Praktisch
De Vrije Universiteit Brussel nodigt je uit voor Wisenight, een interactief wetenschapsfestival in Brussel.
Kom naar WiseNight op vrijdag 27 en zaterdag 28 september 2024, om samen met ons het universum te bewonderen, de diepten van water- en oceaanonderzoek te verkennen, de wonderen van onze landen en bossen te achterhalen en te ontdekken hoe het voelt om een onderzoek(st)er te zijn. Samen met verschillende partners bieden we een verscheidenheid aan gratis activiteiten aan, waaronder workshops voor kinderen en jongeren, filmvoorstellingen in de koepel van het Planetarium, interacties met onderzoekers, debatten en een prachtige fototentoonstelling met inspirerende onderzoek(st)ers van vandaag.
WiseNight maakt deel uit van de Europese Nacht van de Onderzoekers, dat overal in Europa gelijktijdig plaatsvindt. Het is een tof en inclusief evenement dat wetenschap en onderzoek(st)ers op een interactieve manier in contact wil brengen met het grote publiek. We willen laten zien dat wetenschap draait om passie, teamwork en er is voor iedereen met een onverzadigbare nieuwsgierigheid.
Ben je leerkracht? Bezoek WiseNight met je klas!
Experimenteer
Neem deel aan tal van workshops en laat de onderzoek(st)er in jou naar boven komen.
Ontdek
Verken het Instituut voor Natuurwetenschappen en het Planetarium in Brussel, waar onderzoek(st)ers al bijna 200 jaar lang de geheimen van ons universum ontrafelen.
Ontmoet
Ontmoet uitmuntende land-, water- en ruimteonderzoekers en ontdek de vele facetten in het leven van een onderzoek(st)er.
Ontmoet de Marie-Curie's van vandaag
Vier van onze VUB Fellows uit het impACT-programma presenteren hun baanbrekende onderzoek tijdens de sessie 'Meet today's Marie Curie' op vrijdag 27 in het Planetarium en op zaterdag 28 september in het Instituut voor Natuurwetenschappen (Galerij van de dinosauriërs).
Ella Egberts
Ontmoet de Marie-Curie's van vandaag - Planetarium -Vrijdag 27 september - 12:00-13:00
Watermanagement is door de eeuwen heen van vitaal belang geweest voor de mensheid. Het terrassen van hellingen is een belangrijk voorbeeld van waterbeheer. Het wordt al sinds de oudheid toegepast en heeft tot op de dag van vandaag voor unieke en vruchtbare omgevingen gezorgd. Ella Egberts onderzoekt historische waterbeheertechnieken in terrassenlandschappen die kunnen dienen als inspiratie voor toekomstige duurzame toepassingen.
Luigi Oddo
Ontmoet de Marie-Curie's van vandaag - Instituut voor Natuurwetenschappen -Zaterdag 28 september - 14:00-15:00
Inzicht in de historische dynamiek tussen klimaat en samenleving biedt waardevolle lessen voor het beheer van toekomstige klimaatrisico's en het waarborgen van wereldwijde voedselzekerheid. Luigi Oddo en Paul Erdkamp onderzoeken in welke mate het klimaat de economische stabiliteit in Europa en China van de 17e tot het begin van de 20e eeuw heeft beïnvloed, en hoe klimaatveranderingen de beschikbaarheid van voedsel, de prijzen en het welzijn hebben beïnvloed.
Nishat Hyder-Rahman
Ontmoet de Marie-Curie's van vandaag - Planetarium -Vrijdag 27 september - 14:00-15:00
Traditionele wetten inzake ouderschap hebben beperkingen en nemen genetische, zwangerschaps- en sociaal ouderschap vaak niet op in geboorteregisters. Nishat Hyder-Rahman wil met haar BIRTH-project een modern kader voor geboorteregistratie ontwikkelen dat de realiteit van geassisteerde voortplantingstechnologieën (ART) weerspiegelt.
Sinem Helvacıoğlu Akyüz
Ontmoet de Marie-Curie's van vandaag - Planetarium -Vrijdag 27 september - 14:00-15:00
De eerste commerciële ruimtemissie is een feit. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen voor langere tijd in de ruimte kunnen leven en gedijen? Sinem Helvacıoğlu Akyüz onderzoekt de effecten van gesimuleerde microzwaartekracht op drugtransporters en het potentieel om galstuwing te induceren met behulp van in vitro levercelmodellen. Haar onderzoek zou de sleutel kunnen zijn tot het voorkomen van gezondheidsrisico's tijdens langdurige ruimtemissies.
Nieuwsgierig naar Sinem's onderzoek? Beluister alvast onderstaande podcast:
De wereld heeft je nodig
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.
Creëer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten