Op zoek naar je eerste job na het behalen van je diploma? Of ben je al even actief op de arbeidsmarkt en voel je dat het tijd is voor nieuwe uitdagingen? VUB alumni vormen een geëngageerd netwerk en helpen elkaar graag verder met inspirerende inzichten en ervaringen. Want hoe zet je nu die eerste stappen in de zoektocht naar een job, en hoe weet je wanneer je the right fit gevonden hebt? Tijdens een webinar vertelden alumni ‘die werken aan VUB’ waarom zij ervoor kozen bij hun Alma Mater aan de slag te gaan. VUB is een grote organisatie en huisvest een groot aantal diverse profielen. De panelleden deelden ook praktische tips and tricks die je op weg helpen naar een bloeiende loopbaan - aan de VUB of ergens anders, aan jou de keuze. Wij lijsten de belangrijkste adviezen nog even voor je op. Ontdek, laat je inspireren en find your professional purpose!

VUB zoekt talent: bekijk alle VUB-jobs.

VUB biedt mooie kansen voor starters 

Ben je – net als vele andere VUB-ers – verliefd geworden op de campus en wil je na je studies niet vertrekken? Geen paniek, VUB heeft vaak vacatures en we zoeken gevarieerde profielen.

Je krijgt mooie kansen aan onze universitaire instelling, omdat wij natuurlijk levenslang leren stimuleren. Ons personeel kan naar opleidingen, seminaries, webinars, conferenties, workshops gaan … zodat ze zich blijven ontwikkelen en groeien in hun functie.

Het volledige VUB team beschikt over een ontzettend grote knowhow, ieder met zijn eigen specialisaties. Je hebt dus een fantastisch team om van te leren en je wegwijs te maken in zowat alle aspecten van je loopbaan. 

Benieuwd naar wat VUB te bieden heeft? Houd onze vacaturepagina in de gaten.

Wil je weten hoe een sollicitatieprocedure er doorgaans uitziet? We leggen het kort even voor je uit.

  • Je stuurt een CV en motivatiebrief in.
  • Deze worden geanalyseerd door het rekruteringsteam.
  • De weerhouden kandidaten worden uitgenodigd voor een (digitale) proef waarmee we je competentieniveau peilen.
  • Het rekruteringsteam maakt opnieuw een selectie van de kandidaturen.
  • In de finale stap wordt je uitgenodigd voor een gesprek met de selectiecommissie (bestaande uit de leidinggevende recruiter, collega’s van de dienst en een VUB collega van een andere dienst).

Er is ruimte om te experimenteren

Hoewel er nog steeds een hiërarchische structuur bestaat binnen onze universiteit, streven we toch naar vernieuwing. Je moet natuurlijk een onderscheid maken tussen grote projecten en kleine initiatieven. De ene kennen een trage realisatietermijn, terwijl de ander na enkele goede pitches bij de juiste personen en de nodige goedkeuringen al kunnen opstarten.

Deze ruimte om te experimenteren krijg je echter niet overal. Heb je een goed idee waar jij je vol enthousiasme in wil smijten? Ga ervoor! De vrijheid om deze kans te creëren, is er.

De VUB-student staat centraal 

Als universiteit werken we uiteraard voor onze studenten, maar ook mét onze studenten. Wat wij doen staat steeds in het teken van een kwaliteitsvolle, efficiënte en aangename academische carrière. De ondersteuning en begeleiding van studenten is dus helemaal niet beperkt tot studietrajectbegeleiders.

Heb je een hart voor studenten? Dan kan je niet missen met een job aan VUB.

Trek de wereld in

Een netwerk uitbouwen begint vanaf dag één. Connecteer met je medestudenten, je proffen en je assistenten. Wacht niet om aan je carrière te denken tot je je diploma in handen hebt. Doe al ervaring op tijdens je studies met vakantiejobs, weekendwerk of vrijwilligerswerk. Je kiest best een baantje dat in lijn is met je studies of de job die je later wil gaan uitoefenen, zodat je het werkveld al leert kennen. Op die manier krijg je de kans te ontdekken waar je sterktes liggen en welke dingen je graag doet, en welke niet.

Ook in het buitenland vallen interessante opportuniteiten te rapen en VUB is zich daarvan bewust. Daarom investeren we meer en meer in buitenlandse mobiliteiten, zowel voor de studenten als voor het personeel. Grijp deze kansen om ervaring op te doen en je netwerk voorbij de grenzen van België uit te breiden.

