Asmae zit zelf in haar derde bachelor Geneeskunde. Zij nam als nieuwe student zelf deel aan de initiatieven van Auxilio! en zet dit engagement nu verder. Naast een online project met notities en examenvragen, organiseert Auxilio! activiteiten zoals een introductieavond voor nieuwe gezichten op de campus. Initieel ontstond Auxilio! als een initiatief om de slaagkansen van kwetsbare studentengroepen te verhogen.
Asmae zelf denkt niet in afzonderlijke groepen en heeft het tijdens het interview vooral over de VUB, de campus en de studenten als een geheel. Als educatieverantwoordelijke focust ze zelf vooral op de onderwijskant. Ze vertelt haar verhaal met een warm engagement, recht uit het hart.
Educatief en sociaal mentorschap
“In ons mentorproject nemen hogerejaarsstudenten een ‘mentorkindje’ onder de arm en geven hem of haar tips en tricks over wat belangrijk is in de studies, hoe je moet plannen, hoe je bepaalde cursussen het best aanpakt”, vertelt Asmae. “We organiseren collectieve studeersessies, bij voorbeeld voor een buisvak zoals Chemie. We maken dan samen oefeningen, motiveren en coachen de studenten. We stimuleren hen voor een goede studiemethode. We hebben ook een project waarin studenten hun notities, samenvattingen en zelfs examenvragen delen op een Google Drive.”
De activiteiten van Auxilio! sluiten erg aan bij de VUB Studiebegeleiding. “Dat is zeker zo, maar bij ons is het van student tot student vanuit een vrijwillig engagement”, duidt Asmae het verschil. “Wij merken vaak dat sommige studenten hun vragen liever aan een medestudent stellen dan aan een studiebegeleider. Het idee leeft dat een medestudent je beter begrijpt, al is dat daarom niet zo. Wij zien onze rol vooral voor kleine vragen in het dagelijkse leven van de student, voor de dingen die je snel even tussendoor wil vragen. De studiebegeleiding biedt een meer professionele, structurele benadering op afspraak. Wij verwijzen studenten ook steeds door naar de studiebegeleiding en maken reclame voor hun activiteiten. Zo helpen we mee de drempel te verlagen voor eerstejaars. Al werken we niet uitsluitend voor hen. Ook oudere studenten doen beroep op ons.”
Naast het educatieve is er natuurlijk ook het sociale en het culturele. “Integratie op de campus is belangrijk om je goed in je vel te voelen. Voor vele studenten is het allemaal nieuw: de campus, het kot, de medestudenten. Wij willen iedereen het gevoel geven dat hij of zij welkom is. Je goed voelen op de universiteit is toch een belangrijke factor voor studiesucces.”
Bruggen bouwen en verbinden
Auxilio! trekt vele studenten uit de Biomedische Wetenschappen en Farmacie. “De allereerste voorzitter zat echter in Geneeskunde net zoals ik”, verduidelijkt Asmae. “Ik vind trouwens dat we er wel in geslaagd zijn om studenten uit alle richtingen in Jette te aan te spreken. Zeker met onze educatieve activiteiten bereiken we een breed publiek.”
“Op het vlak van sociale en culturele activiteiten staan we daar nog niet”, bekent Asmae. “Voorlopig bereiken we eerder de studenten die zich niet zo aangesproken voelen door het folkloristische studentenleven. Wij amuseren ons ook, maar dan zonder alcohol. Om die reden komen sommige studenten niet naar onze activiteiten. Dat vinden we jammer. Eigenlijk zouden we het net fijn vinden dat ook zij eens deelnemen bij ons. We proberen in elk geval zelf bruggen te slaan met de andere studentenverenigingen en gezamenlijke campusactiviteiten op te zetten. Ikzelf deed mee aan Teddy Bear Hospital van BeMSA. Aan het moordspel van GK doen we ook graag mee.”
Empathie en de kleine, warme universiteit
“Mijn motivatie haal ik uit mijn passie om te helpen”, getuigt Asmae. “Ik vind het echt fijn dat iemand mij in de gang aanklampt en ben nog blijer wanneer ik die persoon dan ook echt kan helpen. Ik heb ook als jobstudent bij de inschrijvingen gewerkt, dus ik weet heel wat over de administratie dat andere studenten soms niet weten of opmerken.”
Als voedingsbodem voor een goed gevoel en engagement ziet Asmae de kleinschaligheid van de VUB. “Wanneer je naar de VUB vertrekt om te studeren heb je toch wel wat schrik: het lijkt zo groot en je vraagt je af of je wel vrienden zal maken. Het antwoord is er snel. De VUB is eigenlijk heel klein en knus en al snel voel je jezelf er thuis. Een klein duwtje in de rug van Auxilio! kan daartoe alleen maar bijdragen. Ik ben blij dat ik daaraan kan meewerken.”
Tijdens het hele interview maakt de warme zorgzaamheid van Asmae indruk. Haar verhaal en engagement komt duidelijk recht uit het hart. Ze wordt over enkele jaren vast een even zorgzame dokter.
Meer info over Auxilio! vind je op hun website of in de Facebookgroep.
Net als Asmae Geneeskunde studeren? Dan moet je hier zijn.