Mentor & Professional Günther Brants over journalistiek en copywriting

Wil jij net zoals Günther Taal- en Letterkunde studeren? Ontdek dan snel de opleiding!

Günther Brants studeerde in 2007 af aan de VUB met drie masters en voegde sindsdien ook uiteenlopende professionele ervaringen aan zijn indrukwekkende palmares toe. Na zijn eerste opleiding Taal- en Letterkunde Nederlands en Engels rondde hij nog een master Journalistiek en een lerarenopleiding met succes af. Zijn verdere studiekeuzes waren weloverwogen en ingegeven door de droom om journalist en leerkracht te worden. Beide kan hij ondertussen van zijn lijstje schrappen. Sinds 2019 is Günther freelance copywriter en docent in de journalistiek aan de Erasmushogeschool in Brussel. Schrijven zit hem duidelijk in het bloed. 

“Het zijn vooral de leerkrachten uit het secundair onderwijs die mij in de richting van Taal- en Letterkunde duwden. Ik wou ofwel journalist worden ofwel lesgeven dus die opleiding was een goede keuze. Dat ik mij inschreef voor Nederlands en Engels had vooral te maken met mijn wens om in het onderwijs te staan en journalist te worden. Mijn interesse ging in de eerste plaats wel uit naar Engels, dat wou ik meer ontwikkelen en bijschaven. Het is ook die taal die ik vandaag het meest gebruik, dus daar ben ik wel blij om.” 

Journalist bij HLN en Newsmonkey 

Na zijn studies begon Günther zijn carrière op de redactie van de website van HLN. Daar kwam hij terecht dankzij zijn stage en bleef hij uiteindelijk zeven jaar. Toen hij voelde dat het tijd was voor iets nieuws, stampte hij met een aantal collega’s de populaire website Newsmonkey uit de grond. Günther bleef dus journalist, maar toch waren beide jobs iets helemaal anders en leerde hij bij Newsmonkey een heel nieuw aspect van de journalistiek kennen. 

“Toen ik startte bij HLN was ik nog een groentje dus ik heb er vooral leren werken in een professionele omgeving. Na een aantal jaren wou ik meer verantwoordelijkheden en daarom stapte ik mee in het Newsmonkeyproject. Er was nog een leegte in het medialandschap op het vlak van online journalistiek en die besloten we daarmee op te vullen. Bij Newsmonkey heb ik geleerd om aan de leiding te staan, een team te coördineren en verantwoordelijkheid op te nemen. Bij HLN volgde ik vooral nieuws op, bij Newsmonkey mocht ik zelf nieuws maken en op de baan gaan. Dat was dus wel een heel leuke nieuwe ervaring.” 

Openstaan om te blijven leren helpt 

Volgens Günther gaat succes bereiken altijd gepaard met een goede dosis geluk, maar dat neemt niet weg dat je ook zelf aan je vooruitgang moet werken. Hij is ervan overtuigd dat je in de wereld van vandaag niet simpelweg kan ophouden met leren, maar dat je jezelf voortdurend moet bijscholen. Als journalist, copywriter en docent maakt hij die snel veranderende wereld elke dag live mee. 

“Je moet in een carrière je eigen kansen creëren en daarom jezelf non-stop blijven ontwikkelen. In de wereld van vandaag zal je jezelf ongetwijfeld moeten bijscholen tot aan je pensioen. Jobs veranderen indrukwekkend snel en mensen blijven ook niet meer hun hele leven bij dezelfde werkgever, maar maken regelmatig carrièreswitches. Zelf had ik bij HLN na een aantal jaren het gevoel dat ik het plafond had bereikt en ik niet meer kon groeien. Daarom ben ik dus op zoek gegaan naar een nieuwe job waarin ik andere mogelijkheden had.”

Van journalist naar copywriter 

Sinds 2019 werkt Günther als freelance copywriter en schrijft hij vooral marketinggerichte teksten voor bedrijven. Opnieuw beoefent hij dus een schrijversberoep, maar net zoals bij zijn vorige carrièreswitch, komen er weer heel nieuwe zaken aan bod. In zijn vorige jobs schreef Günther over bekende en toegankelijke onderwerpen, maar dat is nu wel even anders. Vandaag verdiept hij zich meer in de technologie en datawetenschap en gaat er een nieuwe wereld voor hem open. De kunst is bovendien niet alleen om zelf die technologische onderwerpen te begrijpen, maar om die ook nog eens in duidelijke en klare taal te gieten voor het grote publiek. 

