Is Toegepaste Economische Wetenschappen iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Toegepaste Economische Wetenschappen bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Toegepaste Economische Wetenschappen in een notendop? Je krijgt een basis economie mee en we leiden je in in boekhouden, financi√ęn, marketing en human resource management. Met sociale wetenschappen en kennis van wiskunde en statistiek leer je problemen oplossen en in hun context zien.¬†

Ontdek het studieprogramma 

 

Het verschil met Handelswetenschappen

Beide opleidingen zijn gelijkaardig. Maar Handelswetenschappen start meer vanuit de praktijk, terwijl Toegepaste Economische Wetenschappen eerst de theorie schetst en die daarna koppelt met de praktijk. Het gaat dus eerder om een verschil in accent en focus. Omdat Toegepaste Economische Wetenschappen theoretischer is, heb je daar ook meer wiskunde. Om te starten heb je daar dan ook meer voorkennis nodig, liefst 4 uur wiskunde in het secundair. Voor Handelswetenschappen volstaat een voorkennis van 3 uur wiskunde in het secundair.

Het verschil met Handelsingenieur

In het 1ste bachelorjaar zitten de studenten Handelsingenieur en Toegepaste Economische Wetenschappen vaak samen in de les. Maar vanaf het 2de bachelorjaar wordt het verschil steeds groter. In Toegepaste Economische Wetenschappen leer je vooral over economie en bedrijfswetenschappen en hun maatschappelijke context: je krijgt dus heel wat sociale wetenschappen. Studenten Handelsingenieur hebben economische, bedrijfswetenschappelijke en technologische vakken en meer wiskunde. Daar duurt het masterprogramma ook een jaar langer.

Ontdek de opleiding Handelsingenieur

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Studeren op jouw maat

Kies je voor het modeltraject of een studietraject op maat?

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Omdat je bijvoorbeeld je studies wil combineren met een job of omdat je aan topsport doet. Op zich is dat geen probleem, want je hoeft een bachelor- of masteropleiding niet voltijds op te nemen.

Zo kan je er ook voor kiezen om de studielast te spreiden over een langere periode door tussen de 25 en 35 studiepunten op te nemen per academiejaar (om je een idee te geven: 1 studiepunt staat gelijk aan 25 à 30 uur studietijd). Welke vakken je opneemt, kies je in samenspraak met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig? 

 Hoe ziet een studietraject eruit?                             Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit

Studeren op jouw maat

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, ben je je eigen zaak aan het opstarten of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Studeren op jouw maat

Werken en studeren combineren

De opleiding Toegepaste Economische Wetenschappen wordt niet aangeboden in avondonderwijs, maar een individueel studietraject op maat is wel mogelijk.

Daarnaast kan je rekenen op heel wat andere tegemoetkomingen om de combinatie van werken en studeren mogelijk te maken: van studieadvies tot opleidingsverlof en opleidingscheques.

Studeren op jouw maat

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren op jouw maat

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensori√ęle functiebeperkingen)? Dan kan je¬†studie- en examenflexibiliteit aanvragen¬†via het reflex-statuut om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort. 

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Studeren op jouw maat

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadvies, begeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

  • Individueel:¬†advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
  • In groep¬†(workshops, trainingen): een¬†onderwerp voor je bachelor- of masterproef kiezen,¬†leren presenteren,¬†omgaan met stress en faalangst, ...
  • Tools:¬†een voorbeeld van¬†een goede weekplanning,¬†tips en tricks voor een goede studiemethode,¬†een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, ‚Ķ

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Studeren op jouw maat

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Toegepaste Economische Wetenschappen studeert aan de VUB. 

Zo kan je in de 3de bachelor of het masterjaar in het buitenland studeren. Wordt het Rome, Montpellier of Berlijn? Of liever China of Canada? Met meer dan 25 bestemmingen heb je keuze genoeg.

Meer over studeren in het buitenland