
Maxim Van de Wynckel, onderzoeker in het WISE-labo aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), verdedigde op 30 juni laatstleden zijn doctoraat in de computerwetenschappen. Hij deed zes jaar onderzoek naar een probleem waar veel moderne technologie tegenaan loopt: hoe kunnen systemen die de locatie van mensen of objecten binnen gebouwen bepalen, beter met elkaar samenwerken?
Binnenlocatiebepaling, ook wel indoor positionering genoemd, wordt frequent gebruikt. Denk aan apps die je door een ziekenhuis gidsen, systemen die in een fabriek volgen waar machines of goederen zich bevinden, of toepassingen in musea, luchthavens en winkelcentra. Maar er is een probleem: elk systeem is ontworpen voor één gebouw of situatie. Ze spreken een andere "taal", en werken niet samen met andere systemen.
“Er bestaan veel verschillende technologieën, zoals Bluetooth, Wi-Fi of sensoren, maar ze zijn niet met elkaar gelinkt”, legt Van de Wynckel uit. “Dat maakt het moeilijk om systemen te hergebruiken of om gebruikersgegevens op een veilige manier te delen.”
In zijn doctoraat ontwikkelde hij oplossingen om het probleem aan te pakken. Hij bedacht onder meer POSO, een soort woordenboek waarmee systemen locaties op een gelijkaardige manier kunnen beschrijven. Daardoor kunnen ze elkaars data beter begrijpen. Ook werkte hij aan SemBeacon: een Bluetooth-systeem dat extra informatie toevoegt aan bakens (beacons), zodat apparaten beter weten wat ze precies detecteren, bijvoorbeeld “dit is een nooduitgang” of “dit is een rolstoeltoegankelijke ingang.”
Daarnaast ontwikkelde hij OpenHPS, een open en flexibel softwareplatform waarmee ontwikkelaars gemakkelijk nieuwe toepassingen kunnen bouwen die gebruik maken van verschillende technologieën tegelijk. “Met OpenHPS tonen we dat samenwerking tussen systemen geen toekomstmuziek is. Het kan nu al”, zegt Van de Wynckel.
Een ander belangrijk deel van zijn onderzoek ging over ontdekbaarheid: hoe kunnen apparaten of gebruikers snel weten welke positioneringssystemen beschikbaar zijn op een bepaalde plaats? Daarvoor onderzocht hij onder andere hoe je zulke diensten zichtbaar maakt via het internet, of via Solid pods, persoonlijke opslagplaatsen waarin gebruikers zelf beslissen wie hun locatiegegevens mag gebruiken. “Gebruikers moeten de controle houden over hun eigen gegevens. Zeker bij gevoelige locaties, zoals in de zorg of in woningen, is dat cruciaal,” benadrukt hij.
Zijn werk werd ondertussen gepresenteerd op internationale wetenschappelijke conferenties. Zo publiceerde hij in 2022 een paper over de POSO-ontologie op de International Semantic Web Conference (ISWC), en stelde hij op de International Conference on Indoor Positioning and Indoor Navigation (IPIN) een privacyvriendelijke architectuur voor op basis van Solid. In 2023 publiceerde hij de SemBeacon-specificatie, die intussen door meerdere ontwikkelaars wordt opgepikt. Daarnaast leverde hij tussen 2020 en 2025 verschillende bijdragen aan het OpenHPS-framework, waaronder algoritmen en datasets die vrij beschikbaar zijn als open source.
“Mijn doel is om binnenlocatie-technologie even universeel te maken als GPS, maar dan met aandacht voor samenwerking, aanpasbaarheid en privacy,” besluit Van de Wynckel.
Meer
Link naar Phd: https://researchportal.vub.be/en/publications/interoperable-and-discoverable-indoor-positioning-systems