Mentor & Professional Aubry Cornelis over de uitdagingen van communicatie
Wil jij net zoals Aubry Communicatiewetenschappen studeren? Ontdek dan snel de opleiding!
Aubry Cornelis behaalde in 2006 zijn masterdiploma Communicatiewetenschappen aan de VUB. Als achttienjarige afkomstig uit Zuid-Oost-Vlaanderen met een opleiding Wetenschappen-Wiskunde achter de rug was op het eerste gezicht noch de keuze voor Communicatiewetenschappen, noch de keuze voor de VUB evident. En toch waren zowel de opleiding als de universiteit hem op het lijf geschreven. Aubry is een man met het hart op de tong die niet vies is van een maatschappelijke discussie. Na het middelbaar ging hij op zoek naar nieuwe uitdagingen met nieuwe mensen en daar bleek de VUB de geschikte plaats voor te zijn. Ondertussen is Aubry al vijftien jaar actief in de communicatie, de laatste jaren als diensthoofd Marketing en Communicatie op de Erasmushogeschool in Brussel.
“Als ik mijn profiel en netwerk analyseer, is het wel duidelijk dat ik een heel goede match was met de VUB. De sfeer die er hangt balanceert ergens tussen academisch en vrijzinnig. Er is niet echt een heersende cultuur waarin je zus of zo moet handelen en je mag gerust buiten de lijntjes kleuren. Dat vond ik ook zo leuk aan mijn opleiding. Er werden geen sluitende oplossingen aangeboden voor vraagstukken, maar we behandelden verschillende invalshoeken. Dat komt ook terug in het leven. Het gaat er niet om om je gelijk te halen, maar om met anderen samen een stap vooruit te kunnen zetten.”
Communicatie in de politiek
Nadat hij afstudeerde, werd Aubry aangenomen als communicatiemedewerker bij Open VLD. Zijn takenpakket bestond onder andere uit teksten voorbereiden, mailboxen beheren en hij stampte ook mee een tijdschriftje uit de grond. Na een tussenfase was Aubry later opnieuw vijf jaar mee verantwoordelijk voor de communicatie van de partij. Deze keer was hij speechwriter en inhoudelijk adviseur. Hij schreef opiniestukken en toespraken voor de voorzitter en vormde op die manier de link tussen de communicatie en studiedienst.
“Ik kwam toevallig terecht in de politiek, maar toch was het een heel logische wending. Ik ben een generalist met een duidelijke mening en een zekere kennis over bestaande ideologieën. Ik gedijde dan ook goed in de sector. Beide jobs bij Open VLD hebben mij leren werken in een high pressure omgeving. Je moet op je eigen benen staan en zelf zien dat je op je pootjes belandt. Ik heb er ook ontdekt dat ik best goed ben in bruggen herstellen tussen mensen. Ik kan respect opbrengen voor verschillende meningen en dat zorgt voor een goede samenwerking met mijn collega’s.”
De positieve kant van crisis
Momenteel is Aubry diensthoofd Marketing en Communicatie op de Erasmushogeschool in Brussel. Dat wil onder andere zeggen dat hij mee verantwoordelijk is voor de marketing van meer dan zestig opleidingen. Hoewel dit een fikse uitdaging inhoudt, geniet Aubry enorm van het bouwen aan een team en het gevoel iets te kunnen betekenen voor een organisatie. Dat maakte ook de corona-crisis duidelijk. Het was een zware periode voor Aubry en zijn collega’s, maar hij is trots op wat ze konden realiseren. Ze slaagden erin om het hoofd koel te houden. Hoewel het niet eenvoudig was, ziet Aubry de hele periode als een belangrijke les waar ze in de toekomst enkel nog maar door kunnen groeien.
“De afgelopen maanden waren gek. Het was enorm zwaar, maar we zijn vrij rustig gebleven en slaagden er daardoor in om op korte termijn oplossingen te vinden. Het was verwonderlijk dat het op de één of andere manier wel lukte. We hebben misschien niet altijd de beste oplossing gevonden, maar niet alles is vergaan en daar gaat het om. Idealiter lassen we hierna een reflectiemoment in. We hebben veel kennis opgedaan die we zouden moeten borgen en analyseren. Zo een crisis is iets dat elk communicatieteam eens zou moeten meemaken. Je kan het niet simuleren, maar als het zich voordoet kan je achteraf wel een draaiboek maken met de stappen die je ondernam en analyses voor de toekomst.”
