Wat leer je in de opleiding? 

Aan de VUB combineer je twee talen op basis van je eigen interesse. Je hebt de keuze tussen Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands en Spaans. In het eerste jaar volg je een programma van 60 ECTS-credits. Elke credit komt overeen met 25-30 uur onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Bij elke talencombinatie staan taalbeheersing, de studie van de taal (taalkunde) en de literatuur (letterkunde) centraal.

Dit kan je verwachten:

  • Lessen in de doeltaal, met aandacht voor het eventueel ontbreken van voorkennis, en algemene vakken in het Nederlands
  • Mondelinge en schriftelijke taalverwerving en grammatica
  • Taalsystemen: je krijgt inzicht in de taalstructuur, leert meer over de geschiedenis en dialecten, en maakt kennis met begrippen als syntaxis, spelling, morfologie, fonetiek, socio- en psycholinguïstiek.
  • Literatuur: je maakt kennis met de literaire stromingen en belangrijke schrijvers van vroeger en nu, en verwerft inzicht in de rijke cultuur van je gekozen talen.

 

In jaar 2 bouw je verder aan je taalvaardigheid en de inzichten die je in het eerste jaar veworven hebt. Je leert analyseren, discussiëren en letter- en taalkundig onderzoek te presenteren. De focus van de vakken schuift naar taalstructuur, verwerving en cognitie en naar literatuur in (stedelijke) context(en). Daarnaast werk je ook aan de onderzoeksvaardigheden. 

In jaar 3 staat het eerste semester in het kader van internationalisering. Je kan kiezen tussen een Erasmusuitwisseling of internationalisation@home, met een internationaliseringsprogramma aan de VUB in samenwerking met de  Eutopia-partners. Je kan ook kiezen voor extra meertaligheid en een derde en vierde taal aan je programma toevoegen (o.a. ook Chinees). Ook een onderwijsmodule als voorbereiding op de Educatieve master is mogelijk. Zowel in de algemene als in de taalspecifieke vakken, leer je over taalvariatie en verandering en ontdek je intermediale en intertextuele relaties tussen literatuur en andere kunstvormen zoals theater, dans, opera, visuele kunsten of film. 

Bekijk het studieprogramma 

 

De troeven van onze opleiding Taal- en Letterkunde

  • Als student taal- en letterkunde ontleed je niet alleen zinnen, maar ook betekenis, identiteit en waarde. Zo verruim je je blik.
  • Een goede talenkennis is onmisbaar in onze hedendaagse samenleving vol internationale contacten. Bij ons leg je de basis voor een carrière in een meertalige omgeving.
  • Brussel is de uitgelezen locatie voor een taalbad. Je proffen nemen je met plezier op sleeptouw in de Europese hoofdstad, waar taal leeft als nergens anders.

Ontdek alle troeven van de VUB 

Enkele VUB-alumni aan het woord over de opleiding

 
  • Brenthe | Alumna Taal- en Letterkunde

    "De VUB zet heel hard in op het internationale. Ik ben zelf 6 maanden naar Sevilla geweest: een topervaring!"

     
  • Annelies | Alumna Taal- en Letterkunde (schakelprogramma Nederlands)

    "Op de VUB heb je een echt Amerikaans 'college'-gevoel. Dat sprak me enorm aan!"

     
  • Sofie | Alumna Taal- en Letterkunde (Nederlands)

    "De groepssfeer, de laagdrempelige contacten met de proffen en het flexibele programma aan de VUB zijn zeker een aanrader!" 

Na je studie

Na je studie kan je echt overal terecht. Masters in de Taal- en Letterkunde werken vaak in het dag- en avondonderwijs. Is lesgeven niet echt je ding? Dan kan je aan de slag bij de schrijvende pers, uitgeverijen, radio en televisie, de technologie- of financiële sector. Al die sectoren hebben immers ook taalspecialisten nodig. Hetzelfde geldt voor de toeristische en culturele sector, overheid en internationale instellingen. De opleiding Taal- en Letterkunde scoort uitstekend op het vlak van werkgelegenheid, zelfs beter dan de gemiddelde academische master.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

Lonnoy & Lorand beurzen

Dankzij de legaten van Jeanne Lonnoy en Emile Lorand, reiken de de opleiding Taal- en Letterkunde (TALK) en Linguistics & Literary Studies (MuBA) van de VUB twaalf studiebeurzen uit aan laatstejaars van het secundair onderwijs die gebeten zijn door taal en literatuur, en die graag een Bachelor Taal- en Letterkunde of Linguistics and Literary Studies aan de VUB starten. Deze studiebeurs behelst het inschrijvingsgeld van het eerste bachelorjaar aan de VUB, en voor studenten die sowieso al beschikken over een studiebeurs bieden we zelfs het inschrijvingsgeld gedurende de drie jaren als bachelorstudent aan.

Iedereen maakt kans op deze studiebeurzen: het belangrijkste is de passie en de motivatie voor taal van de toekomstige studenten!

Hoe kandideren

Aanmelden kan via dit formulier.

Een kandidaatstelling bestaat uit de volgende documenten:

  • een motivatiebrief (max. 800 woorden)
    • Wie ben ik?
    • Waarom wil ik Taal- en Letterkunde / Linguistics and Literary Studies aan de VUB studeren?
    • Hoe heeft mijn Taal- en letterkundig talent zich al geuit?
    • Waarom zou een beurs nuttig zijn voor mij?
  • kopieën van de rapport(en) van het huidige schooljaar en van het eindrapport van het vijfde jaar
  • een korte aanbevelingsbrief van twee leerkrachten, die de leerkrachten zelf online uploaden (ca. 500 woorden per brief)

De kandidaatstellingen worden geëvalueerd door een commissie van professoren en assistenten van deze twee opleidingen. De resultaten die in het verleden behaald werden, zijn niet bepalend als selectiecriterium, maar ze geven wel complementaire informatie over het studentenprofiel van de kandidaat. Dit is de reden waarom de commissie ook veel belang hecht aan de motivatiebrief en de aanbevelingsbrieven van de leerkrachten.

Wanneer
  • Aanmeldingsprocedure: vanaf 1 april
  • Deadline kandidaatstelling: 15 augustus 2023
  • Deadline aanbevelingsbrieven leerkrachten: 20 augustus 2023
  • Selectie: de kandidaat wordt op 30 augustus 2023 gecontacteerd

Meer info nodig? Mail naar talk@vub.be

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht