Feestelijke uitreiking VUB-literatuurprijs op TAZ

Slampoëte Lisette Ma Neza nam zaterdagochtend 7 augustus 2021 de VUB Luc Bucquoye literatuurprijs in ontvangst.  Dit gebeurde in het cultuurcentrum De Grote Post tijdens Theater Aan Zee in Oostende. Aan de VUB Luc Bucquoye literatuurprijs is een bedrag van vijfduizend euro verbonden.

VUB-rector en gastcurator van TAZ Caroline Pauwels sprak Lisette Ma Neza lovend toe.

“Je staat voor de enorme veerkracht van een generatie die het voorbije anderhalf jaar stormen doorstond dicht bij huis, maar die zich ook waardig liet horen als op het bredere wereldtoneel terechte reden tot bezorgdheid en verontwaardiging was. Ook voor dat hoopvolle engagement, dat een wezenlijk fundament is van jouw literatuur, buigen we vandaag diep het hoofd. En ja, we brengen ook hulde aan het volwaardige literaire karakter van de slampoëzie, aan de maatschappelijke betrokkenheid die in haar DNA geweven zit, en aan haar intense betrokken band tussen schrijver en hoorder.”

"Liesette Ma Neza staat voor de enorme veerkracht van een generatie die het voorbije anderhalf jaar stormen doorstond" - rector Caroline Pauwels

Lees hier de laudatio voor Lisette Ma Neza.

De keuze voor Lisette Ma Neza werd door de jury als volgt geformuleerd: “Met Lisette Ma Neza bekronen we niet enkel een nieuwe literaire stem van onze studentengeneratie, maar ook een volwaardig literatuurgenre dat erkenning verdient.”

De jury bestond dit jaar uit Ilke Froyen (Directeur Internationaal Literatuurhuis Passa Porta), Sofie Gielis (docente PXL-MAD en recensente) en Dalilla Hermans (schrijfster en columniste), onder voorzitterschap van VUB-professor Wim Vandenbussche.

De Vrije Universiteit Brussel reikt dit jaar twee VUB Luc Bucquoye prijzen voor de literatuur uit. Schrijver en dichter Donald Niedekker neemt zijn prijs officieel in ontvangst in het najaar in Brussel.

Lisette Ma Neza

Lisette Ma Neza (Leiderdorp NL, 1998) studeerde film aan de LUCA-School of Arts in Brussel. Ze verscheen als de stem van een nieuwe literaire generatie toen ze in 2017 het Belgisch Kampioenschap in Poetry Slam won. Ze deed dat als eerste Nederlandstalige, eerste vrouw en eerste dichter van kleur ooit. In 2018 werd ze vice-wereldkampioene Slam Poetry in Rio de Janeiro.

Bekijk alle foto's van de prijsuitreiking op Flickr (© VUB / Steve Dinneweth).

Laureate Lisette Ma Neza en Luc Buquoye

Laudatio door VUB-rector Caroline Pauwels.

Voorzitter van de jury: Wim Vandenbussche, VUB-professor Nederlandse Taalkunde

Lisette Ma Neza en band