Praktisch

maandag, 6 februari, 2023 tot en met dinsdag, 7 februari, 2023 - 10:00 tot 16:00
VUB Main Campus Etterbeek
Pleinlaan 2
1050 Elsene
Aula Qa
Inschrijving tot 
campingtrip

De zomer staat voor de deur en Mila en Loic willen nog even vieren dat ze van het middelbaar vanaf zijn. Samen ondernemen ze een heuse kampeertrip met de fiets. Op hun tocht komen ze allerlei uitdagingen tegen die ze met plezier aangaan. Ze hebben niet voor niets beslist om de studie ingenieurswetenschappen aan de VUB aan te vatten. 

Samen vormen verschillende modules een visueel en leerijk spektakel waarbij de leerlingen bij de experimenten of demonstraties betrokken worden. 

1. Zonne-crème en UV-licht

2. Constructies en structuren

3. Klimaat

4. Energie

5. Muziek

6. Drones

7. Veiligheid en gezondheid

8. Voedsel

De voorstelling op maandagvoormiddag is meer aangepast voor lln van de 2° graad van het middelbaar, de voorstelling op dinsdag voor de lln van de 3° graad. In de voorstelling zal in de verschillende onderdelen van het programma ook aandacht besteed worden aan nieuwe ontwikkelingen en huidig onderzoek aan de VUB.

Na de wetenschapsshow is er de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops op de VUB waarbij jongeren ondergedompeld worden in de wereld van de ingenieurswetenschappen.

Praktisch

Locatie: VUB Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus, Pleinlaan 2, 1050 Brussel, Aula Qa

Ma 06/02 (tweede graad secundair onderwijs)

Vm show: 10u00-12u30 - plaats voor 500 leerlingen

Nm: deelname workshops: 13u30-15u30 - plaats voor 250 leerlingen

Di 07/02 (derde graad secundair onderwijs)

Vm show: 10u00-12u30 - plaats voor 500 leerlingen

Nm: deelname workshops: 13u30-15u30 - plaats voor 290 leerlingen

Deze wetenschapsshow en workshops zijn gratis, maar inschrijven hiervoor is verplicht. Via de inschrijvingspagina kan u zich met de klas registreren. Opgelet, de inschrijving is pas bevestigd indien u van ons een bevestigingsmail ontvangt. 

Aarzel niet om ons te contacteren bij vragen: tine.de.pauw@vub.be

Bij registratie geeft u best ook uw voorkeur van workshops op. Hieronder vindt u een overzicht van de aangeboden workshops. 

elektrische voertuigen

Elektrische voertuigen

De gevolgen van klimaatopwarming zijn bijna constant in het nieuws te zien. Om deze extreme klimaat verschijnselen tegen te gaan moeten er minder fossiele brandstoffen gebruikt worden. In de transportsector is de switch naar elektrische voertuigen volop aan de gang. De ‘Electromobility research centre’ MOBI-groep combineert verschillende onderzoek domeinen rond elektrische voertuigen. De onderzoeksgroepen van verschillende disciplines (Battery Innovation Centre, Evergi en E-Powers) organiseren een workshop rond elektrische voertuigen. Tijdens deze workshop worden de verschillende aspecten van elektrische voertuigen toegelicht. Vervolgens zullen de studenten een rondleiding krijgen in de verschillende labo’s waar PhD studenten lopend onderzoek demonsteren. Een laatste deel van de workshop bevat een hands-on activiteit in het studentenlabo.



Er is plaats voor 60 leerlingen.

Magnetisme

Bouw een kompas, een elektromagnetische schommel en een homopolaire motor.

Magneten worden dagdagelijks gebruikt in vele toepassing. Het doel van deze workshop is om de studenten kennis te laten maken met toepassingsmogelijkheden van elektromagnetisme.

Eerst geven we een korte introductie over het concept van magnetisme met permanente magneten. Dan illustreren we het verband tussen magnetisme en elektrische stromen. Hierbij gaan de studenten in groep hun eigen kompas bouwen.

Aan de hand van een aantal experimenten wordt aangetoond hoe een elektrische stroom een magnetisch veld (= elektromagneet) kan opwekken en hoe een variërend magnetisch veld een stroom kan opwekken. Het concept van elektromagneet wordt vervolgens door de studenten gebruikt om (in kleine groepjes van een 4-tal studenten) een elektromagnetische schommel en een homopolaire motor te bouwen. De elektromagnetische schommel toont duidelijk aan dat er een kracht opgewekt wordt met behulp van een stroom, terwijl de homopolaire motor een elementaire motor is die draait rond een batterij.

Vervolgens wordt het principe van de magnetische trein uitgelegd en gedemonstreerd: enerzijds wordt getoond hoe een magneettrein kan zweven boven andere magneten, anderzijds wordt er via een spiraaltrein getoond hoe een magnetische trein zich kan voortbewegen.

