
Eline Van Lancker (29) studeerde in 2017 af als Master Communicatiewetenschappen aan de VUB. Vandaag werkt ze als uitgever Lifestyle & Gezondheid bij Uitgeverij Lannoo. ‘Aan de VUB heb ik geleerd om me niet te hard te spiegelen aan anderen, maar om mijn eigen pad te durven volgen.’
Wat houdt je huidige job precies in, en is er een directe link met je studierichting?
Eline Van Lancker: “Als uitgever overzie ik de volledige levensloop van een nieuw boek, van het eerste idee en het conceptuele opzet tot de promotie- en verkoopstrategie. Het is enerzijds een inhoudelijke en sociale job – ik begeleid, samen met ons team van redacteurs, van dichtbij de auteurs -, maar anderzijds is er ook een commercieel luik. Zo moet ik óók mijn budgetten halen op het einde van het jaar. In dat opzicht sluit mijn job mooi aan bij mijn studierichting, waarin ‘communicatie’ altijd heel breed benaderd werd en je niet beperkte tot een enkele expertise.”
Wat is het boeiendste aan je job?
“Dat ik ‘verplicht’ ben om de vinger aan de pols te houden van wat er leeft in de maatschappij. Door de krant te lezen, sociale media te volgen, gesprekken te voeren, probeer ik op te pikken wat mensen bezighoudt. Dat vertaal ik naar een mogelijk boek en ik zoek er de geknipte auteur voor. Of omgekeerd, lees ik de manuscriptvoorstellen die binnenkomen en onderzoek ik of en hoe we ze naar een groot publiek kunnen vertalen. Als de puzzel dan in elkaar valt en ik samen met de auteur en de rest van het creatieve team het boek kan realiseren dat we voor ogen hadden, daar haal ik veel voldoening uit.”
Welke herinneringen heb je aan je studies aan de VUB?
“Ik beken: ik was eerst ingeschreven aan de universiteit van Antwerpen. Maar toen ik in de zomer voor de start van mijn studies twee maanden Summer School deed in Santa Barbara (Californië), voelde ik me bij mijn terugkeer méér aangesproken tot het internationale en ruimdenkende karakter van de VUB. Letterlijk één dag voor de start van het academiejaar heb ik me nog ingeschreven. Een heel intuïtieve beslissing was dat. Vanaf het prille begin sprak de campus me erg aan. Ook nu nog, als ik terugblik op mijn studententijd, is dat leven op de campus mijn warmste herinnering. Ik had er ook een kot, waar het heel vaak de zoete inval was. Van dat community-gevoel heb ik toen enorm genoten.”
Zijn er uit je studietijd bepaalde connecties je bijgebleven?
“Ik heb nog het geluk gehad om les te krijgen van Caroline Pauwels en Jan Loisen. Het waren twee proffen die de gave hadden om niet alleen hun kennis over te brengen, maar dat ook op een warme, inspirerende manier te doen. Ik had nooit het gevoel dat ze eenzelfde riedeltje aframmelden, maar hun les op maat gaven, met als doel om ons, de studenten, persoonlijk te engageren.”
“Mensen die aan de VUB hebben gestudeerd, zijn meestal heel open minded, eerder individuen dan meelopers”

Had je een duidelijk beeld over wat je na je studies zou gaan doen?
“Ik wilde graag reisjournalist worden; reizen en schrijven waren mijn voornaamste passies. Na een stage bij De Morgen ben ik nog een kleine drie jaar voor de krant blijven werken als freelancejournalist, met focus op lifestyle, populaire cultuur en maatschappelijke trends – en jawel, ik mocht ook geregeld op persreis. Vervolgens werkte ik nog anderhalf jaar bij Sabato, het weekendmagazine van De Tijd. Daarna ben ik – na een kort uitstapje als auteur - uitgever geworden, wat eigenlijk wel wat in dezelfde lijn ligt. Alleen heb ik nu de kans om uit te zoomen en met het grotere plaatje bezig te zijn, de thematische krijtlijnen en accenten van de afdeling uit te tekenen, en nauw samen te werken met een getalenteerd en fijn team.”
Zijn de tijden voor studenten nu anders, denk je?
“Ik denk dat de groep van studenten nog diverser is geworden, en dus nog meer de maatschappij weerspiegelt. Wat ik sowieso een positieve evolutie vind. Tegelijk heeft deze generatie de pandemie als student van nabij meegemaakt en dat zou op sociaal vlak wel eens een weerslag kunnen hebben.”
Heeft de VUB jouw denken sterk beïnvloed?
“Ja, en misschien zelfs nog meer dan wat ik hier inhoudelijk heb geleerd. Mensen die aan de VUB hebben gestudeerd, zijn meestal heel open minded, eerder individuen dan ‘meelopers’. Zoals veel tieners, was ik zelf misschien nog wat een kuddedier tijdens mijn middelbare studies. Aan de VUB werd ik alleen al door die inspirerende, inclusieve omgeving gestimuleerd om me niet te spiegelen aan anderen, maar om mijn eigen pad te volgen."
Hoe probeer je vandaag een steen te verleggen in de maatschappij?
“Als uitgever heb ik een commercieel georienteerde functie, maar ik vind het toch heel belangrijk om bijvoorbeeld genoeg diversiteit – voldoende vrouwen, iemand met een andere culturele achtergrond - in onze auteursgroep te krijgen. En ook om thema’s aan te brengen die je echt raken of waarmee je minstens het verschil kan maken. Los van mijn job vind ik het klimaat een heel belangrijk thema, en hoe het contact met de natuur ons gelukkiger kan maken. Ik heb er ook een boek over geschreven, nog voordat ik zelf uitgever werd (Het Groene Geluk, Uitgeverij Snor).”
“Leren uit je vorige stages of jobs en desgewenst opnieuw starten; het hoort er allemaal bij”
Waar droom je nog van in je carrière?
“Toen ik afstudeerde, had ik heel wat dromen die ik wilde najagen en die ik deels al heb kunnen realiseren. Op dit moment droom ik er vooral nog van om met mijn werk meer positieve maatschappelijke impact te hebben en mijn lens te verbreden, want ik lig erg wakker van wat er nu op het wereldtoneel gebeurt. En wie weet, in de verre toekomst, nog een tweede boek dat eerder maatschappijkritisch en essayistisch van aard wordt.”
Heb je een gouden raad voor de studenten die vandaag afstuderen?
“Dat je jezelf de tijd mag gunnen om ervaring op te doen en uit te proberen wat je écht ligt. Leren uit je vorige stages of jobs en desgewenst opnieuw starten, hoort daar ook bij. Je hebt nu die vrijheid, dus mijn raad zou zijn om die ook écht te gebruiken en je niet te hard blind te starten op een ingeslagen pad dat toch niet 100% juist voelt.”
En specifiek voor de studenten van jouw opleiding?
“Aan wie overweegt om in de media te stappen, zou ik misschien nog willen meegeven dat het best een harde sector is met heel wat concurrentie en soms afgunst. Daarom is het des te belangrijker om trouw te blijven aan je eigen waarden en intuïtie. Vriendelijk en meelevend blijven, loont daarbij. Ik merk dat mensen vaak bewondering hebben voor wie doelgericht en daadkrachtig is, maar ik vind op een empathische manier kunnen samenwerken en anderen intrinsiek weten te motiveren een al net zo belangrijke kwaliteit.”
Bio Eline Van Lancker
- Eline Van Lancker
- 29 jaar
- 2013-2017: communicatiewetenschappen
- Uitgever Lifestyle & Gezondheid, Lannoo