Op 22 mei 2023 organiseerde het International Relations Office een succesvolle conferentie over internationale alumnirelaties en de voordelen van het opzetten van een internationaal alumninetwerk voor onze universiteit. De keynote spreker was Sandra Rinc贸n, een expert op het gebied van internationale alumni die uitgebreid over dit onderwerp heeft geschreven. Het evenement was bedoeld om belanghebbenden binnen onze instelling te inspireren en te betrekken, met name collega's die momenteel met internationale studenten en alumni werken.

Gwena毛lle Poulet, onze beleidsonderzoeker voor internationale alumni, startte de conferentie door licht te werpen op het alumnilandschap van de VUB en inzichten en belangrijke bevindingen te geven over de huidige status van onze alumni. Uit haar uitgebreid onderzoek bleek dat een aanzienlijke meerderheid van de internationale alumni ervoor kiest om na hun studies in Belgi毛 te blijven, ondanks dat ze uit alle hoeken van de wereld komen.  Uit het onderzoek bleek ook dat individuele alumni en studenten een sterk verlangen hebben om internationale alumni te engageren en te ondersteunen. Deze cruciale vaststelling onderstreept de dwingende noodzaak om onze middelen effectief in te zetten om een ge毛ngageerd netwerk te cultiveren.

Het hoogtepunt van de conferentie was de boeiende keynote speech getiteld "The Hidden Power of Alumni" door Sandra Rinc贸n, een gewaardeerde auteur van het boek "Engaging International Alumni as Strategic Partners". Tijdens haar toespraak liet Rinc贸n het publiek het onbenutte potentieel zien dat in alumninetwerken schuilt en hoe deze effectief kunnen worden gebruikt om onze universiteit te helpen door middel van voortdurende betrokkenheid. Ze benadrukte het belang van een circulair stappenplan dat bestaat uit het vinden, betrekken, vragen, erkennen en koesteren van deze alumni. Door deze cyclus te volgen, kunnen instellingen zinvolle connecties tot stand brengen en het immense potentieel van hun alumninetwerk benutten. Verder benadrukte Rinc贸n de noodzaak van het vaststellen van gemeenschappelijke doelen en doelstellingen binnen de instelling. Het in kaart brengen van interne belanghebbenden en het cre毛ren van een beknopte routekaart zorgt niet alleen voor een duidelijke richting, maar maakt ook een effectieve toewijzing van middelen, meetmethoden en budgetplanning mogelijk.

students graduating grand place

Sandra Rinc贸n schetste drie essenti毛le pijlers voor succesvolle internationale alumnirelaties. De eerste pijler, investeren, benadrukt het belang van lange-termijnbetrokkenheid, gedeelde doelen en de toewijzing van het benodigde budget. De tweede pijler, wederzijds voordeel, benadrukt het belang van het begrijpen van het perspectief en de behoeften van de alumni. De derde pijler ten slotte, belanghebbenden, omvat het betrekken van alle relevante personen en entiteiten om te zorgen voor een voortdurende betrokkenheid en het koesteren van het alumninetwerk.

Haar presentatie bood waardevolle inzichten en een strategisch kader voor instellingen om hun internationale alumnirelaties te verbeteren. Door in deze pijlers te investeren en een holistische aanpak te hanteren, kunnen universiteiten langdurige banden onderhouden, de betrokkenheid van alumni maximaliseren en het immense potentieel dat in hun internationale alumninetwerk schuilt, ontsluiten.

De lezing van Rinc贸n werd gevolgd door een presentatie van Serge Sych, een expert op het gebied van alumnirelaties met meer dan 25 jaar ervaring. In zijn interactieve sessie schetste Sych een uitgebreid raamwerk voor het opbouwen van effectieve alumnirelaties. Hij beschreef vier progressieve stadia die instellingen kunnen nastreven, beginnend met korte-termijnprojecten met beperkte ondersteuning van het leiderschap en eindigend met een lange-termijnstrategie die wordt ondersteund door leiderschap op hoog niveau en wordt uitgevoerd door een speciale eenheid voor alumnirelaties.

Sychs presentatie bood waardevolle richtlijnen voor de progressieve ontwikkeling van alumnirelaties. Door deze fases te begrijpen en ernaar toe te werken, kunnen universiteiten hun alumninetwerken effectief opbouwen en versterken, waardoor betrokkenheid en steun op de lange termijn worden bevorderd.

Het formele deel van de conferentie werd afgesloten met een dynamische paneldiscussie met externe experts die hun licht lieten schijnen over het belang van alumnirelaties. De panelleden waren Sandra Rinc贸n zelf, Serge Sych, Karin Vanderkerken-Vice Rector Internationalisering aan de VUB, Juan Ray贸n Gonz谩lez-President van het Erasmus Student Network en Dennis Hermans-Hoofd Alumnirelaties aan de VUB. De paneldiscussie gaf veel stof tot nadenken , waarbij de panelleden hun waardevolle ervaringen, idee毛n en best practices deelden voor het cultiveren van betekenisvolle alumnirelaties. Het bood de gelegenheid om de mogelijkheden aan de VUB te bespreken en te begrijpen hoe deze netwerken kunnen worden ontwikkeld, met voldoende tijd voor vragen uit het publiek.

De conferentie werd afgesloten met een netwerkreceptie, waar de deelnemers met elkaar in contact kwamen en betekenisvolle relaties opbouwden met experts uit de industrie op het gebied van alumnirelaties en met collega's van verschillende afdelingen binnen de universiteit.

De conferentie was van onschatbare waarde voor onze universiteit. Het benadrukte het belang van het onderhouden van sterke banden met onze alumni en benadrukte het immense potentieel binnen ons wereldwijde netwerk. Door onze internationale alumni actief te betrekken, kunnen we hun expertise, kennis en middelen inzetten om de reputatie en groei van onze instelling te verbeteren.

We bedanken de keynote sprekers, panelleden en deelnemers voor hun actieve deelname en bijdrage aan het succes van het evenement. Met de opgedane kennis en gelegde connecties is onze universiteit klaar om haar alumnirelaties te versterken en een levendig internationaal alumninetwerk op te bouwen waar onze instelling nog jaren profijt van zal hebben. Door te investeren in de ontwikkeling van een dergelijk netwerk kunnen we het collectieve potentieel van onze alumni benutten en een gemeenschap cre毛ren die zowel de universiteit als onze alumni koestert.