EXTRA TIP: Ga het niet altijd te ver zoeken. In Brussel hebben we een unieke internationale gemeenschap. Trek de stad in, ontmoet mensen, leer Frans – zelfs als het geen verplicht vak is. Zowel binnen als buiten de Belgische arbeidsmarkt is dit een extra troef.

Wees een denker én een doener 

In de loop van onze academische carrière leren we om kritische en analytische denkers te worden. Maar op een zeker moment heb je alle bronnen gecheckt en de probleemstelling volledig ontleedt. Dan is het tijd voor ACTIE.

Wees de persoon die beleidsstrategieën weet om te zetten in een duidelijk stappenplan. Walk the talk, practice what you preach. Vele alumni zijn trots op onze waarden en willen er graag voor werken, en ook actief aan werken. Draag de VUB visie uit en toon je maatschappelijk engagement door concrete acties af te stemmen op de noden van een veranderende samenleving en de actuele tijdsgeest.

Over de sprekers

Dit artikel kwam tot stand dankzij de wijze beroepslessen van deze VUB Alumni ‘die werken aan de VUB’:

Nina studeerde Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen aan de VUB. Tijdens haar studies heeft ze als jobstudente voor VUB gewerkt en is na haar studies meteen aan de slag gegaan bij het Infopunt Studenten. Tijdens haar loopbaan heeft ze verschillende functies uitgeoefend bij diverse diensten. Momenteel werkt ze als beleidsmedewerker PR bij de faculteit Wetenschappen.

Bart is een alumnus van de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie. Tijdens zijn academische carrière ontdekte hij twee grote passies: 1. judo en 2. de VUB zelf. Deze tweede passie is de reden dat hij na een job bij de Vlaamse Judofederatie terugkeerde naar de VUB. Bart is sinds twee jaar Diensthoofd Huisvesting. Zijn team beheert alle 1.500 VUB studentenkoten, en dat aantal zal nog groeien.

Lynn keerde na een bewogen carrière met buitenlandse ervaringen ook terug naar de VUB op vraag van uittredend rector Caroline Pauwels. Ze werd gerekruteerd om onder andere een beleid en strategie op te zetten om de verbinding tussen de VUB en Stad Brussel te versterken.

In haar functie werkt Lynn nauw samen met heel veel diensten van de VUB, met onze Franstalige zusteruniversiteit de ULB en met Brusselse partners die de waarden van de universiteiten delen en maatschappelijke meerwaarde voorzien voor studenten en alle inwoners van de stad.

Heleen verhuisde na haar bacheloropleiding van Nederland naar België. Ze rondde via een voorbereidingsprogramma haar master in de communicatiewetenschappen af en is eveneens “blijven hangen” bij VUB, op de dienst marketing en communicatie (MARCOM). Heleen is verantwoordelijk voor alle activiteiten die met studentenrekrutering te maken hebben – van de organisatie van events tot allerlei infomateriaal dat een studiekiezer nodig heeft.

Bert heeft een diploma computer sciences op zak en werd meteen door de VUB aangenomen om een nieuwe applicatie te ontwikkelen. Als organisatie hebben we oog voor talent en dat houden we dan natuurlijk ook graag bij ons.

De ICT-dienst is een erg grote dienst, zij moeten uiteraard alle systemen voor zowel al onze studenten als ons personeel draaiende houden. Daarnaast ontwikkelen ze zoals gezegd ook nieuwe software, zodat we als unief steeds mee zijn op vlak van technologie.

Sarah verloor haar hart aan de VUB als studente. Na haar studies psychologie is ze aan de slag gegaan bij de dienst Mens & Organisatie (M&O) bij VUB. De dienst staat in voor het volledige personeelsbestand van VUB. Nieuwe medewerkers passeren steevast langs Sarah (of een collega) tijdens het rekruteringsproces, maar ook nadien voor het in orde brengen van het contract. Sarah heeft een zeer gevarieerd takenpakket en werkt samen met verschillende teams binnen de VUB.

Zij deelden hun inspirerende verhaal met onze VUB gemeenschap via een online panelgesprek. 

Op zoek naar nog meer carrièretips en inhoudelijke inspiratie? Klik hier.

Een initiatief van het VUB Alumninetwerk

Dit format kwam tot stand dankzij een goede samenwerking met de Oudstudentenbond (OSB), het VUB Career Center en de facultaire alumniverenigingen.



Een mooi voorbeeld van hoe je via samenwerking kan bouwen aan duurzame verbindingen. Want door masters, PhD-studenten en pas afgestudeerden in contact te brengen met alumni, bouwen we aan een uniek alumninetwerk én dus ook aan de toekomst! #DeWereldHeeftJeNodig