Team Alfa ontfermt zich over hightech bedrijven- en onderzoekscentrum van Green Energy Park
Geen onderzoek en innovatie zonder gebouwen. Dat geldt ook voor het Green Energy Park, de innovative onderzoekscampus van de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel in Zellik. Zij vonden in Team Alfa een partner voor het ontwikkelen, financieren, bouwen en exploiteren van een hightech bedrijven- en onderzoekscentrum. Het belooft een innovatieve en gezonde werkomgeving te worden waar de ontmoeting tussen onderzoekers, studenten, bedrijven en instellingen centraal staat.
Team Alfa is een consortium van twaalf bedrijven: MeetDistrict, Ghelamco Invest, Robuust, Jasper-Eyers, Ingenium, Tractebel, Surreal, Network Consulting,RunDCRun, Pro- data, BAM en ABB. Zij staan straks in voor de bouw van die gebouwen met een oppervlakte van 45.000m² in het hightech bedrijven- en onderzoekscentrum in Zellik.
In 2022 zullen de eerste twee gebouwen opgeleverd worden: een datacenter (verticaal, CO2-neutraal, voor onder meer de huisvesting van de servers van het UZ Brussel en de VUB) en een industrieel labo en innovatiehub. Concreet gaat het over een industrieel gebouw voor grootschalige proefopstellingen en demonstraties, zoals een experimenteel operatiekwartier.
In 2024 wordt het ‘Alfa-gebouw’ opgeleverd, een multifunctioneel gebouw van 30.000m² waar bedrijven en onderzoekers samen kunnen werken en kennis kunnen delen.
Foto: het innovatiecentrum met industrieel labo van Green Energy Park
Investering van 130 miljoen euro
MeetDistrict is een fullservice operator van kantooromgevingen in Gent, Antwerpen, Brussel en Diegem, en zal het project concreet uitwerken. Er is een investering van 130 miljoen euro mee gemoeid. Simon Gheysens is projectleider van MeetDistrict:
“Voor dit ambitieuze state-of-the-artproject is Ghelamcode ontwikkelaar en MeetDistrict de operator. We behoren tot de weinige partijen die beiden kwalificaties voor projecten van een dergelijke omvang in huishebben.”
Of een investering van 130 miljoen een groot risico is, willen we weten.
Als er 2.000m² kantooroppervlakte gevraagd wordt en wij bouwen 30.000m², dan kun je van een risico spreken. Maar het is een berekend risico. We denken mee hoe we de site een identiteit kunnen geven, vanuit het uitgangspunt dat we samen onderzoeksintensieve bedrijven vinden die op een wetenschaps- en innovatiepark willen huren. Ik zie de animo vanuit de bedrijfswereld snel toenemen wanneer de onderzoeksgroepen zich hier gevestigd hebben.”
"Ik zie de animo vanuit de bedrijfswereld snel toenemen wanneer de onderzoeksgroepen zich hier gevestigd hebben." - Simon Gheysens
Opleveren in 2022
In 2022 moet zowel het datacenter als het innovatiecentrum met het industriële labo, opgeleverd worden. Het lijkt kort dag. Niet voor Gheysens:
“We zitten nu in een gebouw met iets meer complexiteit en een oppervlakte van 85.000m² (de Ghelamco-arena in Gent). We hebben dat op negen maanden tijd neergezet. In 2024 zou dan het hoofdgebouw, het Alfa-gebouw, klaar zijn. Het hoofdgebouw zal bij voorkeur zonder actieve verwarming of koeling functioneren. De koude- en warmte-energie komt dan van het datacenter. We kunnen op die manier een van de eerste CO2-neutrale gebouwen worden die zowel warmte als koude van een smart energy grid krijgen."
"Op de gelijkvloerse verdieping komen een auditorium en voldoende ruimtes waar aan grote groepen opleidingen kunnen gegeven worden. In het befaamde Technology Readiness Level zit je daarmee op het allerhoogste niveau. Het Alfa-gebouw moet een eyecatcher worden, zodat het vanaf de Ring zichtbaar is. Voor grote bedrijven is zichtbaarheid een voorwaarde om zich te vestigen. Als je hier internationale bedrijven kunt samenbrengen met onderzoeksgroepen, dan krijg je een smeltkroes van innovaties met grote exposure naar de buitenwereld.”
"We kunnen een van de eerste CO2-neutrale gebouwen worden die zowel warmte als koude van een smart energy grid krijgen." - Simon Gheysens
Gezonde werkplek
"Meetdistrict verhuurt gezonde werkplekken", zegt Simon Gheysens. "Een goede werkplek is een plek waar je productief kunt werken. Waar frisse lucht zorgt voor frisse ideeën. Waar overvloedig daglicht bijdraagt tot een heldere blik. Waar de indeling van de werkruime het groepsgevoel bevordert. En waar het zicht uit het raam niet deprimeert, maar inspireert. Volgens studies van Google (waar Ghelamco ook aan verhuurt, voornamelijk in Polen) neemt in een dergelijke omgeving het ziekteverzuim met 15% af."
"MeetDistrict hanteert een ver doorgevoerde digitalisatie. Met een smartphone regelt de huurder letterlijk alles: van het boeken van een vergaderruimte, werkplek en parkeerplaats, het betreden en verlaten van de ruimtes, het switchen van kantoorruimtee, de klimaatregeling, ... Waardoor we correct kunnen afrekenen, volgens gebruik. Die expertise kunnen we ook aan huurders aanbieden die van onze 'turnkey fit out'-formule willen gebruik maken. Daarin zit al onze technologie vervat, samen met de technologie die door de VUB, het UZ Brussel en de onderzoekspartners op de site ontwikkeld zal worden."
"Met MeetDistrict bespelen we een apart segment in de markt. Het coworking-aanbod in de gemeenschappelijke ruimtes start vanaf 35 euro per maand. Maar onze focus ligt voornamelijk op het aanbieden van privatieve werkplekken."
Lees meer over Green Energy Park:
- Vlaams Minister Hilde Crevits opent Smart Village Lab op Green Energy Park
- Smart Village Lab: proeftuin voor spreiding van elektriciteitsgebruik
- Vlaio erkent Green Energy Park als economisch speerpuntproject
- "Dit wordt de showroom van de Vlaamse innovatie"
- Green Energy Park en Flux50: betaalbare energie voor alle consumenten
- Op weg naar klimaatneutrale energiegemeenschap in Green Energy Park
- “Wij staan paraat voor de nieuwste generatie supercomputers”
- VUB-onderzoekers willen myceliumlab bouwen op Green Energy Park
Green Energy Park vzw is op 4 juli 2019 opgericht in een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel. Als Strategisch Proeftuincentrum, stimuleert Green Energy Park de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheden en eindgebruikers door hen ‘living labs’ aan te bieden waar ze hun innovatieve ontwikkelingen kunnen testen, verfijnen en tentoonstellen in een realistische omgeving.
Met de proeftuinen en haar kennis-, expertise- en opleidingscentrum wil Green Energy Park de brug vormen tussen onderzoek, ontwikkeling en economie binnen vier onderzoeksdomeinen: energie en mobiliteit, het ziekenhuis van de toekomst, slimme regio’s en biotechnologie.