“Het helpt in mijn carrière absoluut dat ik Nederlands en Engels op een hoger niveau heb geleerd. Nederlands kwam vooral als journalist van pas, Engels meer als copywriter. Het enige struikelblok is dat je in Taal- en Letterkunde leert schrijven op een academisch niveau. Dat is iets dat je eruit moet krijgen op basis van oefening en feedback als je aan het werk gaat. Dan moet je je teksten zo duidelijk mogelijk maken. Vooral in de reclame en journalistiek moet je ervoor zorgen dat je lezers goed begrijpen wat je zegt.” 

Drie beroepen, nog veel meer toekomstpaden 

Wat de toekomst betreft, staat Günther open voor alles. Als er interessante kansen op zijn pad komen zal hij die zeker overwegen. Daarbij sluit hij niet uit dat er ook in de technologiesector interessante deuren kunnen opengaan. Als hij in de toekomst terug de journalistiek in zou duiken, zou hij zijn ervaring met de technologie misschien wel meenemen. Günther vindt het een fascinerende wereld waarover nog veel te vertellen valt en beschouwt het als een uitdaging om daaraan te kunnen meewerken. 

“Mijn passie ligt nog steeds bij journalistiek, maar momenteel vind ik mijn job als copywriter wel uitdagender en interessanter. Ook een job als leerkracht sluit ik niet uit, maar fulltime lesgeven zou ik liever willen doen naar het einde van mijn carrière toe. Het kan eigenlijk alle kanten uitgaan en dat is wel leuk. Het is beter om geen verwachtingen te hebben en gewoon te doen wat goed voelt op het moment.” 

Günthers tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Staar je niet blind op je opleiding en alles wat je er leert. Een universitaire studie is een hele ervaring, maar weet dat het slechts de basis is voor de rest van je carrière. Je diploma is het fundament, maar je huis moet je daar nog op zetten en dat doe je pas als je aan het werk gaat. Wees je er dus van bewust als je een opleiding kiest dat die je niet automatisch beperkt later. Werkgevers gaan over het algemeen af op je ervaring en skills en die doe je meestal op wanneer je studies zijn afgerond. 

Voor laatstejaarsstudenten: Denk na je studies goed na over waar je naartoe wil. Als je eerst nog iets wil bijstuderen, doe dat dan zeker. Eens je in een werkomgeving zit, is het veel moeilijker om die stap nog te zetten. Leg ook zo snel mogelijk een netwerk van contacten aan. Een stage is de ideale plaats om daarmee te starten. Als je geluk hebt, kan je beginnen werken op je stageplek. Kan je dat niet, dan zijn er ongetwijfeld wel mensen aanwezig die je later verder kunnen helpen. Solliciteren is één ding, maar netwerken is de échte kunst op de arbeidsmarkt.

Een dag op de job van Günther 

Momenteel werk ik als freelance copywriter bij All Colors of Communication. Mijn dagen zijn vrij gevarieerd, maar meestal moet ik elke dag wel een aantal deadlines halen zoals in de journalistiek. Tussendoor zit ik regelmatig in vergaderingen of hang ik aan de lijn met klanten voor interviews. 

Als copywriter lever ik content aan voor bedrijven en evenementen. In het totaal ben ik toch 80% tot 90% van de tijd aan het schrijven voor mijn werk. Ik heb een aantal vaste klanten waarvoor ik teksten in het Nederlands en Engels schrijf en ook soms vertalingen voorzie.  

Heel vaak moet ik schrijven over technologische onderwerpen zoals data analytics of artificiële intelligentie, iets waar ik zelf niet echt in thuis was. Nu leer ik die wereld beter kennen en vind ik het heel boeiend en fascinerend. Het is natuurlijk wel een uitdaging om te schrijven over iets dat je zelf niet door en door kent. De uitdaging is dan ook om je te kunnen inleven in de wereld van de klant en te begrijpen waar hij mee bezig is. De teksten die ik aflever zijn meestal bestemd voor digitale kanalen zoals websites, e-books of online persberichten. De meeste bedrijven vandaag zetten namelijk vooral in op digitale content.

Geïnspireerd door Günther? Ontdek dan snel de opleiding Taal- en Letterkunde of contacteer hem via LinkedIn