Lucienne Herman-Michielsens was een liberale senator die samen met haar Franstalige collega Roger Lallemand ijverde voor het niet langer strafbaar maken van zwangerschapsafbreking in bepaalde situaties. Het voorstel Lallemand-Herman-Michielsens werd uiteindelijk in 1990 goedgekeurd.  Koning Boudewijn weigerde dit aanvankelijk te ondertekenen, wat leidde tot de uitzonderlijke 'mini-koningskwestie'. Als initiatiefneemster van de abortuswetgeving en voorvechter van vrouwenrechten, beduidt ze een van de belangrijkste vormgevers van het naoorlogse feminisme.
 
Roger Lallemand studeerde af aan de ULB als doctor in de rechten en licentiaat in de Romaanse filologie, alvorens PS politicus te worden. Als advocaat nam hij in de jaren zeventig de verdediging op zich van dokter Willy Peers, die werd opgesloten na het uitvoeren van een abortus. Op deze manier droeg hij heel wat bij samen met Herman-Michielsen inzake vrouwenrechten. Het naar Lucienne Herman-Michielsens vernoemde plein en de Roger Lallemand laan, kaderen binnen het opzet om Brusselse straten vrouwelijker te maken. In de stad dragen slechts drie procent van de straatnamen vrouwennamen, ten opzichte van 22 procent mannelijke namen.
 
Samen met het gemeentebestuur van Elsene huldigden rector Caroline Pauwels en rector Yvon Englert van de ULB vorige week dit symbool van erkenning plechtig in.