Een laatste toepassing die de studenten moeten uitvoeren is de magnetische rem. Een dergelijk rem wordt gebruikt bij attracties in attractieparken. De werking van de rem wordt experimenteel geverifieerd door een magneet doorheen een koperen buis te laten vallen.

Er is plaats voor 25 leerlingen.

 

Waterraket

Waterraket bouwen

In deze workshop gaan we de derde wet van Newton uittesten door een waterraket te bouwen. De raket wordt aangedreven door het actie-reactie principe. Volgens de derde wet van Newton zijn de acties van twee objecten op elkaar gelijk en tegengesteld. Het water dat uitgestoten wordt via de uitlaat zorgt ervoor dat de raket in de andere richting versnelt. In deze workshop gaan we in verschillende groepjes een waterraket bouwen en uittesten. Welke raket vliegt het hoogst?

Er is plaats voor 20 leerlingen

Ultrasound

Analyseer een echografiebeeld

Tijdens deze workshop worden 3-5 verschillende biomedische werktuigen en applicaties toegelicht en gedemonstreerd. Dit omvat zaken zoals beeldvorming op basis van echografie, het meten van spieractiviteit door middel van EMG en Augmented Reality voor medische toepassingen.

Er is plaats voor 30 leerlingen.

Holografische schermen: science fiction of realiteit?

Grote technologie- en mediabedrijven hebben momenteel de mond vol over de metaverse, maar wat is dat eigenlijk en is de technologie hiervoor voorhanden? In deze sessie verdiepen we ons in holografie, hoe het werkt, waar het gebruikt wordt en hoe je er 3D beeldschermtechnologie mee kan maken. We bespreken lichtdiffractie- en interferentiefenomenen, waarom je lasers nodigt hebt, wat het verschil is met klassieke beeldschermen en waarom het bouwen van dergelijke 3D beeldschermen een hele interdisciplinaire uitdaging is.

Er is plaats voor 20 leerlingen. 

Enkel voor derde graad.

Robotic finger

How to make a soft robotic finger?

The workshop is based on the fabrication of tendon based soft-robotic finger using silicon based materials.

Voertaal: Engels

Er is plaats voor 20 leerlingen. 

3D-illustratie van een molecuulmodel

De wondere wereld van de polymeren

Polymeren creëren... kan je leren! Tijdens deze workshop maak je kennis met verschillende chemische methodes om kleine bouwstenen - moleculen - aan elkaar te linken tot lange ketens - polymeren. We gaan in het laboratorium aan de slag met methodes zoals "interface polymerization" voor het maken van nylon of "frontal polymerization" waarmee je een klei in slechts enkele seconden kan laten uitharden. Een creatieve en hands-on workshop over de wereld van materialen en chemie.

Er is plaats voor 25 leerlingen.

Geluidsgolven

De verborgen toepassingen van geluidsgolven

Geluidsgolven spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Ze waarschuwen ons voor gevaren, maken het mogelijk met elkaar te communiceren en zorgen voor ontspanning. Maar is dit alles wat geluidsgolven kunnen? In deze workshop krijg je een beter beeld van wat geluidsgolven eigenlijk zijn. Daarnaast zal je met geluidsgolven aan de slag gaan en ze in enkele toepassingen tot leven zien komen.

Er is plaats voor 20 leerlingen.

Enkel voor derde graad.

Fotonica workshops

Ontdek fotonica: de wetenschap van licht

Ontdek de wetenschap van het licht en lichttechnologie. De leerlingen worden in kleinere groepen van ongeveer 10 lln verdeeld en doorlopen in een doorschuifsysteem 3 van onderstaande workshops. Er zijn verschillende activiteiten waarin de bijzondere eigenschappen van licht aan bod komen, de impact van onderzoek rond fotonica op ons dagelijks leven komt aan bod, en de leerlingen komen in aanraking met verschillende praktische fotonica toepassingen.

  • Kunst met polarisatie
  • 3D hologram met smartphone
  • Bezoek aan het laser labo
  • Light painting
  • Laser doolhof
  • Optische communicatie

Er is plaats voor 50 lln.

UV straling

Zonnecrème 'engineeren'

'We horen allemaal dat zonnestralen schadelijk kunnen zijn, maar weet je precies waarom dit zo is?

Hoe kunnen we ons beschermen tegen de zon? Welke hulpmiddelen en gedrag hebben we ter beschikking? Aan de hand van een paar simpele ingrediënten gaan we zelf zonnecrème maken en die onderling tussen de groepjes vergelijken. Naast een kwalitatieve vergelijking, gaan we echter ook jullie zonnecrème kwantitatief testen!

We zullen ook illustreren met een gespecialiseerde camera wat zonnecrème nu precies doet op je huid!

Er zal tijdens deze workshop zeker ruimte zijn voor vragen die in jullie opkomen.

