberoepen omschreven als een essentieel element van de beroepsuitoefening van zowel klinisch psychologen en pedagogen.
Doelgroep
De PEV-opleiding psychodiagnostiek is gericht op de verdieping van psychodiagnostische kennis en vaardigheden. Klinisch psychologen en klinische orthopedagogen die actief zijn in de praktijk (zelfstandig, in dienstverband of als vrijwilliger) en die een deskundigheid in de klinische psychodiagnostiek willen ontwikkelen die verder gaat dan wat in de masteropleiding geboden wordt. Dit moet hen in staat stellen tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar klinische psychodiagnostiek vanuit verschillende instanties.
Organisatie
De opleiding vindt plaats gedurende 2 academiejaren en op de volgende locaties:
- 2023-2025: VUB
- 2025-2027: UGent
- 2027-2029: KU Leuven
De inhoud wordt bepaald door een stuurgroep waarin de partners van het samenwerkingsverband vertegenwoordigd zijn, met name:
- de faculteiten Psychologie en Educatie-/Pedagogische Wetenschappen van:
- Katholieke Universiteit Leuven
- Universiteit Gent
- Vrije Universiteit Brussel
- de beroepsverenigingen:
- Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP)
- Belgische Federatie van Psychologen (BFP)
Bekijk alle details over het programma en toelatingsvoorwaarden