Toelatingsvoorwaarden

Welk diploma is vereist?

Dit hangt af van het studieprogramma (bachelor, master, voorbereidingsprogramma, schakelprogramma) waarvoor je je wil inschrijven. Hoe checken? Bij 'programma' scrol je naar het studieprogramma van jouw keuze en klik je op 'toelatingsvoorwaarden'. Hier vind je onder meer de diplomavoorwaarden terug.

Wil je instromen met een ander diploma, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de faculteit om een individueel studietraject te bekomen. Ook met vragen over vrijstellingen en vakkenpakketten kan je hier terecht.Welke toegangsproeven moet ik afleggen?

Om te kunnen starten aan de opleiding hoef je geen toegangsproeven af te leggen.Zijn er taalvoorwaarden?

Taalvaardigheid is een must. Want al is Rechten geen taalopleiding, je zal vaak met teksten bezig zijn die bovendien vaak in het Frans opgesteld zijn. Ook kennis van het Engels zal je in een juridische loopbaan goed van pas komen.Zijn er nog andere voorwaarden?

Neen, er zijn geen andere voorwaarden waar je rekening mee moet houden om aan de opleiding Rechten te starten.

Schrijf je in!

Wil je je inschrijven aan de VUB? We helpen je graag zo vlot mogelijk door de verschillende stappen van het inschrijvingsproces.

Start je inschrijving

Vragen over de inschrijvingsprocedure? 

Ontdek handige tips, een stap-voor-stap gids om je in te schrijven en vind een antwoord op de meestgestelde vragen.

Bereid je voor

Kan ik de opleiding wel aan? Het is een vraag waar veel studiekiezers mee kampen. Een goede voorbereiding helpt je om met een gerust gemoed aan je studies te beginnen. Dit doe je door te achterhalen of je over voldoende voorkennis beschikt en bij te schaven waar nodig (aan de hand van online toetsen en andere voorbereidingsactiviteiten).

    Test je kennis       Andere voorbereidingsactiviteiten

Juridische beroepen vragen meertaligheid. Voor de opleiding Rechten is een relatief goede kennis van Nederlands, Frans en Engels dan ook aangewezen omdat we hier doorheen de opleiding sterk op inzetten. Tijdens de bacheloropleiding kom je bijvoorbeeld uitgebreid in aanraking met Frans en Engels, in de vakken Français Juridique en Legal English. Tijdens de masteropleiding krijg je binnen je specialisatie minstens 1 vak in het Engels en volg je ook les aan de ULB, onze Franstalige zusteruniversiteit in Brussel.

Een universitaire studie betekent ook vooral je studiemethode aanpassen, want je krijgt veel meer leerstof en je moet je studiewerk zelfstandiger organiseren. Onze medewerkers van Studiebegeleiding helpen je om de juiste studiemethode te vinden. Zij bieden onder andere individuele begeleiding, workshops, tips en tricks aan.