Carrièreswitch op de agenda
Als diensthoofd was Aubry de afgelopen jaren niet alleen actief als communicatiemedewerker, maar ook als teamleider. Dat jobaspect bevalt hem goed en hij zou het dan ook verder willen uitwerken in de toekomst. Na zijn jarenlange inzet in de communicatiesector voelt Aubry dat het tijd is voor iets nieuws. Tot nu toe is hij vooral bezig geweest met de verpakking van informatie, nu wil hij graag het inhoudelijke aspect mee uitwerken.
“Momenteel wil ik naar een job evolueren die minder gebonden is aan communicatie. Organisaties en hun werking zijn heel interessant. Ik zag al heel wat ‘don’ts’ bij bedrijven. Die doen zowel het geheel als de mensen die voor dat geheel werken onder hun potentieel presteren. Daar wil ik een verschil in maken. Ook leidinggeven vind ik boeiend. Het geeft een echte kick als je ziet dat de groepsdynamiek werkt en er resultaten uit groepswerk vloeien. Je moet ervan uitgaan dat niemand wil dat een project flopt en dat iedereen zijn best doet. Als je dat als uitgangspunt neemt, is het heel plezant om een team te leiden.”
Op maandag 17 augustus start Aubry als adjunct-algemeen directeur van de vrijzinnige koepelorganisatie deMens.nu.
Aubry’s tips & tricks
Voor generatiestudenten: Zorg ervoor dat je studies niet het enige in je leven zijn, maar onderneem ook dingen naast de universiteit. Die extra activiteiten maken je opleiding net meer waard en maken je tijdens het studeren al duidelijk wat je ermee kan doen in het echte leven.
Voor laatstejaarsstudenten: Probeer de eerste jaren flexibel te zijn in je jobs en pin je niet onmiddellijk vast. Het is moeilijk om nog over te schakelen naar iets nieuws als je voortdurend dezelfde soort jobs beoefent. Houd de eerste jaren daarom je opties zo breed mogelijk. Verdiepen kan altijd nog, verbreden is veel moeilijker.
Voor alumni: Mik niet op succes, maar op een job die je energie geeft in plaats van energie kost. Probeer jezelf goed te leren kennen en te ontdekken waar jij energie van krijgt. Die kennis zal je helpen om de goede keuzes te maken in je leven.
Een dag op de job van Aubry
Ik heb er een gewoonte van gemaakt om mijn werkdagen te beginnen om 7u30. Dan werk ik eerst een boel mails uit de weg of probeer ik gebruik te maken van de vroegte om een goede tekst te schrijven, een idee dat in mijn hoofd speelt uit te werken, een heldere planning te maken of een aanzet te geven tot een opiniestuk. Kortom, ik probeer iets te realiseren met toegevoegde waarde. Daardoor heb ik om 9u het gevoel dat ik al iets productiefs gedaan heb. De eerste twee uren op kantoor loop ik rond en bespreek ik van alles en nog wat met mijn collega’s. Zo blijf ik op de hoogte van waar iedereen mee bezig is en wil ik dat mensen weten dat ik aanspreekbaar ben.
Tussen 11u en 12u30 handel ik de verschillende ad hoc zaken af die ik in de voormiddag besproken heb. Vergaderingen plan ik zoveel mogelijk in in de namiddag, wanneer ik minder gefocust ben om teksten te schrijven. Daarna houd ik mij vooral bezig met mails beantwoorden, presentaties maken en budget beheren. Natuurlijk is geen enkele dag dezelfde, maar dit is een ritme dat ik probeer te onderhouden. Door de jaren heen heb ik geleerd op welke uren ik het meest productief ben voor bepaalde taken en dat wil ik maximaal benutten.
Geïnspireerd door Aubry? Ontdek dan snel de opleiding Communicatiewetenschappen of contacteer Aubry via LinkedIn.