Mentor & Professional Daan Vertongen over sociaal engagement en verantwoordelijkheid

Wil jij net zoals Daan Politieke Wetenschappen studeren? Ontdek dan snel de opleiding!

Daan Vertongen heeft een breed interesseveld en verdiept zich graag in actuele maatschappelijke onderwerpen. Op zijn achttiende lag er dan ook een lange waslijst aan mogelijke opleidingen op zijn bord, van geneeskunde en recht tot politieke wetenschappen. Uiteindelijk ging hij resoluut voor het laatste. Dat hij Politieke Wetenschappen zou studeren aan de VUB, gelegen in het politiek hartje van Europa, stond al snel vast. Nadat hij in 2016 zijn tweede masterdiploma behaalde, kwam Daan terecht op de FOD Binnenlandse Zaken als projectcoördinator. Daar werkt hij vandaag nog steeds, maar nu als adjunct-directeur bij de Belgian Passenger Information Unit (BelPIU). 

“Ik ging uiteindelijk voor Politieke Wetenschappen door het brede lessenpakket en de mogelijkheid om je in de master te verdiepen in specifieke thema’s zoals de Europese politiek. Ik ben ook opgegroeid in een politiek nest. Mijn vader was lang schepen in Grimbergen dus ik was al van kindsbeen af betrokken bij politieke campagnes. De VUB was absoluut een evidente keuze. De campus in Etterbeek ligt vlak bij het politieke machtscentrum van Europa, de beste plek dus om Politieke Wetenschappen te studeren. Bovendien krijg je les in kleine groepen waardoor je veel persoonlijk contact hebt met de proffen. Dat is heel leerrijk en een groot pluspunt van de opleiding.” 

Sociaal engagement helpt 

Al sinds het middelbaar engageert Daan zich op verschillende manieren voor de maatschappij en dat zette hij ook tijdens zijn studies verder. Hij was studentenvertegenwoordiger in de opleidingsraad Politieke Wetenschappen, actief in het jeugdhuis in zijn geboortedorp en ook politiek geëngageerd. De praktische vaardigheden die hij zo opdeed vulden zijn academische opleiding perfect aan en stoomden hem klaar voor de arbeidsmarkt. 

“Academische opleidingen blijven vrij theoretisch, maar die theorie moet je op de werkvloer vlot kunnen omzetten naar de praktijk. Daarbij hebben mijn sociale engagementen sterk geholpen. Als studentenvertegenwoordiger zette ik mijn vergaderskills on point en leerde ik nadenken op beleidsniveau. Competenties zoals onderhandelingstechnieken of presentatievaardigheden kwamen toen ik studeerde op de unief amper aan bod. Ik ben dus zelf op zoek gegaan naar activiteiten om die vaardigheden te ontwikkelen en dat raad ik alle studenten sterk aan. Zo heb je een streepje voor op de anderen bij sollicitaties en kan je meer praktische vaardigheden aanbieden aan werkgevers.”

Eerste job: grote dosis verantwoordelijkheid en nieuwe skills 

Amper vier jaar na afstuderen is Daan adjunct-directeur van de BelPIU, de unit van de Federale Overheid die verantwoordelijk is voor het screenen van passagiersgegevens in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde criminaliteit. Daar begon hij in 2016 als projectcoördinator en stampte vanuit die rol de dienst mee uit de grond. Bij de opbouw van de unit spitste Daan zich vooral toe op communicatie met externe partners zoals luchtvaartmaatschappijen. Samen met de BelPIU evolueerde hij sterk de afgelopen twee jaar. Niet alleen heeft hij er aanzienlijke verantwoordelijkheden bijgekregen, maar hij leerde op korte termijn ook heel wat nieuwe skills bij. 

