Mentor & Professional Sabe De Graef over Geschiedenis, Rechten en sociale engagementen

Wil jij net zoals Sabe Geschiedenis of Rechten studeren? Ontdek dan snel de opleiding!

Sabe De Graef heeft zowel een bachelor- en masterdiploma Geschiedenis als een bachelor- en masterdiploma Rechten op zak. Dat ze zich makkelijk laat meeslepen en warm maken voor allerlei initiatieven heeft haar in het verleden al veel leerrijke ervaringen opgeleverd. Zo raakte ze tijdens haar studies aan de VUB verzeild in de studentenraad en werd ze ook vicepresident van VVS, de overkoepelende organisatie van alle Vlaamse studentenraden. Haar academische expertise, jarenlange engagement en meerdere buitenlandervaringen hebben haar belangrijke professionele vaardigheden bezorgd die ze vandaag kan inzetten in haar job als advocate. 

“Ik ben van nature uit een enthousiast persoon die zich graag stort op leuke initiatieven. Ook in het middelbaar was ik al heel actief en het was dan ook niet meer dan logisch dat ik mij ook zou engageren voor de studentenraad van de VUB. Als tweedejaarsstudent kwam ik al terecht in de raad van bestuur en later werd ik ondervoorzitter van VVS. Ik heb ook een aantal geweldige buitenlandervaringen achter de rug. Tijdens mijn Erasmus in Frankrijk kwam ik erachter hoe ik op mijn eigen benen moest staan, maar leerde ik ook best veel over de Franse geschiedenis. Later volgde ik nog een aantal zomercursussen aan Oxford en Cambridge. Beide ervaringen hadden een heel andere insteek, maar hebben enorm bijgedragen tot mijn groei als persoon.” 

Studentenvertegenwoordiger: een eerste jobervaring 

Momenteel werkt Sabe als advocate bij Eubelius waar ze onderhandelingen over financiële transacties begeleidt. Het is haar eerste echte job, maar toch deed ze haar eerste werkervaring al vroeger op. Dankzij haar engagement als studentenvertegenwoordiger kwam ze in contact met alle soorten mensen, zowel studenten als werknemers. Daardoor besefte ze al snel dat een goede job vinden essentieel is. 

“Mijn tijd als studentenvertegenwoordiger in de studentenraad van de VUB en later bij VVS was eigenlijk een eerste echte jobervaring. Ik heb er geleerd hoe ik moet omgaan met mensen en wat ik beter wel of beter niet doe. Als studenten hadden we best veel te zeggen, maar toch brengt een engagement je maar tot op een bepaald niveau. Het was de perfecte leerschool om te ondervinden hoe belangrijk het is om een goede job te hebben waarin inspraak mogelijk is.” 

Structuur & een goede organisatie helpt 

Volgens Sabe is structuur brengen in je job en studies dé key tot succes. Als je je werk goed plant en organiseert, vergroot je automatisch je eigen slagingskansen. Een goede planning helpt altijd om gedaan te krijgen wat er van je verwacht wordt. Sabe benadrukt bovendien dat je ook op een hoger niveau de structuur moet bewaren voor jezelf. Soms moet je eens afstand nemen van je werk en goed nadenken over waar je nu eigenlijk mee bezig bent. 

“Het is enorm belangrijk om goed georganiseerd te zijn en te weten waar je naartoe wilt. Laat je niet meeslepen, ook niet in je job. Sta regelmatig stil bij wat je wilt en zorg ervoor dat je the bigger picture niet uit het oog verliest. Hou altijd je geest open en kritisch zoals je leert op de universiteit.” 

Geschiedenis en rechten: studies die elkaar aanvullen 

Voor ze aan haar opleiding Rechten begon, maakte Sabe eerst haar studies Geschiedenis af. Dat ze acht jaar mocht studeren beschouwt ze als een voorrecht en ze zou het ook zo opnieuw doen. Ze is ervan overtuigd dat haar geschiedenisstudies haar in belangrijke mate hebben geholpen om haar rechtenopleiding tot een goed einde te brengen. De kritische blik uit Geschiedenis heeft haar door haar rechtenstudies geloodst door haar te leren de leerstof op een andere manier te bekijken. 