Er is plaats voor 20 lln.

Heinz Isler schalen

Textiel gewapende-schaal structuren: hun optimalisatie doorheen de jaren

Deze workshop bestaat uit twee delen van 1u met een doorschuifsysteem (totaal 2u). 

Deel 1: Dit deel bestudeert het effect van textielwapening in structurele elementen. Na een korte introductie krijgen de studenten de mogelijkheid om "slimme" en efficiënte elementen te ontwikkelen en hun gedrag te voorspellen. In een tweede fase zal de capaciteit van de gekozen secties vergeleken worden door met één of meerdere studenten er op te gaan staan (tot falen). Het doel is om de studenten duidelijk te maken dat éénzelfde wapening op verschillende manieren benut kan worden en een hoger structureel potentieel bezit in efficiënte configuraties.



Deel 2: Dit deel sluit aan bij de boog-structuren (onderwerp aangehaald tijdens de wetenschapsshow), gekenmerkt door een doeltreffende overdracht van uitwendige belasting doorheen hun vorm tot aan de steunpunten. Schaal-structuren geven niet enkel een uitzonderlijke architecturale vrijheid, vertegenwoordigd door indrukwekkende overspanningen over enkelvoudige, ononderbroken ruimtes, maar veroorzaken daarbovenop (dankzij hun enkel-/tweezijdige kromming) een afname in ongunstige interne krachten. De studenten krijgen in deze workshop de mogelijkheid om, op kleine schaal, zelf optimale schaalvormen te ontwikkelen uit eenvoudige modulaire onderdelen. Het doel is om duidelijk te maken dat met eenvoudige bouwelementen, complexe, maar ook efficiënte structuren bereikt kunnen worden.

Er is plaats voor 40 leerlingen.

Scissor structures

Bouw je eigen festivalconstructie!

In een steeds sneller veranderende maatschappij is het belangrijk om te beschikken over structuren die snel en eenvoudig hun vorm en functie kunnen aanpassen. Denk maar aan ontplooibare systemen voor satellieten, plooibare daken voor sportstadions of tijdelijke lichtgewicht structuren (tenten voor noodsituaties, recreatieve doeleinden, etc.). Een specifiek voorbeeld zijn schaarstructuren, die door middel van efficiënt ontworpen scharnierverbindingen bijna moeiteloos kunnen opgezet en weer gedemonteerd worden alsook over een grote volume-expansie tijdens het ontplooien beschikken. Het doel van deze workshop is om de studenten op kleine schaal zelf schaarstructuren te laten maken via verscheidene "doe-het-zelf kits" van stijve en flexiebele staven. De bedoeling is om de studenten te laten inzien dat men met eenvoudige bouwonderdelen zéér complexe schaarstructuren met de mogelijkheid tot grote volume-expansies kan bekomen.

Er is plaats voor 40 leerlingen.

Biomedische signalen

Biomedische signalen en bio-elektronica

Photoplethysmography (PPG) is een optische techniek die gebruikt wordt om cardiovasculaire activiteit te meten. De techniek wordt onder andere gebruikt in pulse-oximeters en smartwatches om de hartslag en zuurstofsaturatie te berekenen. Het doel van deze workshop is om de studenten kennis te laten maken met PPG, hoe het gebruikt wordt en welke toepassingen het heeft. Verschillende secties zijn voorzien, gaande van een theoretisch toelichting tot de praktische implementatie: theoretische introductie, demo van de PPG Edukit (in-house educatie platform), applicaties van de PPG Edukit (ping-pong toren en 3D printen). 

Er is plaats voor 10 leerlingen.

Wave tank

Windmolens op zee dansen op het ritme van de golven

Tijdens deze workshop maken we gebruik van een wave tank met hierin een model van een offshore wind turbine. De offshore wind turbine is verbonden met een trillingssensor. Als men aan de wave generator draait gaat deze golven opwekken, deze lopen langs de windturbine en gaan trillingen opwekken in de structuur. De sensor op de windturbine zal deze trillingen opmeten en live op een scherm weergeven. We zullen uit de sensor data de frequentie en de intensiteit van de trillingen opmeten.

Er is plaats voor 10 leerlingen.

race wagen

Hoe wordt een elektrische racewagen gebouwd?

Heb je je ooit al afgevraagd hoe het grootste fablab van Brussel gebruikt wordt om een elektrische racewagen te bouwen? Het VUB Racing team neemt je mee op een rondleiding van het Fablab van de VUB. Al 5 jaar lang bouwt VUB Racing hier onder het slogan "BUILT NOT BOUGHT" elektrische racewagens. Na een korte rondleiding en kennismaking met de machines zullen de studenten zelf aan de slag gaan.

Registratie IR wetenschapsshow 2023

Statusbericht

Sorry… This form is closed to new submissions.