Op 2 mei 2025 nemen studenten van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Erasmushogeschool Brussel (EhB) het woord tijdens de jaarlijkse Students’ Speakers Corner in Bozar. In het kader van Difference Day, dat de Internationale Dag van de Persvrijheid viert, delen zij hun visie op de wereld. Geen vrijblijvende meningen, wel indringende en persoonlijke verhalen over onrecht, desinformatie, identiteit en inclusie. Wie luistert, wordt uitgedaagd om anders te kijken en kritischer te denken.

Kom luisteren op 2 mei in Bozar en laat je raken, uitdagen en inspireren door onze studenten. 

Students’ Speakers Corner is een initiatief van de Universitaire Associatie Brussel en vormt elk jaar een vast onderdeel van Difference Day. De studenten bereiden hun toespraak voor via een masterclass en persoonlijke coaching. Het resultaat is een krachtige speech van vijf minuten voor een live publiek, en een verkorte versie van anderhalve minuut die professioneel werd opgenomen. Drie van deze teaser-video’s lichten we hieronder uit.

"A world that lets children die condemns itself" – Adame Lakhouit 

Adame Lakhouit kiest ervoor om zelf niet te spreken, maar zijn stem af te staan. Aan Salma, een meisje van tien uit Gaza, wiens realiteit wordt getekend door oorlog en overleven. Adame’s speech is geen persoonlijke getuigenis, maar een bewust politiek statement. Hij stelt de vraag: wat is het nut van spreken, als anderen zelfs dat fundamentele recht niet hebben? Zijn vijf minuten zijn een eerbetoon aan hen die monddood zijn gemaakt.

"Don’t see boxes as a manual" – Saskia Loomans

Saskia Loomans vertelt hoe ze als kind al in een hokje werd gestopt. Het label ‘autisme’ werd haar identiteit, en met dat label kwamen ook de voorspellingen: studeren zou er nooit inzitten. Toch staat ze vandaag als universiteitsstudent op het podium. In haar speech waarschuwt ze voor de gevaren van stereotiepe denkkaders. Hokjes kunnen richting geven, zegt ze, maar mogen nooit iemands potentieel bepalen.

"We are being conditioned, not informed" – Anis El Bali 

Volgens Anis El Bali leven we niet in een tijd van informatie, maar van manipulatie. Hij toont hoe algoritmes ons sturen, hoe fake news emoties aanvuurt, en hoe digitale leugens zich vertalen naar reëel geweld. Desinformatie is geen abstract begrip meer, maar een wapen in een strijd om macht en perceptie. Toch eindigt zijn betoog niet in fatalisme: er is een uitweg, zegt hij. Via bewustwording, onderwijs en technologische weerbaarheid.

Dit zijn slechts drie van de dertien studenten die op 2 mei in Bozar hun stem laten horen. De onderwerpen variëren van mentaal welzijn tot Europese democratie, van consumentengedrag tot sociale uitsluiting. 

De volledige reeks teaser-video’s is hier te bekijken: https://www.youtube.com/playlist?list=PLkh7rbvMs-Wzjy_OwTZ9cQxMvMKglgXvN

 

Ben je gefascineerd door taal, literatuur, kunst en cultuur? Door geschiedenis, archeologie en erfgoed? Of filosofie?

Kies voor een VUB-opleiding en verdiep je kennis:

ONTDEK ALLE OPLEIDINGEN