“In mijn job heb ik op jonge leeftijd heel wat verantwoordelijkheid gekregen. Het was niet eenvoudig om als pas afgestudeerde serieus genomen te worden, maar door mijn schouders breed te zetten en ervoor te gaan kwam alles al vrij snel goed. Als adjunct-directeur heb ik ook een divers takenpakket. Ik wil niet vastroesten in een bepaalde functie en voel dat ik nu de ruimte krijg om mijn interesses aan te geven en mij eventueel te heroriënteren. Die flexibiliteit in taken binnen en buiten mijn dienst vind ik een enorm boeiend aspect aan mijn baan.” 

If your dreams don’t scare you, they’re not big enough 

Daan heeft grote ambities, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Op middellange termijn hoopt hij door te groeien naar een managementfunctie of ervaring op te doen in de luchtvaart, maar eerst wil hij zich specialiseren in zijn eigen job en op zoek gaan naar een goede werk-privébalans. In tussentijd blijft Daan dromen en ambities koesteren, de belangrijkste drijfveer om te bereiken wat je écht wilt. 

“Ik ben altijd al een dromer geweest en met de quote ‘If your dreams don’t scare you, they’re not big enough’ ben ik het helemaal eens. Durf te dromen en durf te doen wat jij wilt doen. Je moet niet bang zijn van mensen die je proberen af te remmen, maar er gewoon vol voor gaan. Natuurlijk moet je rekening houden met constructieve feedback van anderen, maar laat hen nooit je dromen in de weg staan.” 

Daans tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Laat je studententijd niet alleen rond studeren draaien, maar engageer je ook op één of andere manier. Door je studie te combineren met een praktische activiteit zoals vrijwilligerswerk of inzet in een studentenvereniging doe je heel veel nuttige skills op. Die ervaringen differentiëren je ook van de anderen als je op zoek gaat naar een job. Doe het dus niet alleen voor je persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor je CV en jobkansen. 

Voor laatstejaarsstudenten: Dromen met je voeten op de grond is de beste tip die ik kan meegeven. Stel jezelf professionele doelen op korte termijn en hou die steeds voor ogen. Het is belangrijk om ervoor te gaan als je iets wilt, maar blijf wel steeds realistisch.

Een dag op de job van Daan

Bij BelPIU sta ik aan het hoofd van de cel die zich bezighoudt met alles rond strategie. Strategie kan onder andere te maken hebben met wetgeving, buitenlandse relaties, project management, events en IT-zaken. Als er bijvoorbeeld grote veranderingen op de agenda staan, dan is mijn team verantwoordelijk om die projecten te ontwikkelen op operationeel en juridisch vlak. Als adjunct-directeur ben ik ook plaatsvervangend directeur op allerlei momenten. Ik ben nog niet heel lang afgestudeerd en beschouw dat aspect als een belangrijke leerschool. Ik loop geregeld mee met mijn baas en leer op korte termijn heel veel bij. 

Naast mails checken, spendeer ik een deel van mijn dag aan beleidsadviserend werk. Ik onderzoek met mijn team hoe we projecten kunnen aanpakken, van waar we budget zullen halen, met welke partners we willen samenwerken enzovoort. Daarbij coördineer ik ook het werk van mijn collega’s en medewerkers. Ik zorg ervoor dat alle experten weten wat van hen verwacht wordt en probeer tegelijkertijd ook een klankbord te zijn waar ze op kunnen terugvallen. 

Ook vergaderingen en overlegmomenten met externe partners beslaan een groot deel van mijn dag. Daarbij speel ik vooral de rol van facilitator. Ik breng de nodige mensen bij elkaar, leid de vergaderingen en zorg ervoor dat we alle doelstellingen bereiken.  

Tot slot ga ik ook vaak naar het buitenland om daar mijn dienst te vertegenwoordigen of training te geven. Zo ben ik al een aantal keren naar Den Haag en naar Washington D.C. gereisd om te onderhandelen over akkoorden rond de uitwisseling van persoonsgegevens. Gemiddeld zit ik ook één keer per jaar in Montréal, waar de high level meetings plaatsvinden over de luchtvaart. De reizen naar het buitenland zijn één van de grootste troeven van mijn job.

Geïnspireerd door Daan? Ontdek dan de opleiding Politieke Wetenschappen of contacteer Daan via LinkedIn.