In 2015 overwoog twintig procent van de jongeren wereldwijd om te migreren vanwege hoge jeugdwerkloosheidcijfers in hun vaderland. Wanneer ze aankomen in hun nieuwe land, moeten ze zich integreren en de taal van dat land leren om te kunnen meedraaien in de maatschappij. Roxana Rădulescu (27) uit Roemenië woont ondertussen al drie jaar in Brussel en doctoreert aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

 
Rădulescu heeft er bewust voor gekozen om haar masterstudie Artificiële Intelligentie aan de VUB te volgen, omdat de professoren haar dan al kenden en ze kon bewijzen dat haar punten goed waren om een doctoraat te beginnen.

Er zijn veel studentenorganisaties die feestjes en trips in Brussel organiseren


Dankzij haar studies maakte ze al snel vrienden. “In mijn klas zaten internationale en Belgische studenten. Het is uiteraard makkelijker om contact te leggen met internationale studenten, omdat die in dezelfde situatie zitten als jij, maar ik heb ook contact gelegd met de Belgische studenten. Ook zijn er veel studentenorganisaties die feestjes en trips door Brussel organiseren. Door naar zo’n activiteiten te gaan heb ik snel vrienden gemaakt en ben ik snel geïntegreerd.”

 
Voor Roxana was Nederlands leren niet meteen noodzakelijk. In Brussel wordt voornamelijk Frans gesproken en in Roemenië wordt Frans onderwezen als tweede taal. Ze moest dus alleen haar Frans een beetje opfrissen. Aan de universiteit verliepen alle lessen in het Engels. Rădulescu ondervond dus maar weinig hinder van het feit dat ze geen Nederlands sprak. “Vorig semester ben ik toch Nederlandse lessen gaan volgen in avondschool, omdat ik mogelijk nog een aantal jaren in België wil blijven en het dan handig is om Nederlands te kennen. Een extra taal kennen biedt sowieso voordelen.” Op het werk hoort ze wel Nederlands wanneer haar Vlaamse collega’s met elkaar praten.


In Roemenië stond AI nog in zijn kinderschoenen


“Op een universiteitsbeurs in Roemenië kwam ik in contact met de VUB. Ik koos voor deze universiteit omdat het studieprogramma me erg aansprak en de studie veel goedkoper is dan in het Verenigd Koninkrijk. In Roemenië stond Artificiële Intelligentie toen nog in zijn kinderschoenen.”

 
Het is ook dankzij haar ouders dat Rădulescu in het buitenland kon studeren. “Als mijn ouders niet bereid waren geweest om mijn masterstudies en huisvesting in Brussel te betalen, dan was ik nooit vertrokken. Zo kon ik me volledig focussen op mijn studies en moest ik niet werken om huisvesting, eten enzovoort te betalen.”

 
Bron: www.stampmedia.be
Tekst en foto: Iris De Bondt



 
Meer weten over de Master of Science in Applied Sciences en Engineering: Computer Science? Visit we.vub.ac.be/nl/master-computer-science
Alle masteropleidingen? www.vub.ac.be/opleiding/masters
Het VUB Artifical Intelligence Lab? https://ai.vub.ac.be/