“Rechten staat ervoor bekend dat je vooral vanbuiten moet blokken en grote hoeveelheden leerstof moet kunnen reproduceren. Geschiedenis was op dat vlak helemaal anders. Daar werd mijn kritische blik aangewakkerd en werd ik aangespoord om dingen in vraag te stellen. Ik ben heel blij dat ik die blik heb ontwikkeld. Zo dacht ik verder en nam ik niet zomaar aan wat in mijn cursussen stond” 

Relativeringsvermogen 

Geschiedenis heeft Sabe niet alleen geholpen tijdens haar tweede opleiding, maar komt ook nu nog van pas in haar job als advocate, hét rechtenberoep bij uitstek. Grote hoeveelheden informatie op een gestructureerde manier verwerken is zowel eigen aan de advocatuur als aan geschiedkundig onderzoek. Daarbovenop komt nog eens het grote relativeringsvermogen dat Sabe ontwikkelde tijdens haar jaren als geschiedenisstudent. ‘De geschiedenis herhaalt zich’ zegt men weleens en daar is Sabe vanop de eerste rij getuige van. 

“Geschiedenis studeren is vaak een grote massa leerstof verwerken en daar een logica in zoeken. Dat is ook typisch voor de juridische sector. Als advocaat moet je op korte tijd een duidelijke synthese kunnen maken van enorm veel documenten, teksten en woorden die vaak onbegrijpelijk zijn. Natuurlijk focus je daar ook op in de rechtenstudie, maar geschiedenis was een eerste hele mooie stap. Daarnaast besef ik door die opleiding ook dat alles relatief is, zich herhaalt en meestal wel goedkomt. Je moet je niet altijd druk maken en soms helpt het om eens afstand te nemen. De sector waarin ik werk is hard, maar die mindset helpt mij om dingen in perspectief te plaatsen.” 

Sabes tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Ik ben er nog altijd rotsvast van overtuigd dat je moet kiezen voor een opleiding die je interesseert. Je basisopleiding zal de rest van je carrière bepalen en die duurt te lang om iets te doen dat je niet graag doet. Er is een verschil tussen een opleiding van een aantal maanden en een jarenlange studie. Bij het eerste kan je nog even op je tanden bijten en doorzetten, maar op die manier je basisstudies tot een goed einde brengen is bijna niet mogelijk. 

Voor laatstejaarsstudenten: Ben je op zoek naar een job? Dan zou ik zeggen: get out there! Maak een LinkedInprofiel aan, ga naar jobbeurzen en ontdek wat er allemaal mogelijk is op de arbeidsmarkt. Onderzoek grondig al je mogelijkheden. Je kan veel meer jobs doen dan je denkt, maar dan moet je die natuurlijk wel ontdekken. Weet ook goed dat er heel wat jobs zijn die een lange toegangsprocedure vragen zoals een job bij de overheid of de politie. Begin er dus goed op tijd aan.

Een dag op de job van Sabe 

Ik werk als advocate bij Eubelius en focus op financiële transacties. Concreet houdt dat in dat ik onderhandelingen begeleid over grote kredietovereenkomsten tussen banken en voornamelijk beursgenoteerde ondernemingen. Daarbij leg ik mij uiteraard toe op de juridische aspecten en sta ik meestal aan de kant van de onderneming.  

Mijn job bestaat vooral uit dossiers behandelen en is dan ook hoofdzakelijk computerwerk. Buiten vergaderingen en interne besprekingen met mijn collega’s komt er heel weinig sociaal contact aan te pas. Het werk is ook vrij complex en het is dus nodig om je verstand erbij te houden. Dat is de grootste uitdaging van de job, maar tegelijkertijd ook wat ik er zo leuk aan vind. De meeste dossiers gaan ook vrij snel. Vaak ben ik zes tot acht weken heel intensief bezig met een dossier, maar nadien komt er dan weer iets heel anders aan bod. De snelheid waarmee ik zaken kan afhandelen en overgaan naar iets nieuws vind ik een tweede groot pluspunt aan mijn job. 

Ik probeer steeds om 8u30 op mijn werk te zijn, wat vrij vroeg is voor mijn sector. De meeste collega’s starten pas tussen 9u30 en 10u. Ik doe mijn best om ’s avonds naar huis te gaan rond 18u en ook dat is vroeg. Meestal breng ik dan wat tijd door met mijn gezin, maar werk ik tussen 20u en 21u30 toch nog even door. Het is een stevige wereld en het vele werken hoort er nu eenmaal bij.

Geïnspireerd door Sabe? Ontdek dan snel de opleidingen Geschiedenis en Rechten of contacteer Sabe via LinkedIn!